İstanbul’un Beykoz ilçesinde Müftülüğün okullarda Peygamberin Hayatı konulu sınav düzenlediği ortaya çıktı. 4+4+4’lük kademeli eğitim sisteminde yapılan değişiklikle gelecek yıl seçmeli ders olarak okutulacak olan Peygamberin Hayatı adlı ders daha müfredata girmeden sınavı yapıldı. Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye ve Müftülüğünün ortak olarak düzenlediği sınavın “insanların peygamberin hayatı hakkında bilgi sahibi olmaları amacıyla” yapıldığı […]
İstanbul’un Beykoz ilçesinde Müftülüğün okullarda Peygamberin Hayatı konulu sınav düzenlediği ortaya çıktı. 4+4+4’lük kademeli eğitim sisteminde yapılan değişiklikle gelecek yıl seçmeli ders olarak okutulacak olan Peygamberin Hayatı adlı ders daha müfredata girmeden sınavı yapıldı.
Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye ve Müftülüğünün ortak olarak düzenlediği sınavın “insanların peygamberin hayatı hakkında bilgi sahibi olmaları amacıyla” yapıldığı ileri sürülüyor.
Sınavın yapıldığı okullardan biri de Anadolu Hisarı Ticaret Meslek Lisesi. Öğle saatinde yapılan sınavdan okulda birkaç idareci ve eğitimci dışında kimsenin haberi olmadığı belirtilirken sınavın yapıldığı saatte öğretmenlerin defter kaydına ‘ders işlendi’ yazıldığı iddia ediliyor.
Eğitimciler baskıdan boyun eğiyor
Sınavı yapıldığı okulda çalışan ve ismini vermek istemeyen bir eğitimci de, kendilerine sınavın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bilgisi dahilinde yapıldığının söylendiğini belirtti. Eğitimcilerin baskıdan korktukları için sınavı yapmak zorunda kaldığını söyleyen öğretmen, bir eğitimci olarak hem öğrencilerinin hem de çocuklarının geleceği için endişelendiğini belirtti.
‘Milli Eğitim Diyanete bağlı hale gelecek’
Konuyla ilgili görüş aldığımız Eğitim Sen 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Çayan Çalık, uygulamaya tepki gösterdi. 4+4+4’e geçtikten sonra atılan tüm adımlarla Milli Eğitimin yavaş yavaş Diyanet İşlerine bağlandığını söyleyen Çalık, AKP’nin dindar nesil projesinin adımlarını atmaya başladığını ifade etti.
AKP’nin Peygamber’in hayatı ve Kuran seçmeli dersleriyle öğrenciler arasında bir ayrışma yaratacağını belirten Çalık, “Bu sınav bunun adımlarından biri. Bu, derslerin seçmeli değil fiilen zorunlu hale geleceğini göstermektedir. Farklı din ve inanç guruplarına mensup öğrenciler bu yolla dışlanacaklar. Burada asıl amaç bir ayrışma yaratmak ve AKP’de bu ayrışmayı destekliyor” dedi. AKP’nin farklı inanç ve kültürlere mensup insanları hizaya çekmek istediğini kaydeden Çalık, “İmam hatiplerin ortaokul kısımlarının açılmasına ilişkin tutumları bunun göstergesi. Dindarlaşma hareketi olarak görülebilir” dedi. Diyanetin Milli Eğitim Bakanlığı ve müdürlükleri üzerinden okullara umreye çağrı yazıları göndermeye başladığını belirten Çalık, “Bu AKP’nin nasıl bir toplum yaratma çabası içerisinde olduğunu gösteriyor. Bu zaten tam olarak laik olmayan eğitim anlayışını tamamen ortadan kaldırmaktır” diye konuştu.
Kaynak: Evrensel