İstanbul Halkevleri’nin 4+4+4 uygulamasına karşı birçok mahallede yaptığı halk toplantıları sürüyor. Toplantılarda veliler, öğrenciler ve öğretmenler bir araya gelerek uygulamada karşılaşılacak sorunlara karşı mücadeleyi tartışıyor. Halkevi şubeleri, köy dernekleri, mahalle kahveleri, pikniklerde yapılan toplantılar da yaz boyunca sürdürülecek çalışmalar tartışılıyor ve karnelerin verileceği 8 Haziran gününde yapılacak ‘Büyük Eğitim Yürüyüşüne’ çağrılar yapılıyor Gazi Gazi Mahallesi’nde […]
İstanbul Halkevleri’nin 4+4+4 uygulamasına karşı birçok mahallede yaptığı halk toplantıları sürüyor. Toplantılarda veliler, öğrenciler ve öğretmenler bir araya gelerek uygulamada karşılaşılacak sorunlara karşı mücadeleyi tartışıyor. Halkevi şubeleri, köy dernekleri, mahalle kahveleri, pikniklerde yapılan toplantılar da yaz boyunca sürdürülecek çalışmalar tartışılıyor ve karnelerin verileceği 8 Haziran gününde yapılacak ‘Büyük Eğitim Yürüyüşüne’ çağrılar yapılıyor
Gazi
Gazi Mahallesi’nde düzenlenen halk toplantısına Gazi İlköğretim Okulu velilerin katılımı yoğundu. Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Yöneticisi Nihal Üstüntaş’ın AKP’nin eğitim politikalarını anlatan sunumunun ardından veliler ve öğretmenler söz aldı. Toplantıda, Gazi Eğitim Hakkı Meclisi kurulması için okulların açılacağı tarihe kadar çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi.
Bahçelievler
Halkevleri Bahçelievler Eğitim Hakkı Meclisi çağrısıyla Limon Kahvesi ve Divriği Bayırüstü Köy Derneği’nde 4+4+4 uygulaması ve karşılaşılacak sorunlara karşı halk toplantıları yaptı. Divriği Bayırüstü Köy Derneği’nde kadınlarla birlikte yapılan toplantıda kadınlar çocukların erken yaşta okula başlamasının yaratacağı sorunları konuştu.
Kadıköy
Kadıköy Halkevi’nde 26 Mayıs günü yapılan toplantıya veliler, güvencesiz öğretmenler ve emekli öğretmenler katıldı. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin hazırladığı video ve sunumla başlayan toplantıyı Eğitim-Sen ve Halkevi üyesi öğretmen Fatma Terzi açtı. Çocuğu 5,5 yaşında olan bir veli, kızını okula gönderip göndermemek konusunda endişeli olduğunu söyledi. Küçük yaşta her türlü bilgiyi almaya açık olan, kendine model seçme döneminde bulunan çocukların, ilkokulda tek yönlü bir din eğitimi almasıyla ileride sorgulamayan bir neslin yetişmesinin önünün açılacağı tartışmalar arasındaydı.
Terzi, seçmeli kuran ve peygamberin hayatı derslerinin sadece ders saatleriyle sınırlı kalmayacağı, tiyatro, sergi gibi yöntemlerle okul içinde daha görünür kılınabileceğini söyledi. Şuan okullarda derslere din adamlarının getirilmesinin, kutlu doğum haftası etkinliklerinin gelecek uygulamalara dair göstergeler olduğu belirtildi.
Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa’da 27 Mayıs’ ta yapılan toplantıda Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin hazırladığı sunumun ardından yapılan tartışmalarda eğitimin özneleriyle birlikte mücadele tartışıldı. Toplantıda söz alan veli Sevim Sedef, Gazi Mahallesi’nde velilerin yaptığı eylemi hatırlatarak, eylemin kendilerine de güç verdiğini ve kendi bulundukları yerlerde de bundan sonra daha gür şekilde ses çıkartacakları belirtti.
Toplantıda konuşan lise öğrencisi Özge Yavuz yapılmaya çalışılan her değişikliğin kendileri üzerinde yıkıcı bir etki yarattığını belirtti.Geçtiğimiz yıl yapılan şifre eylemlerini hatırlatan Yavuz, tek seçeneğin sokak olduğunu vurguladı.
Atanamayan öğretmenlerinde katıldığı toplantıda, yaklaşık 350 bin atanmayan öğretmen olduğu 4+4+4 sistemiyle bu sayının çok daha yukarıya çıkacağını ve yüz binlerce öğretmenin mağdur olacağını dile getirildi.
Gültepe
Gültepe Halkevi’nde 27 Mayıs’ta yapılan toplantıda okula başlama yaşının düşürülmesi, müfredat değişikliğinin yol açacağı sorunlar tartışmalar arasındaydı. Bazı okulların dağıtılarak imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesini tartışan veliler bu uygulamayla öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin yaşayacağı sorunlara dikkat çekti. Toplantıda 4+4+4 uygulamasının AKP’nin ‘Dindar nesil yetiştireceğiz’ sözünün bir tamamlayıcısı olduğu ve sermaye projesi olduğu sık sık vurgulandı. Konuşmların ardından halk toplantılarının çevre mahallelerde, derneklerde, kahvelerde, okullarda yapılması kararı alındı.
Ümraniye
Ümraniye Halkevi’nde 26 Mayıs’ta yapılan halk toplantısında AKP’nin son 9 yılda eğitim üzerine yaptığı değişiklikler tartışıldı. Toplantıda okula başlama yaşının düşürülmesi ve okulların dağıtılması sorunu tartışıldı. Meslek liseleri ile “stajyer” adı altında çalıştırılacak öğrencilerin ucuz iş gücü olarak kullanılacağına dikkat çekildi.
Veliler, okulların imam hatiplere dönüştürülerek farklı din ve kültüre sahip bireylerin tüm toplumda ötekileştirilmesinin temelinin atıldığını söyleyerek tepki gösterdi.
Öğretmenlerinde söz aldığı toplantıda özellikle 5.sınıf öğretmenlerinin norm kadro fazlası gösterilerek okuldan okula sürüleceği ifade edildi. Toplantının ardından Ümraniye Halkevi Çocuk Korosu’nun umut dolu sesinden çıkan ‘güzel çocuk’ şarkısı ile toplantı sonlandırıldı.
Okmeydanı
Okmeydanı Devran Düğün Salonu’nda yapıla halk toplantısına veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Toplantıda, eğitim sistemindeki dönüşüm tüm yönleriyle ele alınarak, AKP iktidarının 9 yıldır eğitimde yaptığı icraatlara değinildi. Rehberlik Öğretmeni Zeynep Elifoğlu’nun sunum yaptığı toplantıda okula başlama yaşının düşürülmesinin çocuklar üzerinde yaratacağı sonuçlara dikkat çekildi.
Okulların dağıtılması ve yerine imam hatip ortaokullarının kurulmasına tepki gösteren veliler buna karşı birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. Toplantıda söz alan bir veli okula başlama yaşının düşürülmesine karşı ’66 aylık çocuklarımızı okula göndermeyelim ‘önerisinde bulundu. Tartışmaların ardından Örnektepe Mahallesi’nde toplantı yapılması kararı alındı.
Avcılar
Avcılar Halkevi’nde 26 Mayıs’ta yapılan toplantıda okulların yetersizliği, kalabalık sınıflar, 5, 6, 7 yaşındaki çocukların ortak sını
flarda eğitime başlaması öğretmenler veliler tarafından tartışıldı. Toplantıda söz alan anaokulu öğretmenleri anaokulu yaş grubunun normalde 3-6 yaş olduğunu ve bunun yeni 4+4+4 eğitim sistemi ile 2.5 yaşa çekildiği için kendilerinin ne yapacaklarını bilmediklerini dile getirdi.
Esenler
Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde 20 Mayıs’ta ‘öğretmen-veli-öğrenci ilişkileri’ konulu panel düzenlendi. Veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerin katıldığı, yaklaşık 2,5 saat süren panelde Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nden Emre Can Bülbül ve lise rehber öğretmeni Sinan Karaca konuşmacı olarak yer aldı.
Emre Can Bülbül konuşmasında okullarda bilimsel ve nitelikli eğitim yapılmadığının altını çizerek Esenler ve Bağcılar bölgelerinde bulunan okullardaki kalabalık sınıflar derslik yetersizliği gibi sorunlar yaşandığına dikkat çekti. İki ilçede öğrencilerin sınavlarda başarısız olma sebeplerinin başarı ortalaması yüksek olan bölgelerle karşılaştırarak anlattı.
Bülbül’ün ardından sözü rehber öğretmen Sinan Karaca, eğitimde veli-öğrenci iletişiminin doğru kurulması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından salonda bulunan veliler ve lise öğrencileri söz alarak okullarında yaşadıkları sorunları dile getirdi. YGS’ de ortaya çıkan tabloyu Türkiye’nin acı gerçeği olarak değerlendiren bir lise öğrencisi okullarda aldıkları eğitimin üniversite sınavını kazanmak için yeterli olmadığını, dershanelere giderek eksikliklerini gidermeye çalıştıklarını, bunun da ailelerini ekonomik bakımından çok zorladığını dile getirdi.
Sendika.Org