LABORCOMM 2012 Uluslar Arası İşçi ve İletişim Konferansı, 7 – 8 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi 7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında, AÜ İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı, TGS, Çankaya Belediyesi, TMMOB EMO Ankara Şubesi ve TMMOB İMO Ankara Şubesi tarafından düzenlenen LABORCOMM 2012 ULUSLAR ARASI İŞÇİ VE İLETİŞİM KONFERANSI tamamlandı. Gelişen teknolojiler ve genişleyen […]
LABORCOMM 2012 Uluslar Arası İşçi ve İletişim Konferansı, 7 – 8 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi
7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında, AÜ İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı, TGS, Çankaya Belediyesi, TMMOB EMO Ankara Şubesi ve TMMOB İMO Ankara Şubesi tarafından düzenlenen LABORCOMM 2012 ULUSLAR ARASI İŞÇİ VE İLETİŞİM KONFERANSI tamamlandı. Gelişen teknolojiler ve genişleyen iletişim olanaklarıyla eskisinden farklı biçimler kazanan kapitalizmi iktisadi, siyasi ve ideolojik olarak çözümlemeyi ve değişen çalışma biçimleri ve sınıfı tartışmayı amaçlayan LaborComm, 2012’de iki gün boyunca ABD, Hindistan ve Türkiye’den katılımcılar ve konuklar çalışmalarını ve yorumlarını paylaştılar, sorularına yanıt aradılar, yeni sorular sordular, tartıştılar. Bir davetli konuşma, bir panel ve altı oturumda sunulan 26 bildiri ile iletişim, teknoloji ve emeğin etkileşiminin geçmişten bugüne siyasette, iktisatta, sinemada, gündelik yaşamda izleri sürülmeye çalışıldı. Bu etkileşimi açıklamaya çalışan kavramlar ve kuramlar ele alındı ve tüm bunların emekten yana anlamları sorgulandı. Gerçekleştirilen tartışmalar, yaşanan dönüşümler bağlamında emek için hangi yeni örgütlenme, dayanışma ve direniş olanaklarının açığa çıktığı sorusuna odaklandı. Ayrıca İletişim endüstrisinde yaşanan emek karşıtı gelişmelere çözüm üretilebilmesi için sadece bu endüstrinin çalışanlarının değil, aynı zamanda kullanıcılarının da katılacağı kolektif bir sürecin örgütlenmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği özel oturumda ise medya emekçilerinin örgütlenme hakkının önündeki engeller ve medyada örgütlenmenin gerektirdiği yeni açılımlar tartışıldı. 1946-1960 yılları arasında Türkiye’de Sendikal Basın isimli sergi de konferans boyunca izlenebildi.
Sendika.Org/ Ankara