Arçelik Çamaşır Makinesi fabrikası, “üretimde daralmaya gidiyoruz” diyerek 50 işçiyi işten çıkardı. Ancak birkaç hafta sonra Türk Metal Sendikası tarafından Kırıkkale’den getirilen 100 işçi, işten atılan işçilerin yerine işe alındı. İşçiler Türk Metal’in patron yanlısı tutumunu eleştirdikleri için işten atıldıklarını söylüyor İstanbul Tuzla’da bulunan Arçelik Çamaşır Makinesi bölümü işçilerini kapı dışarı etti. Nisan ayı başında […]
Arçelik Çamaşır Makinesi fabrikası, “üretimde daralmaya gidiyoruz” diyerek 50 işçiyi işten çıkardı. Ancak birkaç hafta sonra Türk Metal Sendikası tarafından Kırıkkale’den getirilen 100 işçi, işten atılan işçilerin yerine işe alındı. İşçiler Türk Metal’in patron yanlısı tutumunu eleştirdikleri için işten atıldıklarını söylüyor
İstanbul Tuzla’da bulunan Arçelik Çamaşır Makinesi bölümü işçilerini kapı dışarı etti. Nisan ayı başında üretim fazlası nedeniyle işçi çıkaracağını duyuran Arçelik, işten kendi rızasıyla ayrılmak isteyen çalışanlarının isimlerini bildirmelerini istedi. Arçelik yetkililerinin bu talebi doğrultusunda 59 işçi kendi istekleriyle işten çıkarılmayı kabul etti.
Ancak Arçelik yetkilileri bu taleplerini kabul eden çalışanları değil, onlarca yıldır fabrikada önemli görevlerde yer alan çalışanları kapı dışarı etti. Nisan ayı ortasında işten atılan işçiler ise kısa bir süre sonra boşalan yerlere başka çalışanların istihdam edildiğini duydu.
Birgün gazetesine konuşan işçilerden Abdurrahman Yerlikaya’ya göre işten çıkarılma nedeni bazı işçilerin Türk Metal’in bazı politikalarına eleştiri getirmeleri. Yerlikaya, geçen yıl aralık ayında çalışanlara saat başı 75 kuruş ile 1 TL arasında zammın yapıldığını, bu zammın toplu sözleşme dışında gerçekleştiğini ve kendisiyle birlikte bazı işçilerin bu zamdan yararlanmadığı için sendikaya eleştiri getirdiklerini, bunun sonucunda sendika ve işveren işbirliği sonunda işten atıldıklarını ifade etti.
Abdurrahman Yerlikaya: “59 işçi kendi isteğiyle sendikaya artık Arçelik’te çalışmak istemediğini belirtti. Ancak işten çıkartılanlar fabrika içinde önemli pozisyonlarda görev alan çalışanlar oldu. Biz işten çıkarıldıktan sonra başka çalışanlar işe alındı. Bize belirtilen neden siparişlerin azalmasıydı. İş daralmasının sadece bir bahane olduğunu ancak sonradan anlayabildik. Yeni işe alınanların çoğunun Kırıkkale’li ve sendikaya yakın insanlar olduğunu öğrendik. Biz daha önce haksızlığa karşı sendikaya sürekli eleştiri getiriyorduk. Sonra başımıza bunlar geldi” dedi.
Özel güvenlik eşliğinde işten çıkarma
Tek tek insan kaynaklarına çağırılan işçilere iş akitlerine sor verildiği bildirilerek, özel güvenlik eşliğinde evlerine gönderildi. Türk Metal Sendikası’na üye olan işçiler kendi çabalarıyla tuttukluları avukatlar aracılığıyla işe iade talebiyle dava açtı. “Üretimde daralmaya gidiyoruz” gerekçesiyle işten atılan işçiler, avukatlarının da katılımıyla fabrika önünde açıklama yaptı.
İşçiler adına açıklama yapan Bilal Perçin, işten atılan işçilerin tamamına yakınının kalifiye, eğitim ve seminerlere katılmış, kritik noktalarda sorumluluk almış, görev yapmış işçiler olduğunu söyledi.
‘İTİRAZ ETTİK DİYE FİŞLENDİK, İŞTEN ATILDIK’
Perçin, işçilerin, Aralık ayında şirket içerisinde belirlenmiş 150 kadar çalışanın saat ücretlerine sözleşme haricinde (seyyanen) 50 kuruş ile 1 TL arasında zam yapılarak, işçiler arasında adaletsizlik yapılmasına karşı çıktıkları, bunu işveren ve Türk Metal Sendikası’na ifade ettikleri için fişlendiklerini ve işten atıldıklarını söyledi.
Arçelik A.Ş’nin 2003 yılından beri sürekli büyüdüğünü, her sene karını arttırdığını kaydeden Perçin, “Sürekli yeni fabrikalar satın alan, çok sayıda işçinin kendi isteği ile ayrılmak istediği bir ortamda haksız ve insanlık dışı bir uygulama ile işten atıldık” dedi.
‘Türk Metal – patron el ele’
Türk Metal Sendikası’nın işveren ile işbirliği yaparak işçilere baskı (mobbing) uyguladığını ve fişlediğini kaydeden Perçin, işçilerin hiçbir eğitim almadan, işveren ve sendikanın baskısıyla zoraki belirlenmiş noktalarda çalıştırıldığını söyledi. Perçin, buna karşı çıkan işçilerin tehdit edildiğini, susturulduğunu kaydetti. Son olarak işten çıkarılmalarında olduğu gibi Türk Metal Sendikası’nın işçileri savunmak yerine, işçilerin tehdit edilmesine sessiz kaldığını, ortak olduğunu vurguladı.
Perçin’in ardından konuşan Av. Yıldız Ertuğ Ünder, işçilerin işten atılmasının tamamen hukuka aykırı olduğunu vurguladı. İşe iade talebiyle dava açtıklarını kaydeden Ünder, “Gerek işten çıkarılma nedenleri, gerekse de çıkarılma biçimleri son derece hukuka ve etiğe aykırı. Çıkarılan işçilerin birçoğu 10-14 yıllık işçiler. Birçoğu yeni eleman yetiştirilmesini sağlayan insanlar. Performansları iyi, ödüller almış insanlar” dedi.
“Atılma gerekçeleri dahi haklarını aramalarına tek neden” diyen Av. Ünder, yaşanan bütün haksızlık ve hukuksuzluğa karşı işçilerin mücadele etmekte kararlılığı olduğunu, kendilerinin de yanlarında olacağını vurguladı.
Birgün ve etha’dan derlenmiştir