Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır Hapishanesinde kendilerini yakan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve PKK kurucularından Haki Karer bir çok yerde anıldı Çorum Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, işkencede katledilişinin 39. yılında mezarı başında anıldı Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya işkencede katledilişinin 39. yılında Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından mezarı başında anıldı. Çorum’un Sungurlu ilçesine […]
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır Hapishanesinde kendilerini yakan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve PKK kurucularından Haki Karer bir çok yerde anıldı
Çorum
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, işkencede katledilişinin 39. yılında mezarı başında anıldı
Federasyon adına açıklama Hüseyin Esentürk tarafından yapıldı. Esentürk konuşmasına “devrimci önderlerimizden yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya’yı ve onun şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinin mayış şehitlerini selamlıyoruz” diye başladı. Kendilerine bırakılanların daha da yükselteceklerini söyleyen Esentürk 12 Mart ve 12 Eylül faşizminin saldırılarına karşı koyan gücün İbrahimlerin, Denizlerin ve Mahirlerin devrimci duruşuyla anlamını bulan çizgi olduğunu söyledi.
Esentürk konuşmasını şu sözlerle sonlandır: “Denizler mahkemelerde, darağaçlarında, zindan hücrelerinde hep ürperten bir fırtına gibidir. Mahirleri Kızıldere’de bir dağ evinde top tüfek kurşun yağmuru altında katleden bu ürpertinin tufanlaşmış halidir. Ve tabii ki, İbrahimleri sorgu odalarında, dörtleri Diyarbakır zindanlarında kuşatan bu yıkılası düzenin geleceğinden ürken ve şiddete dönüşen vahşi özüdür. O vahşi öz bugün çılgınlık derecesinde halklarımıza ölüm, zulüm, yağma, bomba, yoksulluk yağdırıyor. Adeta son nefesini veren bir sistemin hezeyanlarıyla Kürt’e, emekçiye, gençlere, devrimcilere, bütün muhaliflere azgınca saldırıyor. Çözüm ise bir kez daha emperyalizme, faşizme, şovenizme, militarizme karşı devrimci direniş ve eylem çizgisinde yatıyor. Bize gerçek çıkış yolunu gösteren önderlerimiz işte bu yüzden hiç ölmüyorlar. İlk gün sıcaklığındaki gibi önümüze düşüyorlar, mücadelemizde yaşıyorla”.
Fındıklı
18 Mayıs 1973’de Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceyle katledilen devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Rize’nin Fındıklı ilçesinde Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) tarafından anıldı. ESP Fındıklı İlçe Örgütü, düzenlediği yürüyüşte ölümünün 39. yılında İbrahim Kaypakkaya’yı andı. Parti binası önünde bir araya gelen ESP üyeleri, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür” yazılı pankart açtı, sloganlarla Fındıklı Meydanı’na yürüdü.
Burada açıklama yapan ESP İlçe Başkanı Mustafa Özsoy, “İbrahim Kaypakkaya ser verip sır vermeyen yiğit bir devrimci olarak tarihe geçti. Kaypakkaya Türkiye’nin düşünce dünyasında farklı bir ivme kazandırmış bir teorisyen, bir eylem adamıydı” dedi.
“Kaypakkaya’yı anmak faşizme emperyalizme ve her türlü gericiliğe karşı durmaktır” ifadelerini kullanan Özsoy, şöyle devam etti: “Kaypakkaya’yı anmak barışı, dostluğu, halkların kardeşliğini haykırmaktır. Kaypakkaya’yı anmak inanci, umudu, direnişi kuşanmaktır. Kaypakkaya’yı anmak devrimi anlamaktır.”
Eylemde “İbrahim yoldaş ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek”, “Mahir, İbrahim, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.
Eyleme EMEP Fındıklı İlçe Örgütü ve Liseli Öğrenci Birliği destek verdi.
Eskişehir
Mayıs şehitleri İbrahim Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer, Eskişehir’de demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve gençlik örgütleri tarafından yapılan yürüyüşle anıldı
BDP, DPG, DGH, Ekim Gençliği, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Gençler Meydana İnisiyatifi ve Yeni Demokrat Gençlik Hamam yolu üzerindeki Yapı Kredi Bankası önünde toplanarak “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür” sloganlarıyla Adalar Migros önüne yürüdü.
Migros önünde okunan basın açıklamasında şunlar belirtildi: “Türkiye devrim mücadelesinde devrimci önder İbarahim Kaypakkaya sistemden köklü bir kopuş gerçekleştirmiştir ve bugünün devrimci tohumlarını genç yaşta Türkiye topraklarına atmıştır. Kaypakkaya’nın fikirleri halen işçilerin, emekçilerin, köylülerin, kadınların, gençlerin, Kürtlerin, Alevilerin, ezilen yoksul halkımızın mücadele dinamiğinde yaşamaya devam etmektedir”
Son olarak ise “Ne ki bizleri korkutmak, ne ki yolumuzdan çevirmek, yıldırmak, diz çöktürmek, nafiledir bütün çabanız. Bu çelik aldığı suyu unutmayacak” denildi.
Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Eylemde, Grup Munzur üyelerine açılan davaya vurgu yapılarak “İbrahim Yoldaş” adlı türkü söylendi.
Isparta
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya Isparta’da yapılan yürüyüşle anıldı. Polisin gençlerin yürüyüşüne yönelik tehditlerine karşılık gençler, “Kaypakkaya’yı anmak suç değil onurdur’ dedi
Demokratik Gençlik Hareketinin çağrısıyla Eğitim-Sen binası önünde bir araya gelen gençler sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşe başlanması üzerine polis, yürüyüşü engellemeye yönelik açıklamalar yaparak ‘Hakkınızda yasal işlem başlatırız” tehdidinde bulundu. Polisler, flamaların ve İbrahim Kaypakkaya resimlerinin indirilmesi ve slogan atılmaması şartıyla yürüyüş yapılabileceğini söyledi.
İbrahim Kaypakkaya’yı anmanın suç değil onur olduğunu ve resimleri indirmeyeceklerini söyleyen gençler çevik kuvvetin engeliyle karşı karşıya kaldı. Kısa süreli yaşanan gerginlikten sonra basın açıklaması okundu.
Eylem, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “İbo,Mahir,Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”,”Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları eşliğinde son buldu.
Kürecik
Halkların Demokratik Kongresi tarafından devrimci önder İbrahim Kaypakkaya ve Dörtler, Malatya Kürecik’te yapılan bir etkinlikle anıldı
HDK’nın organize ettiği anma etkinliği BDP ilçe binasında yapıldı. Denizler, Kaypakkaya, Dörtler, Haki Karer Hasan Ocak şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından HDK Yürütme Sözcüsü Mehmet Keleş bir konuşma yaptı. Keleş konuşmasında şunları söyledi; “Bugün 18 Mayıs. Yani, tarihimizin devrimci evlatlarının ölümsüzlüğe uğurlandığı gün. Mayıs ayı, ilk gününden son gününe kadar halklarımızın bağrını kanatan, acı ve öfkeye boğan olaylarla dolu. Bu topraklar; büyük düşlerin peşinden koşan ve bu uğurda ölümsüzleşenleri hiçbir zaman unutmadı”.Tüm zorbalıklara karşı onların devrim şehitlerinin yaşadığını söyleyen Keleş, Kaypakkayaların bıraktıkları mirası hiçbir zaman unutturmayacaklarını söyledi.
Keleş’in konuşmasının ardından Kürecik halkı söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi. İbrahim Kaypakkaya’nın Kürecikteki mücadelesini dile getiren katılımcılar aynı şekilde Mahirlerin, Denizlerin, Karerlerin de mücadele inancına vurguda bulundular. İbrahim Kaypakkaya ve diğer devrim şehitleri anısına Kürtçe ve Türkçe şiirler okundu.
Salona İbrahim Kaypakkaya, Hasan Ocak, Mazlum Doğan ve Dörtlerin resimleri ve
“Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Bıji Bratiya Gelan”, “Şehit Namırın” dövizleri asıldı.
Diyarbakır
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimciler Diyarbakır’da meşaleli eylemle anıldı
Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Partizan, EMEP, ESP, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Sanat Sokağı’ndan AZC Plaza önüne yapılmak istenen meşaleli yürüyüş, Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklandı.
Valilik yasak gerekçesinde 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu’na aykırı eylem olduğunu iddia ederek yürüyüşü yasakladı. Bunun üzerine Ofis AZC Plaza önünde meşaleli eylem ve basın açıklaması yapılarak İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs ayında yaşamını yitirenler anıldı.
“O’nu anmak onurdur” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “O’nu anıyor ve sahipleniyoruz” yazılı İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları taşındı. Kitle sık sık, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Devrim şehitleri onurumuzdur”, “İbrahim Kaypakkaya onurumuzdur” sloganları atıldı.
Eyleme katılanlar adında açıklama yapan Murat Çakar, “Yine bir Mayıs ayı içindeyiz. Ölüme karşı hayatı, karanlığa karşı ışığı savunanları, büyük bir güçle savaşmış, inançla zafere ulaşmak isteyenlerdedir aklımız, Mayıs günlerinde. Biliriz ki, yarınlara uzanacaktır onların şarkıları. Ve susup dinleyecektir bütün zamanlar. Biliriz ki, söyleyenler susmadıkça o şarkının sonu gelmez. Ve yüreğimize kazıdık mı bir kere, Denizler, Yusuflar, Hüseyinler, Mahirler, Sinanlar, Mizginler, İbolar; ölmezler. Bir daha silinmezler” dedi.
Çakar, 31 Mayıs günü Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga emperyalizme karşı verdikleri mücadele sonucu Nurhak dağlarında yaşamını yitirdiğini İbrahim Kaypakkaya’nın 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır işkencehanelerinde, aylar süren işkenceler sonucu gözaltında yargısız infaz sonucu katledildiğini belirtti. Çakar, Denizleri, Mahirleri, İboları andıklarını belirtirken, “Biz eşit, özgür bir dünya yaratma mücadelesinde hayatını kaybeden herkesi anıyoruz” diye konuştu.
Yapmak istedikleri yürüyüşün Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmasına tepki gösterilen eylemde, protesto amacıyla oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında “İbrahimYoldaş” türküsü söylendi.
Antalya
Antalya’da İbrahim Kaypakkaya anma yürüyüşü düzenlendi, İbrahim Kaypakkaya’yı anmanın suç olarak görülmesine tepki gösterildi
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya ve Diyarbakır zindanında bedenini ateşe veren dört devrimci Antalya’da anıldı. Halkların Demokratik Kongresi, ÖDP, Demokratik Haklar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şubesi, Kapalı Yol Halk Bankası önünde toplanarak Attalos Heykeli’ne yürüdü.
Yaklaşık 250 kişinin katıldığı yürüyüş sırasında, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz”, “Katil devlet hesap verecek”, “İbo, Mahir, Deniz sürüyor sürecek, mücadelemiz”, “Kurtuluş yok, tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.
Basın açıklamasından sonra Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’nin “İbrahim’e Ağıt” türküsünü okuyanlara verdiği cezaya tepki göstermek için “İbrahim’e Ağıt” türküsü söylendi.
Hopa
Artvin’in Hopa İlçesi’nde Sosyalist Gençlik Derneği üyeleri ve Gençlik Muhalefeti, İbrahim Kaypakkaya’yı andı
Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) ve Gençlik Muhalefeti Hopa’da İbrahim Kaypakkaya’yı andı. Belgesel gösterimi ve Kaypakkaya’yı anlatan konuşmaların yapıldığı etkinlik, saygı duruşuyla başladı. Kaypakkaya’nın mücadele hayatına yönelik tartışmaların yapıldığı etkinlikte, “Bu gençlik, bu çelik aldığı suyu unutmayacak” denildi.
Çanakkale
Çanakkale İbrahim Kaypakkaya’yı anan gençler, Kaypakkaya’nın bayrağını taşıma sözü verdi
Mayıs ayında yaşamlarını yitirendevrimci önder İbrahim Kaypakkaya ile Hasan Ocak, Haki Karer ve Dörtler, Çanakkale ve Zonguldak’ta öğrenciler tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı. Çanakkale’de Halkların Demokratik Kongresi Gençlik Meclisi ve DGH, Mümtaz Pirinççiler Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Eylemde “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.
HDK Gençlik Meclisi ve DGH adına yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi.
Zonguldak
Zonguldak’ta SGD ve Dev-Lis’li öğrenciler, katledilişinin 39. yılında İbrahim Kaypakkaya’yı andı
Düzenlenen etkinlikte konuşan öğrenciler, İbrahim Kaypakkaya’nın hayatını ve mücadelesini anlatarak yollarına ışık tuttuğunu ifade etti. Öğrenciler, “İbrahim Kaypakkaya’nın söylediği gibi bu çelik aldığı suyu unutmayacak” dedi, onun bayrağını taşıyacaklarını belirtti.
Kaynak: Sendika.Org ve ETHA