Hava taşımacılığı işkoluna grev yasağı getirilmesi teklifi TBMM alt komisyonundan geçti. Hava-İş, “Teklif, TBMM’de görüşüldüğü gün uçuşlar olmayacak” dedi. Yasa teklifi 33 bin kişinin çalıştığı işkolunda 13 bin çalışanın olduğu THY Anonim Ortaklığı’ndaki toplu sözleşme sürecinde verildi. THY AO’daki arabulucu raporunu bekleyen Hava-İş, raporun grev yasağı teklifinin görüşülmesinden önce gelmesi durumunda da THY AO’da grev […]
Hava taşımacılığı işkoluna grev yasağı getirilmesi teklifi TBMM alt komisyonundan geçti. Hava-İş, “Teklif, TBMM’de görüşüldüğü gün uçuşlar olmayacak” dedi. Yasa teklifi 33 bin kişinin çalıştığı işkolunda 13 bin çalışanın olduğu THY Anonim Ortaklığı’ndaki toplu sözleşme sürecinde verildi. THY AO’daki arabulucu raporunu bekleyen Hava-İş, raporun grev yasağı teklifinin görüşülmesinden önce gelmesi durumunda da THY AO’da grev ilan edeceğini duyurdu
Hava taşımacılığı işkolunda grev yasağı getirilmesine ilişkin kanun teklifi, 24 Mayıs günü TBMM’deki alt komisyondan MHP, CHP ve BDP’li vekillerin karşı çıkmasına rağmen AKP’li vekillerin oylarıyla ve oy çokluğu ile geçti.
AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk havacılık hizmetlerinde grev yasağı getirilmesi ile ilgili 11 Mayıs 2012 tarihinde TBMM’ye kanun teklifi vermişti. Külünk’ün grev yasağı ile ilgili gerekçeleri şunlardı:
“Ayrıca, havacılık sektörü, çok uzun süreli ve oldukça üst düzey eğitimlerden geçmiş bir personel istihdamım gerektirmesi sebebiyle bu alanda kısa süre içerisinde istenilen nitelikte yeni bir personel bulunamayacak olması, sendikaların karşılanması zor taleplerine zemin hazırlamakta ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bir anlaşmayla sonuçlanmasını zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, çalışanların haklarını aramasında grevler çok etkili bir yol olmasına rağmen; toplumun kendi refahını sürdürebilme ve zaruri ihtiyaçlarım giderebilme hakkı ile grevlerin milli ekonomi, şirketler ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, havacılık sektöründe yer alan faaliyetlerin grev ve lokavt yapılamayacak işler kapsamına alınması önem arz etmektedir. Ayrıca, yük ve yolcu taşımacılığı yapan havayolu şirketlerinin, yer hizmetlerini yürüten şirketler ile teknik bakım ve onarım hizmetlerini yürüten şirketler olmaksızın faaliyetlerini sürdürebilmeleri de mümkün değildir. Bu nedenle, yer hizmetlerini yürüten şirketler ile teknik bakım ve onarım hizmetlerini yürüten şirketlerden bağımsız olarak havacılık hizmeti verilemeyeceğinden, Kanun Teklifinde de faaliyetlerin bütünlüğü esas alınmış ve bunların tamamını kapsayacak şekilde düzenleme yapılması benimsenmiştir.”
THY AO’da grev sesi
Öte yandan Hava-İş’in THY AO’da grev yapması da gündeme geldi. THY AO’daki toplu iş sözleşmesi sürecinde alınan tedbiren durdurma kararı, Hava-İş’in itirazı sonucunda 25 Mayıs günü kaldırıldı. Hava-İş, resmi arabulucu raporunu bekliyor. AKP’nin hava işkolundaki grev yasağı ile ilgili kanun teklifi tam da THY AO’da 23’üncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin arabuluculuk aşamasında meclise sunulmuştu. THY AO işvereni daha önce bazı maddeler üzerinde ısrarcı olurken son görüşmede tüm maddelerin yeniden görüşülmesini istemiş, işçilerin kazanılmış haklarını da elinden almaya çalışmıştı. Hava-İş bu sürece itiraz etmiş ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmazlık çıktığı gibi resmi arabulucu aşamasında da çözüm olmamıştı.
Hava taşımacığı işkolunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2009 Temmuz verilerine göre 33.005 işçi çalışıyor. Hava-İş’in bilgilerine göre THY AO’da çalışan sayısı 13.000. THY AO’daki olası bir grev, tüm hava taşımacılığı işkolunu etkileyecek. Ayrıca, hava yolu şirketlerine yapılan rezervasyonlar dolayısıyla turizm şirketlerini de etkileyecek. Hava taşımacılığı işkolundaki grev yasağı THY AO ile Hava-İş arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinde arabulucu raporunun gelmesinden önce yasalaşırsa 13 bin sivil havacılık işçisinin en temel hakları için greve çıkması hukuken engellenmiş olacak.
‘Yasa mecliste görüşüldüğü gün uçuş olmayacak’
Sendika.Org’a konuşan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, konuyla ilgili olarak “Yasa mecliste görüşüldüğü gün uçmayacağız” diyerek grevin sinyalini verdi. Ayçin, grev yasağı konusunun Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) haziran ayında yapılacak genel kurulunda da gündeme getirileceğini söyledi.
ILO’nun hükümetlere hava taşımacılığı işkolunda grev hakkının genişletilmesi konusunda uyarılar yaptığını ifade eden Ayçin, AKP’nin grev yasağı getirmesinin nedenini şu sözlerle dile getirdi: “AKP 8 yıl boyunca hava taşımacılığı iş kolunda örgütlenmeye ve yandaş sendikasını yaratmaya çalıştı. Bunu yaparken genel kurullarımıza, delege seçimlerimize, grev kararlarımıza masa başında sürekli müdahaleler gerçekleştirdi ama olmadı. Kısacası, AKP elinden geleni yaptı ancak başarılı olamadı. Bu yüzden grev hakkını ortadan kaldırmak istiyor”.
THY AO’daki toplu sözleşme sürecine de değinen Ayçin, resmi arabulucu raporu beklediklerini ve raporun gelmesinden sonra 6 gün içinde grev ilan edileceğini söyledi. Grev yasağının, arabulucu raporunun gelmesinden önce yasalaşması durumunda hukuken grev ilan etme durumlarının ortadan kalkacağına değinen Ayçin, yasanın mecliste görüşüleceği gün uçuşların yapılmayacağını da hatırlattı.
Sendika.Org