Gökçek, Altındağ’da yıllardır üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüm projesinin detaylarını açıkladı. Bölgede yapılmak istenen kentsel dönüşümün rant amaçlı olduğunu söyleyen Barınma Hakkı Meclisi ise bu projenin, halkın insanca yaşanabilir, sağlıklı, güvenli konut ihtiyacını çözmeye yönelik bir proje olmadığını söyledi Ankara Büyükşehir Belediyesi, Altındağ’ın güneyinde Ulus ve Ankara Kalesi’ne, kuzeyinde ise Aydınlıkevler ve Örnek mahallelerine komşu olan […]
Gökçek, Altındağ’da yıllardır üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüm projesinin detaylarını açıkladı. Bölgede yapılmak istenen kentsel dönüşümün rant amaçlı olduğunu söyleyen Barınma Hakkı Meclisi ise bu projenin, halkın insanca yaşanabilir, sağlıklı, güvenli konut ihtiyacını çözmeye yönelik bir proje olmadığını söyledi
Uzun yıllardır alt yapı çalışmalarının sürdürüldüğü projeye Afet Yasası’nın çıkartılmasıyla hız veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu yaptığı açıklamayla artık projenin başlayacağının sinyalini vermiş oldu.
Erdoğan’ın hayali: İslami ilimler ve inanç müzesi
12 Haziran 2011 yılı öncesi büyükşehirler için çılgın projeler açıklayan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara için çılgın projelerinden biri de Hıdırlıktepe’de, bir inanç ve tarih müzesi inşa edilmesiydi. Belediye tarafından yapılan açıklamada bölgede İslami İlimler ve İnanç Müzesi, Gök Bilimleri ve Doğa Müzesi kurulacağı belirtilerek Erdoğan’ın isteği de yerine getirilmiş olacak.
Üç hak sahibi birleşse bir ev ancak alabiliyor
Belediyenin açıklamasında, tapu tahsis belgesi bulunan gecekondu hak sahiplerine de 240 metrekareye kadar tahsisli arsa için net 60 metrekarelik, 320 metrekare tahsisli arsa için net 80 metrekarelik, 400 metrekare tahsisli arsa için net 100 metrekarelik konut verileceği belirtildi.
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Barınma Hakkı Meclisi ise bu durumun halk açısından ciddi mağduriyetler yaratacağını söyledi. Bölgede yaşayan 6 bin hak sahibinin 2 bininin imarlı 50 metrekare, imarsız ise 83 metrekare konutunun bulunduğu aktarılan açıklamada bir konut sahibi olabilmek için üç hak sahibinin bir araya gelmesi gerektiği ifade edildi.
İlgili mahallelerde çalışmalarını sürdüren Barınma Hakkı Meclisi, Gökçek’in kentsel dönüşüm projelerine birer rant projesi olarak baktığını dile getirdi.
Evi olan insan bir anda borçlanacak
Kentsel dönüşüm projesinin uygulanmaya başlanması ise evlerinde oturan insanları bir anda belediyeye borçlu hale sokacak. Gecekondusunu 31 Aralık 2000’den önce yapmış, 17 Şubat 2006 tarihine kadar resmi müracaatını emlak beyannamesi, vergi ödeme makbuzu, kaçak yapı tutanağı ve numarataj yazılarından en az birisiyle belgeleyen kaçak yapı maliklerinin talepleri halinde Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan Mamak Araplar Mahallesi’ndeki B ve C Tipi 1 1 sosyal konutlarından maliyet bedeli üzerinden adlarına konut satışı yapılabilecek. Tahsis edilen B ya da C tipi 1 1 konutun satış bedelinin yüzde 10’u peşin olarak alınacak, kalan miktar 15 yılda eşit taksitlerle ödenecek.
Halk barınma hakkına karşı bir arada
Mahalle halkı ise, Barınma Hakkı Büroları önderliğinde mahallede 11 Nisan 2011 tarihinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmiş ve projeyle ilgili mücadele etme kararı almıştı. Ayrıca proje hakkında Barınma Hakkı Büroları tarafından idare mahkemesine yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali ile ilgili açılan bir dava da mevcut. Mahallelilerden Yaşar Yaradılmış, Gökçek’i Hacı Bayram Camii açılısı sırasında protesto etmiş, ardından da ailesiyle birlikte Abdi İpekçi Parkı’nda imza kampanyası başlatmıştı.
Barınma Hakkı Meclisi bu pazar günü (26 Mayıs) konuyla ilgii mahallede bilgilendirme toplantıları yapacak.
Konuyla ilgili Barınma Hakkı Meclisi’nin bugün (25 Mayıs) yaptığı açıklamaya ulaşmak için tıklayınız
Sendika.Org/ Ankara