HES’ler katletmeye devam ediyor. Giresun’daki HES inşaatında meydana gelen kaza sonucu 4 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Basında 15 kişinin kaybolduğu yönünde haberler olmakla birlikte Sendika.Org’un ulaştığı yerel kaynaklar kayıp haberlerinin doğru olmadığını aktardı Giresun Dereli’de HES inşaatında saat 12.00 sıralarında kalıp dökme işlemi yapılırken kalıpların patlaması sonucu çalışanlardan 4 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. […]
HES’ler katletmeye devam ediyor. Giresun’daki HES inşaatında meydana gelen kaza sonucu 4 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Basında 15 kişinin kaybolduğu yönünde haberler olmakla birlikte Sendika.Org’un ulaştığı yerel kaynaklar kayıp haberlerinin doğru olmadığını aktardı
Giresun Dereli’de HES inşaatında saat 12.00 sıralarında kalıp dökme işlemi yapılırken kalıpların patlaması sonucu çalışanlardan 4 kişi olay yerinde hayatını kaybetti.
Dereli Haber internet sitesinin haberine göre, Aksu Köyü’nde yapımı süren “Suta” isimli Hidroelektrik Santrali(HES) inşaatında göçük meydana geldi. Göçükte ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralı.
Sigortasız, 16 yaşında ve ölü
Ölen işçilerden birinin 16 yaşındaki Eren Erdem olduğu ve Erdem’in inşaatta sigortasız olarak çaycılık yaptığı öğrenildi. Eren Erdem’in babası da faciada yaşamını yitirenler arasında.
Yerel haber sitelerinde ilk saatlerde yayımlanan haberlerde, olayın meydana geldiği santralle ilgili olarak daha önce Ordu İdare Mahkemesi “Yürütmeyi Durdurma Kararı Verdiği” ve inşaatın buna rağmen devam ettiği iddialarına yer verilmişti. Ancak davanın reddedildiği ve şu anda Danıştay’da olduğu öğrenildi.
Göçük altında kalarak hayatını kaybedenlerin isimlerinin; Kerem Erdem(40), Eren Erdem(16), Kenan Özdemir(40) ve Mustafa Yiğit(22) olduğu, yaralı Zafer Kırlak’ın ise ağır yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.
Bölge halkı HES’e tepkili
Ölü ve yaralıların kaldırıldığı hastane önünde toplanan yurttaşlar ise tepkilerini dile getirdi. HES nedeniyle arazilerin zorla istimlak edildiğini, köy yolunun tahrip edildiğini söyleyen Giresunlular, “ölen gençlerimizi kim nasıl getirecek şimdi” diye isyan etti.
Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
Danıştay Başkanı “durdurma yok artık” demişti
Bulunduğu konum gereği halk yararına yürütmeyi denetlemesi gerekirken, AKP sözcüsü gibi davranmayı tercih eden Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu yürütmeyi durdurma kararlarını eleştirmişti.
Danıştay’ın 144. kuruluş yıldönümü dolayısıyla TBMM’de verilen kokteylde Karakullukçu şöyle konuşmuştu: “Ne varsa durduruyoruz. Yok, durdurma yok artık. İlerleme var. Ben espri yapıyorum siz ciddiye alıp yazıyorsunuz. Devletin, milletin lehine ne varsa yapılacak. Bunun lamı cimi yok. Öyle bir şey mi var? Onu durdur, bunu durdur. Durdurduk ne oldu? Bir şey görelim, beğenmezsek…”
Karakullukçu’nun sözleri mevcut yargı süreçlerine müdahale olarak değerlendirilmişti. AKP’nin Danıştay Başkanı’nın Giresun’daki facia karşısında ne yapacağı merak konusu.
SUTA neyin nesi?
Ankara Sanayi Odası’na kayıtlı Suta İnşat ve Mühendislik şirketi, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) üyesi.
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı, ‘HES karşıtları vatan haini’ demişti
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, 30 Kasım 2011 tarihinde Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamayla HES karşıtları başta olmak üzere doğa ve yaşam savunucuları hakkında “Çevreci diye ortaya çıkan kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve kişiler, aslında yabancı ülkeler tarafından fonlanıyor. Bu kişilerin emeli, bizim enerji yatırımlarımızın yönünü değiştirerek enerji alanında dışa bağımlılığımızı arttırmak. Kötü niyetli kişiler haricindekilerse cahilliklerinden, bilgisizliklerinden dolayı HES’lere karşı çıkıyorlar” demişti. Koçoğlu, ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan HES yatırımcılarının önüne çıkan yargı engellerinin kaldırılmasını istemiş ve şu sözleri sarfetmişti: “Bürokrasi ağır bir yük, başlayan projelerin yargıya taşınması da yatırımları aksatıyor. Bakanlıktan çözüm bekliyoruz. Bundan böyle sloganımız ‘Su akar Türkler baraj yapar’ olmalıdır” dedi.
Konuyla ilgili olarak bölge halkının tepkilerinin yer aldığı görüntüler için tıklayınız!
Sendika.Org