Erzurum’da elektrik nakil hatlarındaki arızayı tamir etmek isterken yaşamını yitiren 5 işçiyle ilgili incelemelerini tamamlan Elektrik Mühendisleri Odası bir rapor yayınladı. Yaşanan ölümlerin özelleştirme ve taşeronlaştırmanın bir sonucu olduğu belirtilen raporda ihmallere dikkat çekildi Erzurum’un Aşkale ilçesinde yapılan Karasu – 2 HES göletindeki elektrik nakil hatlarındaki arızayı gidermek isterken yaşamını yitiren 5 işçiyle ilgili Elektrik […]
Erzurum’da elektrik nakil hatlarındaki arızayı tamir etmek isterken yaşamını yitiren 5 işçiyle ilgili incelemelerini tamamlan Elektrik Mühendisleri Odası bir rapor yayınladı. Yaşanan ölümlerin özelleştirme ve taşeronlaştırmanın bir sonucu olduğu belirtilen raporda ihmallere dikkat çekildi
Erzurum’un Aşkale ilçesinde yapılan Karasu – 2 HES göletindeki elektrik nakil hatlarındaki arızayı gidermek isterken yaşamını yitiren 5 işçiyle ilgili Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan inceleme sonuçlandı. Konuyla ilgili EMO tarafından 18 – 19 Nisan tarihleri arasında yerinde yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda işçilerin yaşamlarını yitirmesinde ihmaller olduğu söylendi.
Raporda, basına yansıyan bilirkişi raporu haberinde ölen çalışanların kusurlu gösterilmeye çalışıldığı söylenerek şu ifadelere yer verildi: “Olay yerinde EMO tarafından yapılan incelemeler, yaşanan elim olayın arkasında ihmaller zinciri bulunduğunu, yaşanan felaketin basit bir iş kazası olarak geçiştirilmeyeceğini, pek çok yapısal sorunun var olduğunu ve bu sorunların halen ciddi tehdit oluşturduğu gerçeğini göstermektedir.”
Ölümlerin nedeni kâr hırsı ve özelleştirme
EMO tarafından yapılan incelemeler sonucunda yaşananlara kâr hırsının ve özelleştirmelerin neden olduğu söylenerek şu görüşler dile getirildi: “Erzurum-Aşkale İlçesi’nde kurulan Karasu-2 HES gölet alanı içinde kalan enerji nakil hatlarındaki arızayı gidermeye giden 1’i Aras Elektrik Dağıtım A.Ş çalışanı, 4’ü taşeron şirket Temel Enerji Ltd. Şti. çalışanı 5 kişinin boğularak göz göre göre ölümüyle sonuçlanan olayın arkasında yatan nedenleri tespit etmek üzere EMO heyeti tarafından 18-19 Nisan 2012 tarihlerinde yerinde yapılan inceleme sonucunda hazırlanan rapor tamamlanmıştır. Basına yansıyan bilirkişi raporuna ilişkin haberlerden, çalışanlara yönelik baskılar göz ardı edilerek, ölen çalışanların kusurlu gösterilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Ancak olay yerinde EMO tarafından yapılan incelemeler, yaşanan elim olayın arkasında ihmaller zinciri bulunduğunu, yaşanan felaketin basit bir iş kazası olarak geçiştirilmeyeceğini, pek çok yapısal sorunun var olduğunu ve bu sorunların halen ciddi tehdit oluşturduğu gerçeğini göstermektedir.”
Taşeronlaştırma ölümlere davet çıkardı
Raporda, dağıtım alanında gerçekleştirilen taşeronlaşma uygulamasının sonucunda yetkisiz ve ehil olmayan kişilerle bir çalışma yürütüldüğü belirtilirken “Yapılacak olan bakım ve onarım işi, çok tehlikeli işler sınıfına girmekte olup, “İşçi Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği” gereği A sınıfı iş güvenliği uzmanı bulundurulması gerekirdi. Ne kamu şirketi olan Aras Dağıtım, ne taşeron şirket Temel Enerji, ne de özel elektrik üreticisi şirket İdeal Enerji “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” şartlarını sağlamıştır” denildi.
EMO’dan acil önlem uyarısı
Yaşananların nedenlerinin ayrıntılı anlatıldığı raporda konuyla ilgili çözüm önerilerine de yer verilmiş. Saptamalar doğrultusunda yetkilileri acil önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıldığı raporda enerji nakil hattının 2 direğinin halen gölet alanı içinde bulunduğu, bu iki direk özelinde de; direklerin yatması, iletken kopması, izolatör patlaması gibi arızalara müdahale edilmesi söz konusu olacağı, bu gibi arızalar, elektrik kaçağı oluşması nedeniyle de can kayıplarına yol açabileceği belirtildi. Raporda bu direklerde de benzer kazaların yaşanmasının muhtemel olduğu belirtilerek güzergahının değiştirilmesi zorunlu olduğu söylendi.
Rapor şu cümlelerle sona eriyor: “Enerji alanı, ölü canlar üzerinden yükseltilen piyasanın ortaçağ sömürgeci zihniyetinin geri döndürüldüğü vahşi kapitalizm uygulamalarına sahne olmaktadır. Yaşanan bu acı kayıpların ciddiyetle ele alınması, 3-5 kişinin sorumluluğu olarak algılanıp unutulmaması, sistemdeki ciddi sıkıntıların acilen giderilmesi gerekmektedir. Bunun için de kamu yararını ön planda tutacak, kamu kurumlarının ehil ve yetkin kişilerin elinde plan ve denetimleri yürüteceği bir yapılanmaya gidilmelidir.”
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız
Sendika.Org