Erzurum Aşkale’de 3 Nisan günü Karasu HES barajgölündeki direği tamire giderken deniz bisikletleri alabora olan ve 5 TEDAŞ işçisinin donarak ölmesiyle ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi raporu şirketi kusurlu buldu Aşkale’de göletten geçen elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla boğulan 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili bilirkişi raporunda şirket kusurlu bulundu. Aşkale’de 5 […]
Erzurum Aşkale’de 3 Nisan günü Karasu HES barajgölündeki direği tamire giderken deniz bisikletleri alabora olan ve 5 TEDAŞ işçisinin donarak ölmesiyle ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi raporu şirketi kusurlu buldu
Aşkale’de göletten geçen elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla boğulan 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili bilirkişi raporunda şirket kusurlu bulundu. Aşkale’de 5 işçinin ölümüne neden olan kaza ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakultesi Dekanı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, inşaat mühendisi Halil Yıldız, elektrikçi Barış Gerez’in hazırladığı bilirkişi raporu, 2 Mayıs günü Aşkale Cumhuriyet Savcılığına verildi.
Elektrik direkleri kaldırılamadan barajın su tutmaya başladığının eleştirildiği raporda işçilerden Mustafa Arifoğulları dışındaki işçilerin sosyal güvencesi olmadığı belirtildi. Bilirkişi raporunda şu ifadelere yer veildi:
“İşçiler eğitimsiz, taşeron şirket denetimsiz. Kazadan sonra Erzurum’da bir kurtarma helikopteri bulunamadı. Dalgıçlar ve helikopterler geldiğinde artık çok geçti. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilkyardım eğitimlerine katıldığı, sertifika aldıkları belirtilen personelin denetim yapıldığına dair hiçbir kaydına rastlanılmadı. Taşeron işçilerin eğitimlerinin verilmesi için ilgili firmaya herhangi bir ikazda bulunulmadığı, böylece de asıl işverenin yükümlülüğünü yerine getirmediği görüldü. Ayrıca taşeron işçilerin ‘ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir’ olduklarına dair sağlık raporları yok. Taşeron işçilerin eğitilmediği, temel tehlikelere karşı alacakları önlemlerin neler olduğunun kendilerine bildirilmediği, arızanın giderilmesi konusunda işçilere gerekli eğitim ve riskler konusunda bilgilendirme yapılmadan çalışmalarına göz yumulduğu belirlendi.”
Raporda, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, taşeronluk yapan Temel Elektrik sorumlu müdürü, iş güvenlik sorumlusu, Karasu HES-2 şirket yetkilisi, İDEAL Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için birinci dereceden, ölen işçilerin 5’i ise deniz bisikletine iki kişiden fazla bindikleri için ikinci derecede sorumlu tutuluyor.
3 Nisan’daki olayın ardından Aras Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Aşkale Cumhuriyet Savcılığı’nın istemi üzerine 5 Nisan günü ‘taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’tan tutuklanmıştı. Yeşilyurt, personelin kendi inisiyatifleriyle gittikleri gerekçesiyle 30 Nisan günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Sendika.Org