Bilim ve Gelecek dergisinin mayıs sayısı dinsel ideolojiyi inceledi. Dergi, “Din savaşı mı, sınıf savaşı mı” sorusuna yanıt aradı “Din savaşı mı, sınıf savaşı mı?” sorusunu soran ve dinsel ideolojiyi inceleyen Bilim ve Gelecek’in mayıs sayısı raflardaki yerini aldı. Alâeddin Şenel’in kaleme aldığı dosyada “Sınıf savaşının din savaşına dönüştürülmesi” ve “Din savaşının sınıf savaşına dönüştürülememesi” […]
Bilim ve Gelecek dergisinin mayıs sayısı dinsel ideolojiyi inceledi. Dergi, “Din savaşı mı, sınıf savaşı mı” sorusuna yanıt aradı
“Din savaşı mı, sınıf savaşı mı?” sorusunu soran ve dinsel ideolojiyi inceleyen Bilim ve Gelecek’in mayıs sayısı raflardaki yerini aldı. Alâeddin Şenel’in kaleme aldığı dosyada “Sınıf savaşının din savaşına dönüştürülmesi” ve “Din savaşının sınıf savaşına dönüştürülememesi” başlıkları yer aldı. Dosyada şu ifadelere yer verildi: “Dinsel ideoloji, özellikle onun “heterodoks”, “sapkın” denen biçimleri, ideolojik savaşımda toplumların alt tabakalarınca (bu tabakaların önderleri ya da ideologlarınca) benimsenip kullanılabilmişse de, genelde egemen sınıflardan yana yontan bir dünya görüşü işlevi görür”.
Dergide ayrıca şu yazılar yer alıyor:
Ferhat Kaya
Burtele Hominidi ve adımlarımızın kökeni: İnsan ayağının evrimi
İnsan evriminde kaç farklı dik yürüme hareket biçimi vardı ve insan soyuna direk atalık eden tür nasıl bir ayak morfolojisine sahipti?
Heval Bozbay
Aramızdaki son Neandertal: Java
Neandertal türünden bir “insan”ı giydirip kuşandırıp modern hayatın içine koyma imkânımız olsaydı, dikkat çekmeden, güçlük yaşamadan hayatını sürdürebilir miydi?
Dr. Niyazi Yükçü
Kuantum harikalar diyarına küçük bir yolculuk: Elektron deyip geçme
Kuantum mekaniği sayesinde, yaşamımızı renklendirmek ve ona heyecan katmak mümkün. Maddenin görünen yüzünün altında neler gizli?
Kathryn Hinds
Roma’yı titreten kuzey barbarları: Cermenler
İmparator Augustus, gelen haberler üzerine kederle sızlanıyordu. Roma tarihinin en utanç verici dönemlerinden birisiydi: 15000 yüksek disiplinli, iyi eğitimli asker, birkaç gün içerisinde medeniyetsiz Cermen kabile adamları tarafından katledilmişti.
Kuntay Gücüm
Sömürgecilikten emperyalizme açılan suyolu
Bir ‘çılgın proje’: Süveyş Kanalı
İmparatorluğun kalkınmasına, Batı medeniyetinin Doğu’ya da aktarılmasına ve dünya barışına katkı yapacağı iddiasıyla açılan kanalın öyküsü.
Afşar Timuçin
İnsan: eğitilen varlık
Uygun olmayan eğitim koşullarında kişiliklerin sağlam ve tutarlı olması beklenemez. İyi bir eğitim bireyin yetilerini geliştirirken onun yeteneklerini kazanmasını da sağlar. Önemli olan bir insan yaratmaktır ya da bir insanın kendini yaratmasına katkıda bulunmaktır.
Derginin mayıs sayısında ayrıca Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Bilişim Dünyası, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer aldı.
Bilim ve Gelecek dergisi ile iletişime geçmek için www.bilimvegelecek.com.tr
Sendika.Org