HIDIRLIKTEPE-ATIFBEY-İSMETPAŞA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA GÖRÜŞ VE ELEŞTİRİLERİMİZ 25.05.2012 Belediye başkanı Melih Gökçek’in dün itibariyle projeyi başlattıklarına dair basına yansıyanlar kamuoyunu ve mahalleliyi yanıltmaya yöneliktir. Gökçek’in halka rağmen yapmaya çalıştığı rant projelerinden birisidir. Esas olarak Büyükşehir Belediyesi meclisinin 17.02.2006 tarihinde 484 sayılı kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa bölgesi, […]
Belediye başkanı Melih Gökçek’in dün itibariyle projeyi başlattıklarına dair basına yansıyanlar kamuoyunu ve mahalleliyi yanıltmaya yöneliktir. Gökçek’in halka rağmen yapmaya çalıştığı rant projelerinden birisidir.
Esas olarak Büyükşehir Belediyesi meclisinin 17.02.2006 tarihinde 484 sayılı kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa bölgesi, 14.01.2011 tarihinde belediye meclisinde kabul edilen uygulama esasları ile çerçevesi belirlenmişti. Ancak sözleşme imzalatma safhasına henüz geçilmemişti.
1940’lı yıllarda Ankara’nın ilk gecekondusunun yapıldığı en eski yerleşim yerlerinden olan Hıdırlıktepe-Atıfbey bölgesi, İsmetpaşa’nın Hacı Bayram camii projesinden artan kısımlarının katılmasıyla yaklaşık 6000 evi ilgilendiren en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisi olmuştur. 1.160.000 m2 lik bir alanı kapsamaktadır.
Büyük bir çoğunlukla yoksul, dar gelirli vatandaşlarımızın ikamet ettiği Ankara’nın en eski gecekondu ve yerleşim alanlarını içeren bölgede, küçük arsa sahipliğinin oldukça yoğun olduğu görülmektedir. Evler çok küçük arsalar üzerine inşa edilmiştir.
Kentsel dönüşüm uygulama esasları vatandaşlarımızı evsizleştirmektedir
1-Yaklaşık 2000 hak sahibinin imarlı 50m2 imarsız 83 m2 nin altında bir büyüklükte arsası vardır.
Belediye, uygulama esaslarında bu büyüklükteki arsa sahipleri ile sözleşme yapmayacağını söylemektedir. Bu durumda olan arsa sahiplerinden üçü birleşerek ancak 60 m2 bir ev alabileceklerdir.
2-Ayrıca, özelikle Hıdırlıktepe-Atıfbey bölgesinde hak sahiplerinin önemli bir kısmı imarsız 200 m2 nin altında kalan arsa büyüklüklerine sahiptir.
Uygulama esaslarında, en alt limit olarak imarsız tapulu 250 m2 arsa veren vatandaşlara 60 m2 konut verileceği kararlaştırılmıştır. Buna göre bölgede çok sayıda vatandaşımız 60 m2 lik bir konuta dahi sahip olamayacaktır. 60m2 karelik veya daha büyük bir konuta sahip olabilmek için binlerce vatandaşımız milyarlarca lira ödemek zorundadır. Vatandaşlarımız, oturdukları eve tekrar oturabilmek için ödeme yapmak durumunda kalacaktır.
Proje alanında, İmarsız tapulu arsa sahibi için en az 250m2 arsaya 60m2 daire önerilmesi hakkaniyet ölçülerine sığmamaktadır. Bu bölge kentin merkezinde kalan değerli bir alanında bulunmaktadır. Getirilen bu ölçü vatandaşları konut sahibi yapmamaktadır.
3- Proje alanında bulunan tapu tahsisli vatandaşlarımızda mağdur olacaktır. Bölgede çoğu tapu tahsisli vatandaşımızın arsa miktarı devletin 1984 yılındaki imar affında kendilerine hak olarak tanıdığı azami 400 m2 arsa büyüklüğünün çok altındadır. Bu durumda olan vatandaşlarımız büyük miktarlarda paralar ödemek zorunda kalacaktır. Eğer geçmişte arsa paylarını ödememişler ise (ki bu yaklaşık 30 milyardır) üstüne konut almak için tamamlayacakları arsa bedelleriyle ev sahibi olmaları neredeyse imkânsızdır.
4- Belgesiz gecekonduya sahip vatandaşlarımız için, uygulama esaslarında Doğukent bölgesinden “bedeli ödenmek kaydıyla 200 m2 arsa tahsis edilecektir” denilmektedir. Kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgeden arsa satılacaktır. (Not:Hakkında belediye meclis kararı alınmayan ancak Melih Gökçek’in basına yanısıyan konuşmalarından anlaşıldığı kadarıyla bu durumdaki vatandaşlarımıza Araplar’daki belediye konutları yada Kusunlardaki TOKİ konutlarının satılması düşünülmektedir.)
5- Kentsel dönüşüm alanında imarlı-ruhsatlı yapılmış kat mülkiyetine geçmiş çok sayıda bina bulunmaktadır. Belediye uygulama esaslarında bu tür konutlarda oturan vatandaşlarımıza evlerinin m2’si nispetinde konut vereceğini vaat etse de, bu konutların proje alanının neresinde verileceğine dair hiçbir şey söylememektedir. Kat mülkiyetine sahip binaların çoğunluğu İsmetpaşa ve Dışkapı bölgesinde bulunmaktadır. Proje alanının en değerli bölgeleridir. Hak sahiplerine konutlarının tekrar burada verileceğine dair hiçbir söz verilmemektedir.
6-Uygulama esasları madde 9 ve 10’da anlaşma yapmayan veya kamulaştırılmasına gerek olmayan hak sahiplerine,
A- Proje alanının bir bölümünde, ayrı ada-parsel verilerek proje giderlerine katılmak suretiyle kendi binalarını yaptırmalarına izin verilebilecek,
B- Bunu da kabul etmeyen hak sahiplerinin arsa ve tesisleri, kamulaştırma kanunu hükümlerine göre kamulaştırılacaktır.
“Kamulaştırılmasına gerek olmayan” ifadesi vatandaşları konut sözleşmesi imzalamaya zorlayacak bir hükümdür. Belediye, m2 birim fiyatı yüksek olan bölgelerde kamulaştırmayı tercih etmeyecek, konut anlaşması yapmaya zorlayacak, ancak sadece m2 birim fiyatı düşük olan ve sahipleri tespit edilemeyen arsaları kamulaştıracaktır.
7- Üretilecek konutların kalitesine, nerede verileceğine, ne zaman teslim edileceğine dair belediye kendisini hiçbir taahhüt altına sokmamaktadır. Bu önemli sorular belirsiz kalmaktadır.
Sonuç
Büyükşehir Belediyesinin 24 Ocak 2011’de bir soru önergesine verdiği cevapta, proje kapsamında kaç konut yapılacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmamıştır. Belediye uygulama esasları çıkarmış, ancak proje alanına kaç konut yapacağını dahi tespit etmemiştir.
Belediye, yine aynı soru önergesine verdiği cevapta, bölgedeki hak sahiplerinin sayısını henüz tam olarak bilmediklerini söylemiştir. Kimin kaç m2 arsası var, bu bile tam olarak bilinmemektedir. Ancak uygulama esasları çıkarılmakta ve pek yakında sözleşme imzalatma dayatmasına geçilmesi düşünülmektedir.
18.02.2011 tarihinde aldığı bir kararla bir buçuk ay önce aldığı uygulama esasları hakkındaki kararında tadilata gitmiştir. Hak sahibi vatandaşı Doğukent’e sürgüne gönderen, hukuksuz ve mahkemeler karşısında kaybedeceği maddeleri çıkarmıştır. Belgesiz vatandaşlarımız için öngörülen 60 m2 konut satılmasını düzenleyen maddesi de 200 m2 arsa satılır şeklinde değiştirilmiştir.
Bütün bu tutarsızlıklar belediyenin kentsel dönüşüm işlerini nasıl baştan savma yürüttüğünün açık bir göstergesidir.
Büyükşehir Belediyesinin, Ankara’nın birçok bölgesinde uygulamaya çalıştığı ve neredeyse tümü başarısız olan kentsel dönüşüm uygulamalarının hakkaniyetsiz, hukuksuz içerikleri en vahşi haliyle Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa kentsel dönüşüm projesine de yansımıştır.
Bu proje, bu haliyle bir rant projesidir.
Bu projenin amacı, vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak değildir. Bütün amaç mahallelerimizin (belediyenin ve müteahhitlerin kasasını doldurmak üzere) boşaltılmasıdır.
Bu proje, halkın insanca yaşanabilir, sağlıklı, güvenli konut ihtiyacını çözmeye yönelik bir proje değildir. Çok sayıda vatandaşımız iyisiyle kötüsüyle altmış yıldır yaşadıkları evlerinden çıkarılarak evsizleştirilecek, barınma hakları ihlal edilecektir.
BARINMA HAKKI MECLİSİ