Yargının Eti Alüminyum A.Ş’nin özelleştirmesini iptal kararını uygulamayan AKP tazminata mahkum oldu. Özelleştirmede yargı engelini aşmak isteyen hükümet nisan ayında çıkardığı yasa ile özelleştirme kararlarında yargıyı by-pass etti TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası’nın Eti Alüminyum A.Ş.’nin özelleştirilmesiyle ilgili açtığı davada mahkeme Tayyip Erdoğan, 5 Bakan ve 2 Bürokratı tazminata mahkum etti. Erdoğan Başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun […]
Yargının Eti Alüminyum A.Ş’nin özelleştirmesini iptal kararını uygulamayan AKP tazminata mahkum oldu. Özelleştirmede yargı engelini aşmak isteyen hükümet nisan ayında çıkardığı yasa ile özelleştirme kararlarında yargıyı by-pass etti
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası’nın Eti Alüminyum A.Ş.’nin özelleştirilmesiyle ilgili açtığı davada mahkeme Tayyip Erdoğan, 5 Bakan ve 2 Bürokratı tazminata mahkum etti.
Erdoğan Başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla Eti Alüminyum AŞ özelleştirilerek, 2005’te Ce-Ka isimli şirkete satıldı. TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası da bu satışa dair Danıştay’a üç ayrı dava açtı. Danıştay, odayı haklı bularak 2007’de özelleştirme sürecini durdurdu. Ancak Danıştay’ın verdiği kararlar idare tarafından uygulanmadı. Bunun üzerine Metalurji Mühendisleri Odası, Özelleştirme Yüksek Kurulu Başkanı, Tayyip Erdoğan ile dönemin kurul üyeleri, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eski Sanayi Bakanı Ali Çoşkun ile Bürokratlar Metin Kilci ve Ahmet Aksu hakkında ‘yargı kararlarını uygulamamaları sebebiyle’ 10 bin TL’lik tazminat davası açtı. Davaya bakan Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Erdoğan, 5 Bakan ve iki Bürokratı 27 Mart 2012 tarihinde yargı kararlarını uygulamadıkları için tazminata mahkûm etti.
Gerekçeli kararı açıklanan davada Mahkeme; “Davalıların yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını uygulamadıkları gibi uygulanması yönünde sonuç alıcı uğraş içine girmedikleri, yargı kararlarını uygulamayan davalıların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan, yargı kararların uygulanmasına ilişkin hükümleri ihlal ettikleri, böylece davacı tüzel kişiliğin sosyal kişilik değerlerine zarar verdikleri anlaşılmıştır.” dedi.
AKP benzer davalardan korunmak için yasa hazırlığında
Özelleştirmelerin iptaline yol açan benzeri yargı kararları karşısında elini güçlendirmek isteyen AKP yeni yasa hazırlığı içinde. 12 Eylül referandumuyla yargıyı istediği gibi düzenleyen ve özelleştirme gibi icraatlar karşısında AKP, bununla da yetinmeyerek özelleştirme konusunda yargının devre dışı bırakılmasıyla ilgili yeni bir yasal düzenleme yaptı. 27 Nisan’da TBMM’de görüşülen BDDK ve TMSF başkan ve üyelerinin görev sürelerini belirleyen düzenlemeye yapılan son dakika eklemesiyle bakanlar kuruluna yargıyı by-pass eden haklar verildi. Düzenlemeyle yargı, özelleştirme hakkında iptal kararı verirse Bakanlar Kurulu çeşitli gerekçelerle bu kararı uygulamayabilecekti. Böylece, AKP hükümeti Eti Alüminyum AŞ özelleştirmesinde olduğu gibi “fiili durum” olarak uyguladığı bir hukuksuzluğu yasal zemine kavuşturdu.
Özelleştirme konusunda 1992 yılında Demirel hükümeti, yine 1997 yılında Mesut Yılmaz hükümeti benzer kararlar almıştı. Ancak bu kararlar adı konulmuş belirli özelleştirmeler içindi. AKP’nin çıkarttığı yasa ise geçmişteki ve gelecekteki tüm özelleştirmelerde mahkeme kararlarına uymama hakkı veren sınırsız bir yetkiyi Bakanlar Kurulu’na tanıyor.
Anayasa’nın 138. maddesi “yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesi geciktirilemez” diyor. AKP’nin bakanlar kuruluna verdiği yetki bu madde ile çelişiyor.
Sendika.Org