2012 yılında meydana gelen iş kazalarında görsel ve yazılı basından takip ettiğimiz kadarıyla 878 işçi hayatını kaybetti, 3.746 işçi de yaralandı. İş kazası geçirdiği halde kayıt altına alınmayan olayları da düşündüğümüzde 2012’de hayatını kaybeden işçi sayısının binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. İş kazlarında en fazla can kaybının inşaat, tarım, enerji ve maden işkollarında meydana geldiğini […]
2012 yılında meydana gelen iş kazalarında görsel ve yazılı basından takip ettiğimiz kadarıyla 878 işçi hayatını kaybetti, 3.746 işçi de yaralandı.
İş kazası geçirdiği halde kayıt altına alınmayan olayları da düşündüğümüzde 2012’de hayatını kaybeden işçi sayısının binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. İş kazlarında en fazla can kaybının inşaat, tarım, enerji ve maden işkollarında meydana geldiğini belirten İSİG’in raporuna göre 2012’de 279 inşaat işçisi, 90 mevsimlik tarım işçisi, 86 enerji işçisi ve 81 maden işçisi hayatını kaybetti. En çok ölüm ise İstanbul’da yaşandı.
‘O su balıklar için’
Adana’daki Gökdere Köprü Barajı’nda derivasyon tünelinin patlaması sonucu 11 işçi akıntıya kapılarak hayatını kaybetti. EnerjiSa’ya ait işletmede inşaat işini yürüten Cengiz ve Özaltın firmaları yargılanmadı. Hatta kaza öncesinde barajın su sızdırdığını söyleyen ve işvereni uyaran işçilere patronun yanıtı şu şekildeydi: “O su balıklar için.”
‘Yeni işe başladılar’ yalanı
11 Mart günü Marmara Park AVM inşaatının şantiyesinde yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerin ikisi o gün sigortalanmıştı ama aylardır o şantiyede çalıştırılıyordu.
Enerji işçileri donarak öldü
Nisan ayında Erzurum Aşkale’de 3 saat boyunca yardım bekleyen 5 enerji işçisi donarak ölürken Vali şu açıklamayı yaptı: “Zamanında ulaştık. Ama zaman derken, zaman şudur; Bizim gidebileceğimiz zaman. Vatandaşın lazım olan zamanı değildi, demek ki.” Tuzla’daki patlamada 2 işçi ölürken İstanbul Valisi “işçiler dikkatli olsun” dedi. Taşeron şirket yetkilileri, Elazığ’da hortum sonucu hayatını kaybeden yıllardır şantiyede çalışan 6 yol işçisinden 4’ünün yeni işe başladığını söyledi. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu Dr Ersin Arslan, bıçaklanarak aramızdan ayrıldı. İş kazalarının yoğunlaştığı nisan ayında “Yeni yasa yapacağız” diyen AKP’nin iş kazalarına dair planını açıkladı: İş Sağlığı Güvenliği Yasası. Adında “işçi” kelimesinin olmadığı yasayla AKP, çocuk işçileri ağır ve tehlikeli işlere sürerek ve işçi sağlığı alanını piyasalaştırarak iş kazalarını önlemeyi düşünüyor.
Yasa çıktı ölümler sürüyor, ceza alan yok
Yasa çıktıktan sonra da ölümler sürdü. 22 Kasım günü Cengiz Holding’e ait ETİ Bakır AŞ’de meydana gelen iş kazasında 5 işçi hayatını kaybetti. Olayda ağır yaralanan 2 işçi ilerleyen günlerde yaşamını yitirdi. Yasa çıktıktan sonra iki önemli iş kazasında kritik bilirkişi raporları geldi. Karadon’da 30 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasına dair gelen ilk raporda taşeron şirket yüzde 70, taşeronu denetlemeyen devlet yüzde 30 kusurlu bulunmuştu. AKP’nin 30 Haziran’da çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndan sonra gelen ikinci bilirkişi raporunda ise “öngörülemeyen neden” ağırlık kazandı. Yani ölen işçiler suçluydu. Bu raporlar AKP’nin ilerleyen günlerde ‘kader-ihmal’ söylemlerinin yasalaşacağını gösteriyor.
Ocak 2012
Ocak ayında meydana gelen iş kazalarında basından takip ettiğimiz kadarıyla 62 işçi öldü 241 işçi yaralandı. En çok ölüm sanayi bölgelerinde ve inşaatlarda yaşandı. Üçü demiryolu işçisi olmak üzere ulaşım alanında çalışan 8 işçi hayatını kaybederken madenler 5 can aldı. Ocak ayında 36 maden işçisi de yaralandı.
‘Birbirimizin canından sorumluyuz’ (Ocak 2012 iş kazaları raporu)
Şubat 2012
24 Şubat günü Adana’daki Gökdere Köprü HES’in derivasyon tünelinin kapağı patladı. 11 işçi akıntıya kapıldı ve hayatını kaybetti. Adana’daki kaza öncesinde barajın su sızdırdığını söyleyen ve işvereni uyaran işçilere patronun yanıtı şu şekildeydi: “O su balıklar için. “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu tür kazalara karşı önlemlerin alınacağına dair sözler verdi.
Şubat ayında meydana gelen kazalarda basından takip ettiğimiz kadarıyla 42 işçi öldü, 358 işçi yaralandı. En çok ölüm enerji işkolunda yaşandı. Trafik kazalarında 10 işçi ölürken 293 işçi de yaralandı. Trafik kazaları genelde kışın buzlanma ve sis nedeniyle meydana gelirken en çok sanayi sitelerinde çalışan işçiler trafik kazalarına maruz kaldı. İnşaatlarda meydana gelen kazalarda 6 işçi öldü. Tersanelerde 2008’den bu yana meydana gelen iş kazalarında 147’inci ölüm gerçekleşti. Hekime şiddet vakaları çoğaldı. Şubat ayında meydana gelen şiddet olaylarında 5 hekim, 3 hemşire yaralandı.
‘Lüks bina yapanlar’ çadırlarda öldü (Şubat 2012 iş kazaları raporu)
Mart 2012
Biz inşaat işçileriyiz; okullar inşa ederiz çocuğumuzu okutamayız, hastaneler inşa ederiz içinde rehin kalırız, lüks villalar yaparız evimiz yoktur.
İstanbul’un Esenyurt İlçesi’nde bir AVM inşaatının şantiyesinde 11 kardeşimiz yanarak hayatını kaybetti. Taşeron şirket, hayatını kaybeden 2 işçinin öldükleri gün sigortalandığını, yanan çadırın şantiye sınırları içinde olmadığını açıkladı ama yangın yerinde durum farklıydı. Şirket, işi durdurmuştu, kalan işçiler memleketlerine gitmek için para arıyordu. Kimisi demir kesme işinde çalıştı, kimisi farklı işlerde çalışarak para toplayıp memleketlerine gitti. Ölen işçilerin ikisi evet o gün sigortalanmıştı ama aylardır o şantiyede çalıştırılıyordu. Kaza sonrasında yapılan incelemelerde yangının kabloların gerekli gücü kaldıramayacak düzeyde olduğu ve yangının bu nedenle çıktığı söylendi. İşçiler, kent merkezinde neden çadırda kalıyordu? Konteynırda kalanlar daha mı şanslıydı? Oysa mevzuat açık. İnşaat işçileri kent merkezindeyse çadırda veya konteynırda değil kendilerine tahsis edilen konutlarda kalır.
Mart ayında meydana gelen iş kazalarında basından takip ettiğimiz kadarıyla en az 59 işçi öldü, 185 işçi de yaralandı. En fazla ölüm inşaatlarda meydana geldi. İnşaatı enerji ve maden işkolları izledi.
Öldükleri gün sigortalananlar (Mart 2012 iş kazaları raporu)
Nisan 2012
Nisanda meydana gelen iş kazalarında 87 işçi öldü. İstifa eden kimse yok, laf bol: ‘Yasayı değiştireceğiz zaten’, ‘İşçiler dikkatli olsun’, ‘Yeni işe başlamışlardı’…
Erzurum Aşkale’de 3 saat boyunca yardım bekleyen enerji işçileri donarak ölürken Vali şu açıklamayı yaptı: “Zamanında ulaştık. Ama zaman derken, zaman şudur; Bizim gidebileceğimiz zaman. Vatandaşın lazım olan zamanı değildi, demek ki.” Tuzla’daki patlamada 2 işçi ölürken İstanbul Valisi işçiler dikkatli olsun dedi. Taşeron şirket yetkilileri, Elazığ’da hortum sonucu hayatını kaybeden yıllardır şantiyede çalışan 6 yol işçisinden 4’ünün yeni işe başladığını söyledi. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu Dr Ersin Arslan, bıçaklanarak aramızdan ayrıldı. Sağlıkçılar Türkiye çapında bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Kazalar sonrasında “Yeni yasa yapacağız” diyen AKP’nin iş kazalarına karşı planı da belli oldu. AKP, çıkarmaya çalıştığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısıyla iş kazalarını, çocuk işçileri ağır ve tehlikeli işlere sürerek ve işçi sağlığı alanını piy
asalaştırarak önlemeyi düşünüyor.
Nisan ayında meydana gelen iş kazalarında, basından takip ettiğimiz kadarıyla en az 87 işçi hayatını kaybetti, 244 işçi de yaralandı. En çok ölüm inşaatlarda ve madenlerde gerçekleşti. İnşaatlarda 22, madenlerde 14 ve enerji sektöründe 12 işçi hayatını kaybetti.
Çalışma ‘yaşam’ı: 87 ‘ölüm'(Nisan 2012 iş kazaları raporu)
Mayıs 2012 Mayıs’ta meydana gelen iş kazalarında en az 69 işçi hayatını kaybetti 372 işçi yaralandı.
Biz hangi vatanın hainiyiz? (Mayıs 2012 iş kazaları raporu)
Haziran 2012
Haziran ayında meydana gelen kazalarda en az 59 işçi hayatını kaybederken 397 işçi de yaralandı.
Mevsimlerden kaza (Haziran 2012 iş kazaları raporu)
Temmuz 2012
Temmuz ayında meydana gelen iş kazalarında en az 110 işçi öldü; 1004 işçi de yaralandı.
AKP’nin ‘İş’ güvenliği: 110 ölüm (Temmuz 2012 iş kazaları raporu)
Ağustos-Eylül 2012
AKP’nin çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ardından iş kazaları can almayı sürdürüyor. Eylül ve ağustos aylarında basından takip edebildiğimiz kadarıyla en az 150 işçi hayatını kaybetti yüzlerce işçi de yaralandı.
AKP iktidarsa ölüm ‘kaçınılmaz’ (Eylül-Ağustos 2012 iş kazaları raporu)
Ekim 2012
Yazılı, görsel, dijital basından ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin bilgilerinden tespit ettiğimiz kadarıyla Ekim ayında en az 78 işçi hayatını kaybetti, 342 işçi yaralandı.
‘Ne çabuk unuttunuz’ (Ekim 2012 iş kazaları raporları)
Kasım 2012
Basından takip edebildiğimiz kadarıyla kasım ayında meydana gelen iş kazalarında 82 işçi öldü, 293 işçi yaralandı. Ölümler en çok inşaat, maden ve metal işkollarında yaşandı. En çok ölüm İstanbul’da oldu.
82 can artık yok, Bakan hala ‘yerin dibinde’ değil (Kasım 2012 iş kazaları raporu)
Aralık 2012
Aralık ayında meydana gelen iş kazalarında en az 76 işçi öldü, 352 işçi de yaralandı. İş kazaları en çok inşaat işkolunda meydana geldi.
Daha ne kadar gizleyeceksiniz? (Aralık 2012 iş kazaları raporu)