Gökhan Çetinsaya 7. Üniversiteler Bölge Toplantısı’nda YÖK’ün gelecek vizyonunu açıkladı Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çetinsaya, son üç aydır üniversite rektörleri ve öğrenci temsilcileriyle bir araya gelerek öğrenci sorunlarını tespit ettiğini ve bunlara çözüm yolları aradığını söyledi. Göreve geldiği günden bugüne sergilediği sahte-demokrat imajını reklam eden Çetinsaya şöyle konuştu: “Şu ana kadar 113 üniversitenin öğrenci […]
Gökhan Çetinsaya 7. Üniversiteler Bölge Toplantısı’nda YÖK’ün gelecek vizyonunu açıkladı
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çetinsaya, son üç aydır üniversite rektörleri ve öğrenci temsilcileriyle bir araya gelerek öğrenci sorunlarını tespit ettiğini ve bunlara çözüm yolları aradığını söyledi.
Göreve geldiği günden bugüne sergilediği sahte-demokrat imajını reklam eden Çetinsaya şöyle konuştu: “Şu ana kadar 113 üniversitenin öğrenci temsilcileri ve rektörleri ile toplantılar yaptım. Hiç şüphesiz yüz yüze yaptığım bu toplantılar çok yararlı oluyor. YÖK üzerine değerlendirmeler yapıyoruz”.
Paralı eğitimi savunması ve 4+4+4 yasası için Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmesiyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı ve üniversitelilerin sorunlarından habersiz, boş salonlarda öğrenci sorunları forumu düzenleyen ÖTK’larla görüşerek öğrencilerin taleplerine kulak verdiğini iddia eden YÖK başkanı, geçtiğimiz günlerde “Üniversitede haklarımız, rektörlere şartlarımız var” kampanyasıyla binlerce üniversitelinin taleplerini belirleyip öğrenci haklarına sahip çıkan Kolektifler’in sesine ise kulaklarını tıkamıştı.
YÖK başkanı Gökhan Çetinsaya, 165 üniversitenin “öğrenci temsilcileriyle” bir araya gelmeyi hedeflediğini açıkladı ve ekledi: “Bunun dışında ‘paydaşlarla’ görüşme onları dinleme ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız”.
Kim bu paydaşlar?
Çetinsaya’nın paydaş diyerek kastettiğinin ise sermayedarlar, patronlar olduğu aşikar. Çetinsaya, Üniversite-Sanayi işbirliği adı altında üniversiteleri patronların hizmetine açacağını, üniversiteyi şirketlerin ihtiyaçlarını giderecek, sorunlarını çözecek formata dönüştüreceğini açıklıyor.
WEB’te demokrasi: Sözde demokrasi
YÖK Başkanı, öğrencilerin taleplerini dinleyeceğiz iddiasıyla YÖK resmi sitesinde açtığı forum için şöyle konuştu: “Yüksek Öğretim Bilgi Forumu’nda şu an 5 bin üyemiz var. Bu foruma en etkili katkıyı yapan, pozitif katılımda bulunan arkadaşlarımızla da ayda bir toplantı yapıyoruz”.
Göreve geldiği günden beri üniversitelilerden kaçan; yumurta atmayın tweet atın diyen, forum açtık taleplerinizi web üzerinden iletebilirsiniz diyen YÖK başkanı web’te demokratlığa devam ediyor.
#yumurtadanoncesontweet başlığında sorunlarını dile getiren, uyarı tweet’i atan binlerce üniversiteliye ise YÖK başkanı somut bir yanıt vermemiş yine taleplerden, üniversitelilerden kaçarak “tweet atmalarını tercih ederim” demişti.
YÖK’ün vizyonu AKP’nin vizyonu
Gökhan Çetinsaya, YÖK Stratejik Belgesi’ni gündeme getirdiğini vurgulayarak “Bu belgeyi üniversitedeki paydaşların yanısıra ilgili sivil toplum kesimleriyle de işbirliği yapıyoruz” dedi ve YÖK’ün vizyonunu şu sözlerle açıkladı:
“Bu konuda önümüzdeki haftalardan itibaren beyin fırtınaları yapacağız. Sonra değerlendirme yapılacak. YÖK sistemini ülkemizin 2023 vizyonuna paralel bir şekilde yeniden yapılandıracağız.”
2023 vizyonu nedir?
Tayyip Erdoğan, referandum öncesi açıkladığı Türkiye’nin 2023 vizyonuna dair şöyle konuşmuştu:
“Gözünü 2023 ufkuna dikmiş bir Türkiye’nin en büyük güvencesi; bilgiye doğrudan ulaşabilen, bilgi teknolojisinden kolayca yararlanabilen, zihni açık yeni kuşaklar olacaktır”.
Başbakanın sözlerinden anlaşılan 2023 vizyonu üniversitelere Bologna Süreci’nin tamamlanmasından başka bir şey getirmiyor. Sermayenin ihtiyaç duyduğu bilgiye üniversiteden “doğrudan” ulaşabilmesi onların güvencesi. Bilgi teknolojisinden “kolayca” faydalanmak ise; bilimin özgür gelişiminin değil yine sermayenin yönelimlerine göre teknolojinin geliştirilmesi ve patronlara sunulması anlamına geliyor. 2023 vizyonuna göre üniversitelilerin geleceği ise “zihni açık” yani sermaye için vasıflı iş gücü demek olan kuşaklar.
Kolektifler.net