İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Taksim’de düzenlenecek olan 1 Mayıs öncesinde yaptığı tehditkar açıklamaların arkasında 2012 1 Mayıs’ının iktidar karşıtı bir mitinge dönüşeceğinin açığa çıkması var. Vali’nin anıt hassasiyetinin 1 Mayıs mücadelesinde yenilgiye uğrayan iktidarın bir taktiği olabileceğine dair emareler artıyor İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs ile ilgi yaptığı açıklamayla emekçileri tehdit etti: […]
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Taksim’de düzenlenecek olan 1 Mayıs öncesinde yaptığı tehditkar açıklamaların arkasında 2012 1 Mayıs’ının iktidar karşıtı bir mitinge dönüşeceğinin açığa çıkması var. Vali’nin anıt hassasiyetinin 1 Mayıs mücadelesinde yenilgiye uğrayan iktidarın bir taktiği olabileceğine dair emareler artıyor
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs ile ilgi yaptığı açıklamayla emekçileri tehdit etti: “Aldığımız güvenlik tedbirlerine, koruma tedbirlerine karşılık meydanda en ufak bir sıkıntı yaşanırsa, kardeşlerimizin ve işçilerimizin hakkı olan bu bayramın kutlanmasında Taksim dışında başka yerlere izin vermeye başlarım. Bir daha Taksim’e de karşılığı ne olursa olsun izin vermem.”
Nedir bu anıt vurgusu?
Vali’nin emekçileri tehdit ettiği açıklamaya Taksim’deki Cumhuriyet anıtı vurgusu damgasını vurdu. Vali özel olarak anıta yönelik eylem ihtimalinin altını şu sözlerle çizdi: “Yalnız şunu özellikle belirtiyorum, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda emekçilerimizin ve işçi kardeşlerimizin bu özel gününde, Taksim Meydanı’nında milletimizin üzüntüsüne sebebiyet verecek, milli hassasiyetlerimizi rencide edecek, Taksim’de anıt çevresinde ve anıtta birtakım olumsuz ve bizleri rahatsız edecek görüntüler verildiği takdirde, bundan sonra açık söylüyorum, Taksim’de kutlama konusunda yeni bir karar alabilirim. Bunu çok net olarak söylüyorum. Buna yönelik yanlış bir hareketi, bir saygısızlığı, münferit kişilerin dahi saygısızlık yaptığını görürsem, bundan sonrasıyla ilgili bu tedbirleri almayan ve bana müracaat eden ilgililer nezdinde hem işlem yaparım, bir daha 1 Mayıs’ta Cumhuriyet Anıtı’nın çevresinde oluşacak olumsuzluklardan dolayı, hem de bu konuyla ilgili iznimi dikkatli bir şekilde kullanırım. ”
İstanbul’da “anıt” konusunun altını çizen sadece Vali değil. Emniyet içerisinde anıta yönelik eylem olasılığı laflarının dolaştırıldığı biliniyor. Sendika.Org’a gelen bilgilere göre, Vali bu açıklamaları yapmadan önce, 1 Mayıs afişlemeleri sırasında afiş yapanlar ile muhatap olan polislerin “1 Mayıs’ta anıta saygısızlık yapılıyor” tarzı diyaloglara girdiği öğrenildi. Bu durum “Vali’nin açıklamaları bir planın parçası mı” sorusunu akıllara getirdi.
Onlar vermedi, emekçiler aldı
Vali Mutlu’nun “Olay çıkarsa bir daha Taksim’de 1 Mayıs’a izin vermem” açıklamaları Taksim Meydanı’nın yakın tarihini de örtbas etme amacı taşıyor. 2007’den itibaren üç yıl boyunda Taksim’de 1 Mayıs kutlanmasına izin verilmemişti. İstanbul’da sıkıyönetim görüntülerine eşlik eden direnişlerle emekçiler Taksim’i geri almıştı. AKP iktidarı Taksim’i 1 Mayıs’a açmak zorunda kalırken, bu zaferi kazandıran direnişleri kıran yandaş sendikaları da sürece dahil etmişti. Böylece mekanını belirleyemediği 1 Mayıs’ın içeriğine müdahale etmeye çalışmıştı. Bu sene direniş kırıcı sendikaların Taksim 1 Mayıs’ının gündemine müdahale edememesi ve Taksim alanından çekilme kararı almak zorunda kalması iktidarı telaşlandırmışa benziyor. Vali Mutlu’nun ”Biz böyle bir günün anlamına uygun bir şekilde kutlanmasını çok önemsiyoruz” açıklamaları bu rahatsızlığa işaret ediyor.
Vali Mutlu’nun açıklamalarına, Taksim 1 Mayıs’ını örgütleyen kurumlardan bir açıklama gelmesi bekleniyor.
Sendika.Org