Zaman gazetesinde bugün yayımlanan “Twitterımın solcusu” yazısı solla ideolojik ve duygusal bağını koparan DSİP’lilere “Twitter’daki Solcu” lara dair yorum yaptırmış. Yorumlar kimseyi şaşırtmıyor. Sokakla (hatta solla) bağı olmayanlar, solun sokakla bağı olmadığını, gericiliği-faşizmi eleştirip durduğunu söylüyor Zaman gazetesi internet sitesinde, Twitter’da solun durumunu ele alan “Twitterımın solcusu” başlıklı haber yayımladı. Aynı haber gazetenin basılı formatında […]
Zaman gazetesinde bugün yayımlanan “Twitterımın solcusu” yazısı solla ideolojik ve duygusal bağını koparan DSİP’lilere “Twitter’daki Solcu” lara dair yorum yaptırmış. Yorumlar kimseyi şaşırtmıyor. Sokakla (hatta solla) bağı olmayanlar, solun sokakla bağı olmadığını, gericiliği-faşizmi eleştirip durduğunu söylüyor
Zaman gazetesi internet sitesinde, Twitter’da solun durumunu ele alan “Twitterımın solcusu” başlıklı haber yayımladı. Aynı haber gazetenin basılı formatında da “Mavi kuşun sol kanadı kırık” başlığı ile yer aldı. Haberde gazete bir DSİP üyesini ve “yetmez ama evetçi” bazı isimleri konuşturarak sanal ortamda solun “karizmasını çizmek” istemiş. Haber için DSİP üyesi Ahmet Kılcı, dijital medya ajansı yöneten AKP liberali çizgisindeki Emin Şen, Twitter kullanıcısı Burak Tekin’den görüş alan gazete, Twitter’da solu karalama haberine ciddiyet ve inandırıcılık katmak için de Konya Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasret Aktaş’tan görüş almış.
Haberde Zaman’a konuşan Ahmet Kılcı, solun neden başarılı olamadığını Twitter’a bakarak anlamanın mümkün olduğunu iddia ederek solun twitterda etkisinin olmadığını şu sözlerle anlatmış: “Twitter kullanıcılarının üzerinde kendisine ‘solcu’ diyenlerin sanıldığı gibi bir etkisi olduğunu sanmıyorum. ‘Sol’un Twitter’daki hali biraz ‘kendin çal, kendin oyna”. Kılcı’ya göre sol twitterda yaşam tarzı savunuculuğu yapıyormuş ama “grev var” duyurularına itibar etmiyormuş.
Maalesef durum bu!
Ahmet Kılcı ‘nasıl Twitter solcusu olunur?’ sorusuna şöyle cevap vermiş:
“Sol için önemli takvim günlerini de iyi takip etmeniz önemli. Doğum günleri, ölüm yıldönümleri, 16 Mart, 1 Mayıs, 3 Haziran ve burada sayamayacağım kadar çok gün… Bu günleri iyi takip eder, Radikal ve Birgün gazetelerinden bolca haber paylaşırsanız, üç tweet’inizden birine gerici, yobaz, karanlık, faşist vs. gibi kelimeleri serpiştirirseniz ve biraz da şiirden, şarkıdan anlıyorsanız, bol takipçili bir Twitter solcusu olabilirsiniz. Maalesef durum bu.”
Kılcı’nın Sol’a karşı önyargılı ve küçümseyen açıklamaları mensubu olduğu siyasi partininkiler ile örtüşüyor. Sol düşmanlığını AKP medyasının amiral gemisi bir gazeteye verdiği beyanatlarla sürdüren bu siyasi anlayış bu gazetenin Twitter’da sol etkisini kırma amacı ile hazırladığı habere malzeme olmakta da sakınca görmemiş. Aynı haberde Sol’u sokakla ilgisi olmamakla eleştiren Ahmet Kılcı “ABD ve Kanada’da eylem sırasında Twitter kullanımını engellemek için teknolojinin bütün imkânları seferber ediliyor. Mısır’da devrim sırasında internet erişimini kesen yabancı bir GSM şirketi bütün dünyada protestolara muhatap oldu. Türkiye’den bir ‘Twitter aktivisti’ne sorsan, şirketin adını bile hatırlamaz” dediği açıklamasında sokakla kimin ilgisi olmadığını da gösteriyor. Örneğin Kılcı ve arkadaşları eğer KESK’iin 4+4+4 eyleminde olsalardı polisin GSM erişimini keserek eylemcilerin maruz kaldıkları polis şiddetini sosyal medyada paylaşmasının engellendiğini de bilebilir belki sol ve Twitter ilişkisini anlatırken bu örneği de verebilirdi.
Kılcı’nın yanı sıra haberde görüşleri alınan “yetmez ama evet” savunucusu Emin Şen de Twitter’daki solcuları ikiye ayırmış, beyaz yakalı Kemalistler ve karamsar solcu gençler. Şen’e göre karamsar solcu gençler de ileride beyaz yakalı Kemalistler kategorisine geçecekmiş.
Sol için ifade aracı: Zaman gazetesi(!)
Gazetenin sola saldırıya bilimsel dayanak yapmak için görüş aldığı akademisyen Yrd. Doç. Dr. Hasret Aktaş ise 80’lerde sola dönük ideolojik saldırılarda etkin kullanılan karikatürleştirilme kodlarını hatırlatan bir açıklama yapmış: “Geçmişin yeşil parka, muhtar çakmağı, Cumhuriyet gazetesi kombinasyonu kendini internet üzerinde bir nevi yeniden tanımlamakta. Artık hem Facebook, hem Twitter sol düşünce ve bu düşüncede olan insanlar için yeni bir kendini ifade aracı”. Aktaş Sol’un da bu araçları kullandığını belirtmekle yetinmiş.
Egemen medyada AKP düzeneği ile katılaşan sansür mekanizmasını aşmak için etkin bir şekilde kullanılan sosyal medyada solun yaygınlık kazanması AKP cephesini rahatsız etmiş görünüyor.
Zaman gazetesinin ilgili haberi için tıklayın
Sendika.Org