Binlerce insanın fikirlerinden ötürü hapiste olduğu Türkiye’de hakkında yasak ve toplatma kararı bulunan kitap sayısının 22 bin 601 olduğu açıklandı CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye’de hakkında yasak ve toplatma kararı bulunan, kitap, CD, albüm sayısını sordu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in mevcut kitap yasaklarının sona ereceğine […]
Binlerce insanın fikirlerinden ötürü hapiste olduğu Türkiye’de hakkında yasak ve toplatma kararı bulunan kitap sayısının 22 bin 601 olduğu açıklandı
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye’de hakkında yasak ve toplatma kararı bulunan, kitap, CD, albüm sayısını sordu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in mevcut kitap yasaklarının sona ereceğine ilişkin hükümlerin 3. yargı paketinde yer alacağını açıklamasına karşın, bu yöndeki soruya, “Bakanlığımızın bilgisi bulunmamaktadır” yanıtını verdi. Ergin, önergeyi İçişleri Bakanlığı’na sevk etti. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 1952’den günümüze kadar çeşitli mahkemeler tarafından haklarında toplatma, yasaklama ve yayın durdurma kararı verilen yayın sayısının 22 bin 601 olduğunu, toplama kararı kaldırılan yayın sayısının ise 529’da kaldığını vurguladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Bildiğin Gibi Değil” ile “Diyarbakır Gecesi” adlı kitapların cezaevlerinde yasaklanmasına ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sunmuştu.
Yasak kitaplar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bandrol verdiği “Mem-u Zin” de bulunuyor. Yazar İlya Ehrenburg’un “Paris Düşerken”, Clara Zetkin’in “Kadın Sorunu Üzerine Seçme Yazılar”, Karl Marx ve Friedrich Engels’in “Komünist Manifestosu” başta olmak üzere pek çok eseri, Leo Huberman’ın “Sosyalizmin Alfabesi” ile Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Musa Anter ve İsmail Beşikçi’nin çok sayıda kitabı yasak kapsamında bulunuyor.
Kaynak: ANF