Uzun zamandır beklenen yeni teşvik sisteminde hükümet sermaye için kesenin ağzını açarken, bu teşviklerin bedelinin geniş yığınlara nasıl ödetileceğini zaman gösterecek Sermaye çevrelerince uzun zamandır beklenen teşvik sisteminin dün Başbakan Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Yeni Teşvikler, Yeni Fırsatlar” konulu basın toplantısıyla “yeni kıyakları” basına anlattı. Açıklamalarda, teşvik sistemiyle asıl olarak cari […]
Uzun zamandır beklenen yeni teşvik sisteminde hükümet sermaye için kesenin ağzını açarken, bu teşviklerin bedelinin geniş yığınlara nasıl ödetileceğini zaman gösterecek
Sermaye çevrelerince uzun zamandır beklenen teşvik sisteminin dün Başbakan Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Yeni Teşvikler, Yeni Fırsatlar” konulu basın toplantısıyla “yeni kıyakları” basına anlattı.
Açıklamalarda, teşvik sistemiyle asıl olarak cari açık meselesine çözüm bulmaya çalışıldığı vurgusu öne çıktı. Çağlayan’ın açıklamasında toplam ithalatın yüzde 84’ünün Türkiye’de üretimi hiç olmayan veya yetersiz olan mallardan kaynaklandığının altı çizildi. Çağlayan teşvik sisteminin amaçlarını “Yatırım-Üretim-İstihdam-İhracat politikaları arasında bütünlüğün sağlanması, ithalata bağımlı olduğumuz ara mallarının ve hammaddelerinin Türkiye’de üretiminin sağlanması, ihracatta, emek-yoğun teknolojiden bilgi-yoğun teknolojiye doğru geçişin sağlanması” şeklinde sıraladı.
4 aşama 6 bölge
Yeni teşvik sistemi 4 aşamadan oluşuyor: Genel, bölgesel, büyük ölçekli yatırımların teşviği ve stratejik yatırımların teşviği.
KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destekleri genel teşvik kapsamında uygulanacak.
Bölgesel teşvikte ise iller gelişmişlik durumlarına göre 6 bölge olarak gruplandırılarak teşvikler sınıflandırılıyor. Örneğin birinci bölgede Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla illeri yer alırken altıncı bölgede Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illeri bulunuyor. Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında, bölgelerine göre KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği gibi teşvikler verilecek. Bakan Çağlayan, bu sistemle amaçlarının emek yoğun sektörlerin altıncı bölgede yoğunlaşması olduğunu söyledi.
Bu teşviklerin faturasını kim ödeyecek
Yeni teşvik sistemine göre, bölgesine ve sektörüne bağlı olarak yatırımların neredeyse yüzde 15 ila 60’ı kadar bir kısmı devlet tarafından finsanse edilmiş oluyor. Bu kaynağın nerelerden sağlanacağı ise “yanıtı malum bir soru işareti” olarak kalmaya devam ediyor. Teşvikler sonucunda zaten adaletsiz olan vergi sisteminin daha da adaletsizleşeceği ise kesin gibi.
Sendika.Org