Suriye’de bir yıldan fazladır süren çatışmalar ateşkes kararıyla sonuçlandı. Emperyalistler, Annan Planı üzerinden Esad rejimini neoliberal dönüşümlere zorlayacak. Aylardır Suriye’ye müdahale çağrısı yapan AKP ise dış politik başarısızlıklarına bir yenisini ekledi Suriye’de Esad yönetimi ile işbirlikçi muhalifler arasında bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar duraksadı. Beşar Esad; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin, Arap Birliği’nin […]
Suriye’de bir yıldan fazladır süren çatışmalar ateşkes kararıyla sonuçlandı. Emperyalistler, Annan Planı üzerinden Esad rejimini neoliberal dönüşümlere zorlayacak. Aylardır Suriye’ye müdahale çağrısı yapan AKP ise dış politik başarısızlıklarına bir yenisini ekledi
Suriye’de Esad yönetimi ile işbirlikçi muhalifler arasında bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar duraksadı. Beşar Esad; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin, Arap Birliği’nin ve Suriye Ulusal Konseyi’nin üzerinde uzlaştığı Annan Planı’nı kabul ettiğini ve ateşkes ilan ettiğini açıklamıştı. Esad, silahlı örgütlerin saldırılarına karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu de açıklamasına eklemişti.
Ateşkes kararının ardından aylardır her gün çatışmaların olduğu Humus ve İdlib gibi kentlerde silah seslerinin sustuğu haberleri geldi.
Ateşkes AKP’yi kesmedi
Aylardır Suriye’ye müdahale çağrısı yapan AKP iktidarı, Annan Planı üzerinde nispi uzlaşma sağlanmasının ardından “güvenli tampon bölge” tartışmalarını gündeme getirmişti. Muhaliflerin Türkiye sınırındaki kontrol noktalarını ele geçirmeye yönelik askeri eylemlerinde ölümlerin yaşanması “tampon bölge” tartışmaları için gerekçe olarak kullanılmıştı.
Esad’ın ateşkes önerisine uyması, AKP’nin tüm savaş çığırtkanlıklarını da geriye çekmesine neden oldu.
Çin’deki gezisinin son gününde basının sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında tampon bölge ilan edilmesi ile ilgili sorular sorulara “Şudur budur diye kesin bir şey söyleyemem. Masaya yatıracağız. En isabetli, en uygun olan neyse oradan farklı olanına gitme gibi bir adımımız olacaktır” dedi.
Ateşkese bölgedeki unsurlardan da farklı tepkiler geldi. Suriye Ulusal Konseyi, Esad’ın ateşkes kararını “samimiyetsiz” ve “zaman kazanma çabası” biçiminde yorumlarken, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi barış planının bu şekilde sürmesi durumunda desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Kofi Annan ise güvence aldığı Suriye yönetiminin kararının arkasında durmasını olumlu bulduğunu kaydetti. Annan, başka şoklara ve çatışmalara dayanamayacağını hatırlatarak 6 maddelik planın diğer maddelerinin yürürlüğe girmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti. Annan Planı’nın ateşkes sonrası öngördüğü, Esad yönetiminin muhaliflerle masaya oturması ve talep edilen reformların hayata geçirilmesi yönünde.
Sendika.Org