İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 28 Nisan İş Kazalarında Ölenleri Anma ve Yas Günü’nde bir forum düzenliyor. Foruma iş kazalarında ölen ve yaralannaların ailelerinin katıldığı forum İstanbul’da Petrol-İş Genel Merkezi’nde düzenlenecek 28 Nisan’ın Ulusal Yas günü ilan edilmesini talep eden İSİG, 28 Nisan’ın amacını şu şekilde anlatıyor: “İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir […]
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 28 Nisan İş Kazalarında Ölenleri Anma ve Yas Günü’nde bir forum düzenliyor. Foruma iş kazalarında ölen ve yaralannaların ailelerinin katıldığı forum İstanbul’da Petrol-İş Genel Merkezi’nde düzenlenecek
28 Nisan Uluslarası İş Kazalarında Ölenleri Anma ve Yas Günü 1984 yılında Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) inisiyatifi ile önce sendika bazında Yas Günü olarak hayata geçirildi. Kanada Sendikalar Konfederasyonu bir sene sonra bunu tek taraflı olarak ‘Ulusal Yas Günü’ ilan etti. 28 Nisan’ın seçilmesinin nedeni, Kanada’da 28 Şubat 1914’de ilk defa iş kazalarının işveren tarafından tazmininin, yani iş kazalarındaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği gün olması. Kanada sendikaları 28 Nisan’da fiilen 7 defa anma gerçekleştirdikleri için 1991’de, Kanada devleti bu günü resmi ‘Yas Günü’ ilan etti. Bundan sonra pek çok ülkede, genellikle sendikaların önderliğinde 28 Nisan resmi ‘Çalışma Kurbanlarını / İş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü’ ilan edildi ve bu ülkelerin parlementolarında da resmi ‘Yas Günü’ olarak kabul edilmeye başlandı.
Nerelerde var? 1989: ABD, 1992: İngiltere, 2001: Uluslarası Çalışma Örgütü (Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü ilan etti).
2011 itibarıyla resmi ‘Yas Günü’ olarak: Arjantin, Belçika, Bermuda, Brezilya, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Lüksemburg, Japonya, Zambia, Ukrayna, Moldavya, Malawi, Panama, Peru, Portekiz, İspanya, Tayland, Tayvan’da var.
Banladeş, Filistin, Malezya, Benin, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Macaristan, Malta, Nepal, Yeni Zelanda, Romanya, Singapur’da da sendikalar anma günü yapıyor. Sendikalar bu ülkelerde devletlerin 28 Nisan’ı resmi ‘Yas Günü’ ilan etmesi için kampanyalar gerçekleştiriliyor.
Dünyada 28 Nisan’ın yas günü ilan edilmesi için sendikaların gerçekleştirdikleri çok sayıda eylem ve eylem biçimleri var. İşçilerin öldükleri yerlere eski ayakkabı bırakma eylemlerinin yanı sıra ‘meçhul tersane işçisi’ ya da ‘inşaat işçisi’ gibi anıtlar yapma biçiminde eylemler, yas törenleri, ölenlerin yakınlarının düzenlediği toplantılar, ağaç dikme, bir dakikalık saygı duruşu, siyah balon uçurma eylemleri yapılıyor. Dünyada gerçekleştirilen etkinliklerde işçiler sembol olarak eskiden madenlerde grizu kaçağına karşı önlem olarak yanlarında taşıdıkları sarı kanarya veya mavi renkli unutma beni çiçeği veya siyah yaka kurdelesi kullanılıyor.
Dünyada en sık kullanılan slogan: “Ölenleri an, Kalanlar için mücadele et!”
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 28 Nisan İş Kazalarında Ölenleri Anma ve Yas Günü’nde bir forum düzenliyor.
İstanbul’da Petrol-İş Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek foruma iş kazalarında ölen ve yaralanan işçilerin aileleri, sendikacı ve akademisyenler de katılıyor.
28 Nisan saat 15.30’da başlayacak program Berna Güler Müftüoğlu’nun sunumu ve Petrol-İş Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül açılış konuşmasıyla başlayacak. Ardından Aslı Odman 28 Nisan’ın anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapacak. Odman’ın ardından işçi aileleri temsilcileri söz alacak.
Foruma Davutpaşa işçi aileleri, Ostim/İvedik işçi aileleri, Zonguldak madenci işçi aileleri, Tuzla tersane işçi aileleri, enerji işçi aileleri, Gülseren Yurttaş’ın ailesi, slikozis hastası diş teknisyenleri, Van depreminde hayatını kaybeden gazeteci aileleri, tekstil işçi aileleri katılacak. Ailelerin ardından işçi aileleri avukatları hukuksal mücadele üzerine konuşmalar yapacak. Etkinliğin son bölümünde iş kazalarına karşı mücadelede konuşulacak.
Çağrı metni için tıklayınız
Yer: Petrol-İş Genel Merkezi Konferans Salonu
Adres: Altunizade Mah. Kuşbakışı Cad. No: 23 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 474 98 70
Sivas’ta 2 madenci sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti
Sivas’ın Zara İlçesi’nde bulunan krom madeninde 20 Nisan günü iki işçi sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Vardiya değişimi sırasında baygın halde bulunan İdris Ekinci, Gökhan Kuştemur ve Fatih Şahin, arkadaşları tarafından maden ocağından çıkarıldı. Durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildiren mesai arkadaşları, 3 çalışanı araçlarla bölgeye gelen ambulansa taşıdı. Zara Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçilerden Ekinci ile Kuştemur müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Fatih Şahin de buradaki ilk müdahalenin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. 4 çocuk babası İdris Ekinci ile Gökhan Kuştemur’un cenazesi otopsi yapılmak üzere Sivas Numune Hastanesi morguna kaldırıldı.
Tokat’ta HES’te halat koptu, dalgıç boğularak öldü
20 Nisan günü Tokat’ın Niksar ve Reşadiye ilçeleri arasında Kelkit Çayı üzerine kurulu Niksar HES’te onarım yapan dalgıç hayatını kaybetti. . Özel bir hortum yardımıyla nefes alan Kurtuluş, suyun önünü kesmek için başka bir vinçle aşağı indirilen beton kapağın kancalarını açmak isterken, bir anda akıntının oluşturduğu etkiyle kafese bağlanan çelik halat ve hava hortumu koptu. Dalgıç Ufuk Kurtuluş hayatını kaybetti. Akıntı nedeniyle uzun süre kurtarma çalışması yapılamadı. Kazadan 29 saat sonra Kurtuluş’un cesedine ulaşıldı.
Nisanın ilk 20 gününde 64 işçi öldü
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi nisanın ilk 20 gününde meydana gelen iş kazalarında en az 64 işçinin öldüğünü söyledi. Ölümlerin 11’i madenlerde, 7’si tekstil işkolunda, 1’i ağaç ve orman işkolunda, biri çimento/cam işkolunda, 3’ü metal işkolunda, 2’si tersanelerde, 18’i inşaatlarda, 9’u enerji işkolunda, 2’si büro/eğitim/sinema işkollarında, biri denizyolu işkolunda, biri haberleşme işkolunda, 2’si sağlık işkolunda, biri belediye işkolunda meydana geldi. Ölen 5 işçinin ise hangi işkolunda olduğu ile ilgili bilgiye ulaşılamadı.
Uluslarası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre her sene dünyada 2.300.000’den fazla kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Çalışanlar senede yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyorlar ve yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar. İşyerinde kullanılan toksik maddeler her sene 440.000 işçiyi öldürüyor. Sadece asbest kullanımına bağlı senede hayatını kaybeden işçi sayısı 100.000. Her 15 saniyede bir işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6.300 işçi çalışırken ölüyor. Dünyada daha çok insan savaşırken değil, çalışırken ölüyor!
Sendika.Org