İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, bir basın açıklaması yaparak mart ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. Gündemde Esenyurt’ta yanarak ölen inşaat işçileri vardı. Basın açıklamasını inşaat işçileri okudu İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), bugün (1 Nisan) Taksim Tramvay Durağı’nda mart ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. […]
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, bir basın açıklaması yaparak mart ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. Gündemde Esenyurt’ta yanarak ölen inşaat işçileri vardı. Basın açıklamasını inşaat işçileri okudu
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), bugün (1 Nisan) Taksim Tramvay Durağı’nda mart ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. İSİG’in mart ayı gündeminde inşaat işçileri vardı. Eylem boyunca açılan pankartta “Esenyurt’ta inşaat işçileri diri diri yandı adalet istiyoruz” yazısı ve 11 Mart’ta Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında yanarak ölen işçilerin isimleri, yaşları, memleketleri vardı.
Eylemde ilk açıklamayı TMMOB İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe yaptı. Gökçe, inşaat işçilerinin sadece düşerek ölmediğini Esenyurt’ta görüldüğü gibi yanarak da öldüğünü belirtip defalarca bu konuda bakanlığı uyarmalarına rağmen hiçbir önlem alınmadığına işaret etti. Gökçe’nin ardından 30 yıllık mermer ustası inşaat işçisi Mustafa Adnan Akyol söz aldı. İnşaat işçilerinin en büyük sorunun örgütsüzlük olduğunu belirten Akyol, Esenyurt’taki olaydan sonra kimi çevrelerin “işçiler çadır yerine konteynırda kalsaydı yanmazlardı” şeklindeki açıklamalarına dikkat çekerek 14 metrekarelik konteynırlarda 10 kişinin kalmak zorunda bırakıldığını söyledi.
Akyol’un ardından TTB Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen söz aldı. İş kazalarının giderek arttığına ve hükümetin önlem almadığına işaret etti.
Demirdizen’in ardından basın açıklamasını bir inşaat işçisi okudu. Basın açıklamasında mart ayında meydana gelen iş kazalarında 59 işçinin hayatını kaybettiği belirtilirken 59 kişiden 27’sinin inşaat işçisi olduğu ve bu işçilerin tamamının göçmen işçi olduğu ifade edildi. Mart ayında, iş kazalarında meydana gelen ölümlerin en çok inşaat, enerji ve maden işkolunda yaşandığı ifade edilirken inşaat sektörü büyürken ölümlerin arttığı söylendi.
Basın açıklamasının ardından söz isteyen bir inşaat işçisi de İkitelli’de bir inşaatta çalıştığını ve uzun süredir ücretlerini alamadıklarını söyledi.
İşçinin açıklamasının ardından eylem alkış ve sloganlarla son buldu.
Sendika.Org