İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun yönetimine belediye bürokratlarının getirilmesini öngören yönetmelik değişikliği Şehir Tiyatrosu sanatçıları ve “Korkuya karşı özgür tiyatro” diyenler tarafından protesto edildi. Bugün (24 Nisan) Türkiye’nin pek çok ilinde eş zamanlı gerçekleştirilen eylemlerden biri de İstanbul’da yapıldı. Galatasaray Lisesi önünde buluşan yüzlerce tiyatrocu ve İstanbullu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ( İBB) sanatı muhafazakarlaştırma çabalarına karşı çıktı. […]
İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun yönetimine belediye bürokratlarının getirilmesini öngören yönetmelik değişikliği Şehir Tiyatrosu sanatçıları ve “Korkuya karşı özgür tiyatro” diyenler tarafından protesto edildi.
Bugün (24 Nisan) Türkiye’nin pek çok ilinde eş zamanlı gerçekleştirilen eylemlerden biri de İstanbul’da yapıldı. Galatasaray Lisesi önünde buluşan yüzlerce tiyatrocu ve İstanbullu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ( İBB) sanatı muhafazakarlaştırma çabalarına karşı çıktı. İŞTİSAN’ın (İBB Şehir Tiyatroları Derneği) çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde “Şehir Tiyatroları yok edilemez” dendi.
Engin Alkan tarafından okunan basın açıklamasında sanatın içinden sanatçıların kovulduğu söylenerek “Hedefin ne olduğunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor.” denildi. Alkan, çoksesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan “muhafazakar sanat” gibi söylemlerin demokratikleşme olarak sunulduğunu, sanatsal yaratının siyasal iradeye teslim edildiğini oysa seçilmişlerin asıl görevlerinin özgür sanat için altyapı oluşturmak olduğunu bunun da sadece sanatçı için değil öncelikle halk için yapılması gerektiğini belirtti.
Alkan yaşanan müdahale karşısında sessiz kalmayacaklarını 100 yıllık Şehir Tiyatrosu mirasını her zeminde savunacaklarını söyledi. Tiyatrocular,”Hedefimiz, çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine, çağdaş ve özerk bir İstanbul Şehir Tiyatrosu yasasıdır” dedi.
Basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar önce Galatasaray Lisesi’nden Tünel’e, sonra tekrar Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler. Yürüyüş boyunca sık sık “Korkuya karşı özgür tiyatro”, “Şehir Tiyatrosu yok edilemez”, “Seyirci kalma tiyatrona sahip çık”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.
Ankaralı tiyatrocular da yönetmeliği protesto etti
Ankaralı tiyatrocular da yönetmelik değişikliğini bir eylemle protesto etti. Kültür Sanat-Sen, Detis, Tobav, Tomeb, Işık-Der, Santekder, Kültür-İş, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ankara Halk Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, DTCF Mezunları Derneği ve ASSA adına basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Şahin Ergüney, İstanbul Şehir Tiyatroları yönetimliğinde yapılan değişikliğin, sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayreti olduğunu öne sürdü.
İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 1914’ten beri ehil ellerde olduğunu belirten Ergüney, ”Tiyatro göz göre göre ehlileştirilmeye çalışılıyor. Dünyada her halde ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden, sanatçı kovuluyor. Bilinsin ki gerçekleri eğip bükerek hiç kimse halkla sanatçı arasına nifak sokamaz” diye konuştu.
Ergüney, yeni yönetmeliğe karşı huhuki zeminde de haklarını arayacaklarını ifade ederek şunları kaydetti: ”Çok sesliliği tek bir notaya dönüştürecek ‘muhafazakar sanat’ gibi söylemler, demokratikleşme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, sanatsal iradeye teslim ediliyor. Oysa sanat ve demokrasi hiçbir siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre yeniden tarif edilemez. Seçilmişlerin asıl görevi, sanata ihtiyacı olan özgür ortamı sağlayacak alt yapıyı oluşturmaktır. Onlar bunu sadece sanatçı için değil, halk için yapmak zorundadır. Eğer yapmazlarsa sanat sessiz kalır”
Kaynak: Halkevleri.org.tr, Cumhuriyet