İnşaat Mühendisleri Odası, Çaycuma’da çöken köprü ile ilgili önrapor hazırladı. Önrapora göre köprü temelinin altı su tarafından oyulmuş İnşaat Mühendisleri Odası, Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde 6 Nisan günü çöken köprü ile ilgili dün (11 Nisan) bir önrapor yayımladı. İnşaat Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi üyelerinin yaptığı çalışmalara ve gözlemlere dayanarak hazırlanan önraporda ilk izlenimlere göre köprünün çöküş […]
İnşaat Mühendisleri Odası, Çaycuma’da çöken köprü ile ilgili önrapor hazırladı. Önrapora göre köprü temelinin altı su tarafından oyulmuş
İnşaat Mühendisleri Odası, Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde 6 Nisan günü çöken köprü ile ilgili dün (11 Nisan) bir önrapor yayımladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi üyelerinin yaptığı çalışmalara ve gözlemlere dayanarak hazırlanan önraporda ilk izlenimlere göre köprünün çöküş nedeni; köprü ayakları altındaki tahkimat malzemesinin yetersiz olması olarak ifade edildi. Malzeme yetersizliğinin fark edilmemesinin nedeni olarak köprüye tam bakım ve onarımın yapılmaması gösterilirken, Ayakların altındaki malzemenin eksikliği de inşaatlar için Filyos Çayı’ndan yapılan toprak alımları olarak ifade edildi.
Önraporda şu ifadelere yer verildi: “İki yılda bir onarım çalışması yapıldığı ifade edilen bir köprü yıkılıyorsa, bunun olası iki nedeni vardır. Biri onarım çalışmalarının yetersiz ve üstünkörü yapılmış olması, diğeri ise nehir morfolojisinin bozulmasına neden olan ygulamalar, yani köprü ayaklarının altındaki tahkimat malzemesinin bir nedenle yetersiz kalmasıdır.” İMO üyeleri, Çaycuma’daki köprünün yıkılmayan ayaklarında temel altındaki oyulmaların gözle görülebildiğini de belirtiyor.
Önrapora göre oyulmanın bir nedeni olarak da nehirden toprak çekilmesi gösteriliyor. Köprüye yakın yerlerde yapılan toprak çekilmesi suyun debisini artırdığını belirten İMO raporunda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından köprülere 300 metre mesafeden toprak çekilmesinin yasaklandığı da ifade ediliyor.
Yıkılan köprü sahipsiz
Köprünün Karayolları tarafından bakımının en son 2010 yılında gerçekleştiğinin ifade edildiği önrapora göre kurumlar arasında da koordinasyonsuzluk mevcut. Rapora göre Karayolları Genel Müdürlüğü 2010’da bakımını yaptığı köprüyü yol ağından çıkararak Çaycuma Belediyesi’ne devrettiğini açıklıyor fakat Çaycuma Belediyesi de yolu devralmadığını söylüyor.
İMO’nun raporuna göre şu konuların araştırılması gerekiyor:
• Filyos Çayı üzerindeki HES’lerin tahkimatın aşınmasında etkisi var mıdır?
• Söz konusu HES’lerin nehir yatağından agrega alımı yaptıklarına ilişkin duyumlar vardır. Bu duyumlar doğru mudur?
• Doğruysa, derenin debisini, nehrin morfolojisini ve dolayısıyla da köprü ayaklarının dengesini olumsuz etkileyecek bu alımlara nasıl ve kimler tarafından izin verilmiştir?
• Köprü Ayaklarını koruyan setler sökülmüş müdür?
• Karabük Hidroelektrik Santrali barajının kapaklarının açılması, dolayısıyla suyun debisinin artması, bu setlerin yerinden sökülmesinde etken olmuş mudur?
İMO’nun Çaycuma önraporu için tıklayınız
Ailelerin tepkileri artıyor
Çaycuma’daki köprünün yıkılmasının ardından başlayan arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kaybolan 15 kişiden 2’sinin cesedine ulaşılırken kayıpların yakınlarının tepkisi de giderek artıyor.
Sendika.Org