Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, kriz karşısındaki tepkiler nedeniyle değişen siyasi atmosfer damgasını vurdu. Krizin faturasını göçmenlere çıkarmaya çalışan ırkçı Le Pen sürpriz yaparken, Sol Cephe yüzde 11’lik oy ile büyük bir başarı sağladı. Merkez soldaki Sosyalist Parti’nin oyları da eklendiğinde sol toplam yüzde 48 ile 1988’den bu yana en yüksek oy oranını yakaladı Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin […]
Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, kriz karşısındaki tepkiler nedeniyle değişen siyasi atmosfer damgasını vurdu. Krizin faturasını göçmenlere çıkarmaya çalışan ırkçı Le Pen sürpriz yaparken, Sol Cephe yüzde 11’lik oy ile büyük bir başarı sağladı. Merkez soldaki Sosyalist Parti’nin oyları da eklendiğinde sol toplam yüzde 48 ile 1988’den bu yana en yüksek oy oranını yakaladı
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu dün yapıldı. Seçmenlerin yüzde 80’inin katıldığı, 10 adaylı seçimlerin ilk turunu sosyalist aday Francois Hollande önde bitirdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Francois Hollande yüzde 28.6, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 27.2 oy alarak ikinci tura kaldı.
Seçimleri üçüncü sırada bitiren ırkçı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ise ikinci tura kalamamasına rağmen oylarını önemli oranda arttırarak yüzde 17.9 oranında oy aldı. Seçimden önceki anketler Le Pen’i yüzde 15’lerde gösteriyordu. Liberal eğilimli merkez sağın adayı François Bayrou ise yüzde 8.5’de kaldı.
Paris’te Stalingrad Meydanı’nda Enternasyonalli kutlama
Seçimde Le Pen’in yükselişi kriz karşısındaki ırkçı reaksiyonlar olarak değerlendirilirken, kriz koşullarındaki sınıfsal tepkiler solun yükselişine neden oldu. Fransız Komünist Partisi’nin, Sosyalist Parti’den ayrılan solcuların ve bir çok sol grubun desteklediği Sol Cephe’nin adayı Jean-Luc Melenchon yüzde 11.1 oy alarak büyük bir başarı gösterdi. Bu başarı Paris’teki Stalingrad Meydanı’nda Enternasyonal marşıyla kutlandı.
Yeşillerin adayı Eva Joly yüzde 2,3 oy alırken, iki Troçkist adaydan Yeni Antikapitalist Parti’den (NPA) Philippe Poutou yüzde 1.15 , İşçi Mücadelesi’nden (Lutte ouvrière), Nathalie Arthaud yüzde 0.56 oy oranında kaldı.
Sosyal demokrat Sosyalist Parti de dahil edildiğinde Fransa’da sol Mitterand’ın seçimleri kazandığı 1988’den bu yana en yüksek oy oranına, yüzde 48’e ulaştı.
Sarkozy faşist oylara göz dikti
Seçim sürecinde göçmen düşmanlığı gibi ırkçı gündemleri kaşıyarak oylarını arttırmaya çalışan Sarkozy’nin, ikinci turda kazanmanın yolu olarak bu çizgiyi derinleştirebileceği tartışılıyor. Nitekim sonuçların belli olmasının ardından Paris’te seçmenlerine hitap eden Sarkozy, sonuçları seçmenlerin “göçün kontrol edilmesi ve istihdam” konusundaki hassasiyetleri olarak değerlendirerek Hollande’ı televizyonda düelloya davet etti.
Hollande yaptığı değerlendirmede ikinci turun kendisi için daha avantajlı olduğunu söyleyerek cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağını belirtti Ekonomik büyümenin sağlanmasının önceliği olacağını dile getirdi.
25. cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerin ikinci turu 6 Mayıs’ta yapılacak. İlk turda yüzde 11 civarında oy alan Sol Cephe adayı Melenchon ve yüzde 2 oranında oy alan çevreci aday Eva Jolyy, ırkçı yükselişin tehlikesine dikkat çekerek ikinci turda Hollande’ı destekleyeceklerini açıkladı.
İkinci tur sonucunu asıl belirleyecek olansa Le Pen ve ilk turu yaklaşık yüzde 8 oyla 5. sırada tamamlayan Demokrasi Hareketi lideri Francois Bayrou. Le Pen, ikinci turda kimi işaret edeceğini 1 Mayıs’ta açıklayacağını söyledi. Diğer yandan Le Pen seçmenlerinin Sarkozy’yi “ihanetçi” olarak görmesi ve büyük tepki göstermesi nedeniyle sandığa gitmeyebileceği tartışılıyor. Sarkozy daha sağından böylesi bir basıncın altındayken, Sarkozy’nin dümeni ırkçılığa daha da kırması halinde liberal merkez sağın adayı Bayrou’nun seçmenlerin bir bölümünün Hollande’a yönelmesi şaşırtıcı olmayacak.
Fransa’da Sosyalist Parti adayları, Francois Mitterrand’ın kazandığı 1988’den bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanamıyor.
Sendika.Org