Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde başlayan kantin boykotu 9. gününde, İletişim Bilimleri Fakültesi’ne de sıçradı Sürekli artan fiyatlar, sağlıksız şartlarda üretilen yiyecekler ve kantin çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde başlayan kantin boykotu 9. gününde İletişim Fakültesi kantinine de sıçradı. Boykota yoğun bir katılım gösteren fakülte öğrencileri, kurdukları stantta […]
Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde başlayan kantin boykotu 9. gününde, İletişim Bilimleri Fakültesi’ne de sıçradı
Sürekli artan fiyatlar, sağlıksız şartlarda üretilen yiyecekler ve kantin çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde başlayan kantin boykotu 9. gününde İletişim Fakültesi kantinine de sıçradı. Boykota yoğun bir katılım gösteren fakülte öğrencileri, kurdukları stantta evlerinden ve dışarıdan getirdikleri yiyecekleri arkadaşlarıyla paylaştı. Stantlara “Pahalı ve Sağlıksız Beslenmek Zorunda Mıyız?” yazılı bir pankart asıldı.
Boykotun başlamasından 1.5 saat sonra kantin sahibi, kantin fiyatlarını 10 ila 15 kuruş arasında düşürdüğünü açıklayan bir fiyat listesi astırdı. Gün içerisinde defalarca kez fakülteye gidip gelen kantin sahibi, kantin çalışanlarına da gözdağı verdi. Boykotu yapan öğrencilerle irtibata geçen kantin çalışanları işlerinden kovulmakla tehdit edildi.
Öğle saatlerinde ise, standa gelen İletişim Bilimleri Fakültesi dekan yardımcısı bu boykotun yapılış şeklini eleştirdi ve boykotun siyasi örgütlerin çıkarları doğrultusunda yapılan bir eylem olduğunu söyledi. Yine öğle saatlerinde gerçekleştirilen toplantıda, öğrenciler boykotun yöntemi üzerine tartıştı.
Tüm engellemelere rağmen öğrencilerin standa ilgisi oldukça yoğun bir biçimde devame etti. Öğrenciler bütün gün boyunca kantinden çok daha ucuza ve sağlıklı beslenerek öğrenciler arasındaki dayanışmayı ortaya serdiler. Getirdikleri günlük gazeteleri, yemek standının hemen yanı başındaki bir masada paylaştılar. İletişim öğrencilerinin boykota katılım oranı yaklaşık yüzde 90’dı.
Boykota katılan öğrenciler, taleplerinin yerine getirilene kadar boykotu sürdüreceklerini söylediler. İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kantinle ilgili talep ve şikâyetleri ise şöyle:
1-) Gıda ürünlerinin fiyatları yüksek, kalitesi düşük, doyuruculuğu az.
2-) Çay, sandviç, simit, kahve gibi günlük olarak çok tüketilen ve temel sayılabilecek gıdalar fiyatlandırılırken geliri düşük öğrencilerin göz önünde bulundurulması, tost ve sandviç benzeri yiyeceklerdeki malzemelerin arttırılması.
3-) Suyun herkese kar gözetmeksizin sağlanması.
4-) Günlük çay tüketimi fazla olduğundan, tek çay makinesinin yetersiz olması, çayın ya çiğ ya da bayat servis edilmesi; bu sebeple kaliteli çay demleme makinelerinin temin edilmesi ve çayın kaliteli su kullanılarak demlenmesi.
5-) Kantinde yoğurt, meyve gibi sağlıklı gıdaların satılması ve bunların fiyatlandırılmasında da önceki taleplerimizin göz önünde bulundurulması.
6-) Yiyeceklerde kullanılan malzemelerin liste halinde kantinde görülebilecek bir yere asılması.
7-) Kantindeki panolara reklam ve ticari amaç güden afişler yerine, İletişim Bilimleri Fakültesine uygun düşecek materyallerin asılması.
Kolektifler.net’in haberinden faydalanılmıştır.