Antep’te bir doktorun, bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlık emekçilerini sokağa döktü. Ülkenin dört bir yanında binlerce emekçi saldırıya tepki gösterdi Antep’te göğüs cerrahisi uzmanı olarak görev yapan Dr. Ersin Aslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlık emekçilerini sokağa döktü. Türk Tabipler Birliği’nin çağrısıyla 19 Nisan günü “şiddete karşı” 1 günlük grev kararı […]
Antep’te bir doktorun, bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlık emekçilerini sokağa döktü. Ülkenin dört bir yanında binlerce emekçi saldırıya tepki gösterdi
Antep’te göğüs cerrahisi uzmanı olarak görev yapan Dr. Ersin Aslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlık emekçilerini sokağa döktü. Türk Tabipler Birliği’nin çağrısıyla 19 Nisan günü “şiddete karşı” 1 günlük grev kararı alan sağlık çalışanları, bugün de ülkenin dört bir yanında eylemler gerçekleştirdi.
Ankara
Antep’teki cinayete Ankara’daki sağlık emekçileri de güçlü bir biçimde tepki gösterdi. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde başlayan eyleme yaklaşık 2 bin sağlık emekçisi katıldı. Yasta oldukları için yürüyüşlerini slogan atmadan gerçekleştiren emekçiler ellerinde “Hükümet sorumlu davran, şiddeti durdur” ve “Sağlıkta şiddet istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.
Sağlık Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasında ilk sözü Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu aldı. Öfkeli olduklarını belirten Erdolu, yaşanan cinayetlerin sorumlusunun AKP olduğunun altını çizdi. Sağlık örgütleri adına ortak basın açıklamasını ise Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özden Şener okudu.
Kadın cinayetlerinin arttığı, Pozantı vakasının yaşandığı, hapishanelerin gazeteci ve siyasetçilerle dolup taştığı, ağzını açana cop, su, biber gazıyla müdahale edildiğini söyleyen Şener, şiddetin meşrulaştırıldığını vurguladı.
‘Memnun edemediği için öldü!’
Dr. Ersin Aslan’ın “memnun etme becerisi noksanlığı”ndan öldüğünü ifade eden Şener, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Sağlık hizmetlerinde sağlanan yüzde 76’lık vatandaş memnuniyetinde, sağlık çalışanlarının alın terinin büyük yeri olduğu unutulmamalıdır” sözlerini hatırlattı. Şener, tıp fakültelerinde hasta iyileştirmeyi öğrendiklerini, hasta memnun etmeyi öğrenmediklerini söyledi.
‘Olmayanı pazarlıyorlar’
Şener, Ankara Tabip Odası’nın geçtiğimiz yıl hekimler arasında yaptırdığı bir ankete de değindi. Hekimlerin yüzde 84’ünün hastalarına iyi sağlık hizmeti veremediğini düşündüğünü açıklayan Şener, “Burada bir gariplik var. Hekimler ‘iyi sağlık hizmeti veremiyoruz’ diyor ama halk memnun! İşte biz buna pazarlama başarısı diyoruz” dedi.
“Akdağ istifa” sloganlarının atıldığı açıklama yarın bir günlük greve çıkılacağının ilan edilmesi ile son buldu. Sağlık emekçileri, açıklamanın ardından yine sessiz bir biçimde hastanelerine döndü.
Kocaeli
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, 16 Nisan günü “Güvenceli İş İnsanca Yaşam” çadırını kurmak isteyen Dev Sağlık-İş üyelerine yapılan polis saldırısı ile bir hekimin öldürülmesini protesto etti. Hastane bahçesinde toplanan sağlık emekçileri adına Dev Sağlık-İş Kocaeli Bölge Temsilcisi Talat Tunç basın açıklamasını okudu. Tunç, saldırıları kınadıklarını ve çadır eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
Tunç’un ardından Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kuvvet Lordoğlu, yaklaşık 30 öğretim görevlisi adına bir açıklama yaptı. Kocaeli SES ve Kocaeli Tabip Odası adına yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi.
Mersin
Aslan’ın öldürülmesine bir tepki de Mersin’den geldi. SES Mersin Şubesi ve Mersin Tabip Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasında ilk sözü SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat aldı. Günbat, Sağlıkta Dönüşüm sistemi ile sağlık alanının kâr amacıyla piyasaya terk edildiğini, hasta ve hekimlerin karşı karşıya getirildiğini söyledi. Bunun sonucunun daha fazla şiddet ve ölüm olduğunu belirten Günbat, sözlerini “Sağlıkta dönüşüm, yani bize göre sağlıkta yıkım ile getirilen performans sistemi ölüm demektir” cümleleriyle tamamladı.
Günbat’ın ardından Mersin Tabip Odası da bir açıklama yaptı. Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların arttığının hatırlatıldığı açıklamada şu sözler sarf edildi: “Şiddet ve saldırıları görmezden gelemeyiz. Şiddet ve ölüm yanı başımızda bizi bekliyor. Bu sorunun çözümü için omuz omuza olmak zorundayız. Bundan sonra her hekime yapılan saldırı bize yapılmıştır. Çalışma koşullarımızın daha iyi hale getirilmesi için yarın bir günlük greve gidiyoruz”.
Sendika.Org/ Ankara/Kocaeli/Mersin