28 Şubat süreciyle ilgili “beklenen” operasyonlarda 28 asker gözaltına alındı Uzun süredir sinyallerini veren 28 Şubat operasyonu bugün başladı. 4 ilde 31 adreste aramalar gerçekleştirilirken emekli Orgeneral Çevik Bir’in de aralarında olduğu 28 emekli asker gözaltına alındı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 28 Şubat soruşturmasının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen […]
28 Şubat süreciyle ilgili “beklenen” operasyonlarda 28 asker gözaltına alındı
Uzun süredir sinyallerini veren 28 Şubat operasyonu bugün başladı. 4 ilde 31 adreste aramalar gerçekleştirilirken emekli Orgeneral Çevik Bir’in de aralarında olduğu 28 emekli asker gözaltına alındı.
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 28 Şubat soruşturmasının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan yürütüldüğünü açıkladı. 31 kişilik gözaltı listesindeki 28 kişiye ulaşıldığını belirten Başsavcılık Vekilliği, 3 kişiye ise yurtdışında oldukları için ulaşılamadığını belirtti. Açıklamada ayrıca askeri mahaldeki aramaları savcı nezaretinde askerlerin yaptığı da belirtildi.
Başçavuşlara kadar uzanan bugünkü operasyonlarda gözaltına alınan en rütbeli isim olan ve NATO görevlerinde yıldızı parlayan Çevik Bir, 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu kararlarının ardından ordu bünyesinde kurulan “Batı Çalışma Grubu” ile gündeme gelmiş, Bir’in “Demokrasiye balans ayarı yaptık” sözleri bu döneme damgasını vurmuştu.
Gözaltı listesi şöyle
Ankara: Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan; emekli binbaşı Ahmet Aka; emekli Başçavuş Hamza Özaltun
İstanbul: Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp, Ünal Akbulut; emekli albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin.
Çanakkale: Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci
Eskişehir: Emekli Albay Alican Türk
Niğde: Emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk
Nuh Mete Yüksel yok
Soruşturma kapsamında eski DGM Nuh Mete Yüksel’in de gözaltına alındığı haberleri basında yer aldı. Ancak daha sonra bu iddianın doğru olmadığı ortaya çıktı. Nuh Mete Yüksel, 28 Şubat sürecinin simge davalarından olan Fethullah Gülen davasını açmış, 2002 yılında bir kaset skandalı ile gündeme gelmişti. Bu tarihten sonra Yüksel, sadece sola yönelik operasyonlarda başrol oynamıştı.
Operasyonun “geliyorum” demişti
28 Şubat operasyonuna dair emareler uzun süredir kendini göstermeye başlamıştı. 2011 yılının Kasım ayında Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Avukat Yunus Akyol, Genç Siviller, Mazlum-Der, Özgür-Der, İnsan Hakları Derneği, Hukukçular Derneği, Adaleti Savunanlar Derneği tarafından 28 Şubat’a dair yapılan suç duyuruları basına yansımıştı.
Bu yıl 22 Şubat’ta Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili, 28 şubat soruşturması kapsamında halen TSK’da görev yapan, Milli Güvenlik Kurulu kararlarını kaleme alınması çalışmalarında bulunan 4 sivil memurun ifadesini almıştı. Savcılığın dönemin bazı siyasileri ve gazetecilerini de tanık sıfatı ile ifadeye çağıracağı basında yer alan habereler arasındaydı.
25 Şubat 2012’de Ankara’da polisinin yürüttüğü KPSS’de kopya soruşturması kapsamında YÖK’te el konulan belgelerin arasından 28 Şubat darbesine ilişkin fişleme kayıtlarının bulunduğu 300 klasörün çıktığı yönünde haberler yapılmıştı. Bu belgelerin Batı Çalışma Grubu’na ait fişleme belgesi olduğu iddia edilmiş, 28 Şubat soruşturmasına dahil edilmek üzere Özel Yetkili Başsavcı vekilliğine gönderilmişti.
5 Mart’ta Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu 28 şubat soruşturmasının sürdüğünü soruşturmanın Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge, Uğur Dündar’a uzayacağını yazmıştı.
9 Mart’ta Dünya Demokrasi Hareketi Derneği 28 Şubat döneminin medya ayağına ilişkin bir dosya hazırlayarak savcılığa sunmuş ve suç duyurusunda bulunmuştu.
Tüm bu haberler üzerine gazetecilerin böylesi bir operasyonun hedef olabileceği tartışılmıştı. Bugün emekli askerlerle başlayan operasyonun hükümetin ihtiyaçlarına göre genişletilme ihtimali bulunmaya devam ediyor.
Sendika.Org