Devrimci Yol militanı Soner İlhan, ölümünün 31. yılında Adana’da anıldı. Adana Halkevi İsmet Gökdemir Kültür Salonu’nda yapılan anma etkinliğine İlhan’ın yoldaşları da katıldı Anma, mücadele arkadaşlarının yaptıkları konuşma ile başladı. Salman Serttepe, Soner Adana’ya ilk geldiğinde işçi çalışmasında gelişme olduğunu, Antep’te bile işçi mücadelesinin yaygınlaştığını söyledi. “12 Eylül’e gelinen süreçte Sabancı’nın grev yapılmayan fabrikası yoktu” […]
Devrimci Yol militanı Soner İlhan, ölümünün 31. yılında Adana’da anıldı. Adana Halkevi İsmet Gökdemir Kültür Salonu’nda yapılan anma etkinliğine İlhan’ın yoldaşları da katıldı
Anma, mücadele arkadaşlarının yaptıkları konuşma ile başladı. Salman Serttepe, Soner Adana’ya ilk geldiğinde işçi çalışmasında gelişme olduğunu, Antep’te bile işçi mücadelesinin yaygınlaştığını söyledi. “12 Eylül’e gelinen süreçte Sabancı’nın grev yapılmayan fabrikası yoktu” diyen Serttepe, bu anmaların daha büyük salonlarda yapılmasını dilediğini belirtti.
Serrtepe’nin ardından söz alan Veyis Sami Türkmen de arkadaşlarının Adana’ya gelmesinin ardından hareketin çok ileri bir noktaya geldiğini aktardı. Türkmen, “Adana’da Devrimci Yol’u Devrimci Yol yapan, Ankara Tek-Der’li bu arkadaşlardır” dedi.
Söz alan bir diğer isim Fatih Donma da son anına kadar Soner İlhan’ın yanında olduğunu ifade etti. 10 kişi kırsaldayken, ihbar edilmeleri üzerine kuşatıldıklarını anlatan Donma, 3 saat süren çatışmanın ardından 4 kişi çemberi kırarak bölgeden çıktıklarını, ancak 8 gün sonra Soner’in öldüğünü öğrendiklerini dile getirdi.
Bir diğer Devrimci Yol’cu Ali Uçak, Soner İlhan ile birlikte Adana çalışmasının örgütlentiğini, moral kazandığını ve düzene girdiğini kaydetti. “Adana hoyrat bir toprak çok büyük değerler burada kaybedildi ama çok büyük değerler de burda yaratıldı” dedi.
Uçak’ın ardından söz alan Ramazan Veli Eceoğlu, işçi çalışmasının düzene girmesi ile pek çok fabrikada çalışmaların yapıldığını, Adana’daki tüm fabrikalarda örgütlenildiğini aktardı.
Etkinlikte son sözü Halkevleri GYK Üyesi Serhad Savaş aldı. Savaş, günümüzde neoliberalizmin doğaya, kente ve emeğe saldırılarının yanı sıra belleklere de saldırdığının altını çizdi. HES’lere, kentsel dönüşüm projelerine, güvencesizliğe karşı bir direniş hattı kurduklarını belirten Savaş, “Soner İlhan’ın şahsında bugün bir araya gelen bizlerin tarihimizden aldığımız güçle AKP’ye karşı mücadele etmemiz şart” dedi.
Etkinlik kısa bir müzik dinletisinin ardından son buldu.
Çanakkale
Soner İlhan Çanakkale’de de unutulmadı. Devrimci Yol militanı Soner İlhan, Gelibolu’da mezarı başında anıldı. Anma yol arkadaşı Hacı Badem, Halkevleri Onursal Başkanı Abdullah Aydın’ın da katıldığı anma otogardan mezarlığa yapılan yürüyüşle gerçekleştirildi. Yürüyüşte “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme ölüm tek yol devrim”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız” sloganları atıldı. Soner İlhan’ın mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından Hacı Badem, Abdullah Aydın ve Ahmet Kambur anılarını anlattılar.
Yol arkadaşı Hacı Badem, Soner İlhan’ın verdiği mücadeleyi iğneyle kuyu kazmaya benzeterek, verilen mücadelenin zorluğuna ve önemine değindi.Badem, sözünü “Soner yoldaş geçmişte nasıl söz vermişsek geleceğimizi yaşatmak için Anadolu’nun en ücra köşelerinde yoksul mahallelerde halkın haklarını savunmak ve halkın devrimci yolunu yaratmak için sömürge tipi kapitalizmi yıkmak anlı şanlı, başı dik bir ülke kurana denk sözümüz sözdür sana!” diyerek bitirdi.
Hacı Bademin ardından Abdullah Aydın bir konuşma yaptı. Abdullah Aydın “Soner İlhan bu ülkede adalet, eşitlik ve kardeşlik mücadelesinin en ön saflarında koşturan bir devrimci yol militanıydı. Her zaman bütün benliğini, bütün yaşamını halkına adadı. Genç yaşta egemenlerin, işbirlikçilerin hatta onların militarist güçlerinin karşısında hiç yılmadan yürüdü. 12 Eylül’ün faşist generalleri onu katletti. Bu ülkede dalga dalga dört bir yanda herkes Soner İlhan’ın mücadelesini bayraklaştırıyor ve onun güzel anısını yaşatıyor” dedi.
Sendika.Org/ Adana /Çanakkale