Newroz kutlamalarına dönük engelleme girişimlerinin savunusunda en sık öne sürülen gerekçe, Newroz’un 21 Mart günü kutlanması gerektiğiydi. Egemen medya ‘erken Newroz kutlaması olaylara sebep oldu’ yönünde başlıklar atarken AKP talimatıyla 18 Mart’ta üç büyük kentteki Newroz mitinglerine izin verilmemesine de aynı gerekçe gösterildi. Oysa Newroz geçmiş yıllarda da 21 Mart’tan önce kutlanıyordu Newroz “yeni gün” […]
Newroz kutlamalarına dönük engelleme girişimlerinin savunusunda en sık öne sürülen gerekçe, Newroz’un 21 Mart günü kutlanması gerektiğiydi. Egemen medya ‘erken Newroz kutlaması olaylara sebep oldu’ yönünde başlıklar atarken AKP talimatıyla 18 Mart’ta üç büyük kentteki Newroz mitinglerine izin verilmemesine de aynı gerekçe gösterildi. Oysa Newroz geçmiş yıllarda da 21 Mart’tan önce kutlanıyordu
Newroz “yeni gün” anlamına geliyor ve bahar dönümüne (aynı zamanda ekinoksa) denk gelen 21 Mart’ta kutlanıyor. Doğanın yenilenmesi ve baharın gelişini Kürt halkı Newroz bayramı ile kutluyor. Newroz Ortadoğu ve Hazar coğrafyasında neredeyse her bölgede bahar dönümü olarak kutlanan bir gün.
Fakat Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve Kürt kimliğinin tanınması mücadelesinin geliştiği son 30 yıl, Newroz’u Kürt halkı için sadece bir bayram olmaktan çıkarıp bir mücadele gününe çevirdi. Kürt halkı son 30 yılda Newroz kutlamalarını gerçekleştirmek için sergilediği direnişte çok sayıda evladını kaybetti. AKP’nin Kürt kimliğini tanıyan fakat Kürt hareketini dışlamaya dayalı açılım politikasının devreye girdiği son yıllarda kitlesel / yasal mitinglerle kutlanmaya başlayan Newroz, Kürt hareketinin kitleselleşmesinin önemli göstergelerinden birisine dönüştü.
AKP bir süredir yürüttüğü KCK operasyonları ile Kürt hareketinin kitleselleşmesini bastıramayınca, bunun görünür olmasını engelleyecek adımlar atarak bu yıl Newroz gösterilerini engellemeye, engelleyemeyeceği noktalarda da katılımını düşürmeye çalıştı.
Geçmiş yıllarda da gününde kutlanmayan, halkın kitlesel katılım sağlaması için 21 Mart’a en yakın Pazar günü kutlanan Newroz’a bu yıl yalnızca 21 Mart günü izin vereceğini duyurdu. Newroz’a katılanların çok büyük bir kısmı ücretli çalışan olduğu için, mitinglerin hafta içine çekilmesi Newroz katılımını düşürme çabası olarak yorumlandı. Bu planı BDP’nin kararlılığı nedeniyle işlemeyen iktidar, devreye polis saldırısını soktu.
Diyarbakır’da Newroz için bölgeye diğer kentlerden gelen araçları durdurarak katılımı düşürmeye çalışan AKP, İstanbul’da yüz binlerce kişinin Newroz alanına girmesini engellemek için polis copu ve biber gazına başvurdu. Bu saldırılara Zeytinburnu’nda sivil faşistlerden de destek geldi. 200 gözaltı, onlarca yaralı ve bir ölümle sonuçlanan saldırılar sonrası iktidar ve egemen medya bu çabayı “erken Newroz” bahanesine sarılarak aklamaya çalıştı.
Geçen yıllarda ne olmuştu?
Newroz 2011’de İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’de 20 Mart Pazar günü kutlandı.
Newroz 2010’da İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da 21 Mart Pazar günü kutlandı.
2009’da Türkiye’nin neredeyse her kentinde 21 Mart Cumartesi günü kutlandı.
2008’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de 23 Mart Pazar günü kutlandı.
Sendika.Org