Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yaklaşırken patronlar örgütü MEDEF’ten hükümete yeni iş yasası çağrısı yapıldı. Yeni iş yasası önerisi, işçilerin iş güvenliğini elinden almayı hedeflerken, sendikalar 13 Nisan’da görüşülecek yasaya karşı imza kampanyası başlattı Avrupa hükümetlerinin krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek yaptıkları zirve görüşmelerinin ardından Fransa’da patronlar iş yasasında değişiklik yapılmasını istedi. Fransa Cumhurbaşkanı […]
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yaklaşırken patronlar örgütü MEDEF’ten hükümete yeni iş yasası çağrısı yapıldı. Yeni iş yasası önerisi, işçilerin iş güvenliğini elinden almayı hedeflerken, sendikalar 13 Nisan’da görüşülecek yasaya karşı imza kampanyası başlattı
Avrupa hükümetlerinin krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek yaptıkları zirve görüşmelerinin ardından Fransa’da patronlar iş yasasında değişiklik yapılmasını istedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin seçim sloganı “Güçlü Fransa” vurgusunu düşünüldüğünde, patronlardan gelen iş yasası teklifini destekleyeceği düşünülüyor.
Sendikaların ise patronların önerdiği iş yasası değişikliğine tepki gösterdi. Yürürlükteki yasada, ‘ücretler, yapılan sözleşme ile belirlenir, işveren işçinin onayı olmadan sözleşmede değişiklik yapamaz’ ibaresi yer alırken, patronların önerisine göre yapılacak değişiklikte, “Şirket gelecekte ekonomik bir sorunla karşılaşırsa, ödemelerde ve çalışma saatlerinde işletmenin belirlediği değişikliğe gidilebilir. Bu şart iş sözleşmesine eklenecek ve sözleşmeye aykırı davranan işçinin işine son verilebilecektir” diye belirtiliyor.
Fransa’daki iş yasasında “İşçi, işçiler aleyhine işveren tarafından gelecek bütün önerileri reddetme hakkına sahiptir. İşçinin, performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkartılabilmesi için, işçinin bütün sosyal ve sağlık giderleri ekonomik olarak teminat altına alınmalıdır” maddesi yer alırken, bu maddenin şu şekilde değiştirilmesi isteniyor: “İşletme, yeniden düzeleme, profesyonelleşme kapsamında düzenlemeye gidebilir ve bu nedenle tek taraflı olarak işçilerin sözleşmesini feshedebilir. İşçinin bu bağlamda ekonomik tazminat talebi kabul edilemez, işçi mahkemelerde hak talep edemez.”
13 Nisan’da görüşülecek olan tasarıya karşı sendikalar imza kampanyası başlattı. “Krizden çıkmanın yolu daha fazla işsizlik ve ücretlerin düşürülmesi değil” diyen Genel Çalışma Konfederasyonu (La CGT) yasa tasarısına karşı mücadele çağrısı yaptı.
Patronların işçilerin kazanılmış tüm haklarını ellerinden almak isteyen ve iş güvencesini ortadan kaldıran yasa değişikliği önerisi, “krizi fırsata çevirme” olarak yorumlanıyor.
Kaynak: Etha