16 Mart 1978’deki Beyazıt Katliamı ve 16 Mart 1988’deki Halepçe Katliamı, üniversitelerde yapılan eylemlerle unutturulmadı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte yapılan eylemlerde Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğratılması ve Uludere Katliamı da hatırlatılarak katliamların AKP eliyle sürdüğü vurgulandı 1978’de gerçekleştirilen 16 Mart Beyazıt Katliamı’nda hayatını kaybeden üniversiteliler ve 1988’de Halepçe’de katledilenler, 16 Mart günü İstanbul […]
16 Mart 1978’deki Beyazıt Katliamı ve 16 Mart 1988’deki Halepçe Katliamı, üniversitelerde yapılan eylemlerle unutturulmadı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte yapılan eylemlerde Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğratılması ve Uludere Katliamı da hatırlatılarak katliamların AKP eliyle sürdüğü vurgulandı
1978’de gerçekleştirilen 16 Mart Beyazıt Katliamı’nda hayatını kaybeden üniversiteliler ve 1988’de Halepçe’de katledilenler, 16 Mart günü İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu’nda bin üniversitelinin katıldığı eylemde anıldı. Öğrenci Kolektifleri, TKP’li Öğrenciler, Gençlik Muhalefeti ve Halkların Demokratik Kongresi Gençliği tarafından gerçekleştirilen protesto iki ayrı yürüyüş ile başladı.
Edebiyat Fakültesi Hergele Meydanı ve Merkez Kampüs Havuzlu Bahçe’de buluşan üniversiteliler sloganlarla katliamın gerçekleştiği Beyazıt Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Edebiyat Fakültesi önünde, diğer üniversitelerden gelen öğrencilerlerin de katıldığı yürüyüşe yol trafiğe kapatılarak devam edildi. “16 Mart’ı unutma, unutturma”, “Halepçe’yi unutma unutturma”, “16 Martlar AKP’yle sürüyor”, “16 Mart’ın hesabı sorulacak”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “AKP’den hesabı gençlik soracak” sloganları ile Beyazıt Meydanı’na gelen üniversiteliler bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
’16 Mart’lar AKP ile sürüyor’
Basın açıklamasında 16 Mart Beyazıt katliamının üzerinden 34, Halepçe katliamının üzerinden 24 yıl geçtiği, ancak bugün AKP iktidarı ile birlikte bu katliamcı zihniyetin yeniden üretildiği söylendi. Devletin katliam geleneğinin hala devam ettiği belirtilen açıklamada, 600’den fazla üniversitelitin tutuklu olduğunun bilgisi verildi.12 Eylül faşist darbesinin ürünü olan yönetmelikler ile üniversite öğrencilerine yönelik saldırıların her gün soruşturma, ceza, okuldan atma biçiminde sürdüğü de ifade edildi. Açıklamada üniversitelerde haklarına sahip çıkan ve AKP’ye muhalefet edenlerin AKP’nin atadığı rektörlerin baskısı ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı. 16 Martların AKP iktidarı ile sürdüğü söylenen açıklamada 19 yıl önce Sivas’ta 35 kişin yanarak katledildiği ve davanın zamanaşımı kararına uğratıldığı ifade edildi. Açıklama “16 Martlar AKP’yle sürüyor”, “16 Mart’ın hesabı sorulacak” sloganlarıyla son buldu.
Antalya
Antalya’da Beyazıt, Halepçe ve Gazi katliamlarını unutmamak, unutturmamak ve tarihlerine sahip çıkmak için Öğrenci Kolektifleri, Antalya Gençlik Derneği Girişimi, Demokratik Gençlik Hareketi, Gençlik Muhalefeti’nin çağrısıyla bir eylem gerçekleştirildi. Üniversiteliler Öğrenci Evi’nde buluştu, bir basın açıklaması ve müzik dinletisi gerçekleştirdi. Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Evi’nde yapılan basın açıklamasında, 34 yıl önce 16 Mart’ta İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde devletin hazırladığı katliamda 7 öğrencinin; 1988’de Halepçe’de 5 bin Kürdün ve 12 Mart 1995’te Gazi’de Alevilerin katledilmesi protesto edildi.
Açıklamada, AKP hükümetinin katliamları gerçekleştirenleri koruyan, katliamlara devam eden, hatta katliamlar için açılan davaları zamanaşımına uğrattan bir noktada olduğu ifade edildi. Basın açıklamasının ardından bir müzik dinletisi yapıldı. Dinleti, Gündoğdu ve Beyazıt marşlarının okunmasının ardından son buldu.
Eskişehir
Eskişehir’de, Beyazıt katliamında ölenleri anmak ve katliamı unutturmamak için Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde öğrenciler bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, katliamların AKP eliyle devam ettiğini ve AKP’nin katliam yapan katilleri hala koruduğu dile getirildi. Beyazıt’tan Halepçe’ye ve günümüzde de Uludere’ye kadar hiçbir şeyin değişmediğini belirten öğrenciler, yaşanan katliamlara ve son faşist saldırılara değindi. Açıklmanın ardından Edebiyat Fakültesi’ne yürüyen öğrenciler, eylemlerini Edebiyat Fakültesi önünde halay çekerek ve marş söyleyerek sonlandırdı.
Ankara Beytepe
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Kolektif, 15-16 Mart tarihlerinde katliamları anmak için birçok etkinlik gerçekleştirdi. Taksim’deki Hocalı Katliamı anması sonrası üniversitelerde başlayan faşist saldırılara karşı Beytepe Kolektif ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ diyerek Beyazıt’ta, Gazi’de, Hocalı’da, Halepçe’de, Uludere’de, Sivas’ta ve diğer tüm katliamlarda katledilenleri anmak üzere 15 ve 16 Mart tarihlerinde Beytepe’de anma etkinlikleri gerçekleştirdi.
15 Mart günü Edebiyat, Hazırlık, Yemekhane ve Yıldız Amfi Kantini’nde resim sergisi açıldı. Resim sergisinde yaşanan katliamlara dair fotoğraflar, şiirler ve karikatürler sergilendi. Edebiyat Fakültesi içinde müzik dinletisi yapıldı. Ardından Yıldız Amfi’de ‘Hotel Rwanda’ adlı film gösterildi.
16 Mart günü Beyazıt ve yaşanan tüm katliamlarda katledilenleri anmak üzere Edebiyat Fakültesi’nden Yıldız Amfi’ ye bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sloganlar eşliğinde Yıldız Amfi’ye gelen Kolektifçiler burada bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından 16 Mart Katliamı Belgeseli gösterildi.
Bolu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri 15 Mart günü Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Qamişlo katliamlarını unutmadıkların üniversitede içinde bir yürüyüş yaparak gösterdi. Eğitim Fakültesi önünden başlayan yürüyüş, Aktivite Merkezi’nin önünde son buldu. Burada bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında; katliamları yapanların aklandığına ve devlet eliyle yeni katliamlara zemin hazırlandığına dikkat çekildi. Son zamanlarda üniversitelerde artan soruşturmalara, baskılara da değinilen açıklama, katliamın sorumlularından hesap sorulması vurgusuyla sona erdi. 150 kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “16 Mart’ı unutma unutturma” sloganları atıldı.
Niğde
Niğde Halkevi, TKP, Gençlik Muhalefeti ve Niğde Öğrenci Kolektifi’nin Eğitim-Sen Lokali’nde düzenldiği programda 16 Mart 1978 Beyazıt Katliamı ve 16 Mart 1988 Halepçe Katliamı ile ilgili konuşmalar ve sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından zamanaşımıdan dolayı düşen Sivas Katliamı davasıyla ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından bugün yapılması gerekenler konusunda üniversiteliler önerilerini sundu. Etkinlik 30 Mart çağrısı yapılarak sona erdi.
Kolektifler.Net’ten derlenmiştir