Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Hopa olayları ile ilgili olarak hakkında dava açılan 36 kişi ile ilgili “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgüt adına faaliyet yürütmek” suçlamaları ile ilgili delil, belge ve bilgi olmadığından hareketle takipsizlik kararı verdi. Savcılığın 28 Temmuz tarihli kararında şöyle denildi: “Şüphelilerin illegal olarak faaliyet yürüten sol terör örgütleriyle bağlantıları tespit edilememiş, 31.05.2011 […]
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Hopa olayları ile ilgili olarak hakkında dava açılan 36 kişi ile ilgili “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgüt adına faaliyet yürütmek” suçlamaları ile ilgili delil, belge ve bilgi olmadığından hareketle takipsizlik kararı verdi.
Savcılığın 28 Temmuz tarihli kararında şöyle denildi: “Şüphelilerin illegal olarak faaliyet yürüten sol terör örgütleriyle bağlantıları tespit edilememiş, 31.05.2011 tarihli olayların terör örgütlerinin eylem çağrıları üzerine gerçekleştiğine ve TMK’nın 4. maddesinde tarif edilen örgüt faaliyeti kapsamında işlendiğine dair delil, belge ve bilgiye de ulaşılamamıştır.
“Bu nedenlerle, şüphelilerin üzerine atılı terör örgütü üyesi olmak ve ayrıca terör örgütü adına veya örgüt faaliyeti kapsamında müsnet suçları işlediklerine dair kamu davası açılmasını gerektirir nitelikte ve yeterlilikte delil elde edilemediğinden, şüpheliler hakkında atılı suçtan kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına (…) karar verildi.”
Zorlama terör suçlaması
31 Mayıs’taki AKP mitingi sırasında, halkın HES’ler ve çay politikaları nedeniyle Tayyip Erdoğan’ı protesto eden kitle polisin gaz bombalı saldırısına uğramış ve Metin Lokumcu saldırı sonucu kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.
Lokumcu’nun ölümü üzerine protestolar şiddetlenmiş ve Rize Pazar, Ankara, İstanbul, İzmir, Antakya başta olmak üzere pek çok ile yayılmıştı. Protestoları izleyen soruşturma, gözaltı ve tutuklama dalgası ise iki ay boyunca sürdü ve toplam 36 kişi tutuklandı.
Bizzat Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesi üzerine bazı savcılar Hopa ve Ankara’daki protesto eylemlerini terör eylemi kapsamına sokmak için özel çaba sarf etti. Haklarında “terör örgütü” faaliyetine ilişkin herhangi bir somut delil, belge ve bilgi bulunmayan tutuklular “Terör örgütü yararına faaliyette bulunmak” suçlamasına maruz kaldı. Ancak Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı, AKP iktidarının zorlamasıyla yöneltilen bu suçlamanın yersizliğini ortaya koydu.
Sendika.Org