Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun kapatılması sağlık emekçileri tarafından protesto edildi Seçimlere iki gün kala AKP’nin kanun hükmünde kararname yetkisi sayesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nu (SHÇEK) kapatması ve kuruma bağlı birimlerin il özel idarelerine devredilmesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından dün (9 Haziran) protesto edildi. Saat 13.00’da SHÇEK Genel […]
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun kapatılması sağlık emekçileri tarafından protesto edildi
Seçimlere iki gün kala AKP’nin kanun hükmünde kararname yetkisi sayesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nu (SHÇEK) kapatması ve kuruma bağlı birimlerin il özel idarelerine devredilmesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından dün (9 Haziran) protesto edildi. Saat 13.00’da SHÇEK Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, sosyal hizmetin yerini sosyal yardımın almasını protesto etti. Sendika adına basın açıklamasını SES Genel Sekreteri Mehmet Sıddık Akın okudu.
‘Hak kavramının yerini yardım kavramı alıyor’
Akın, Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından kanun hükmünde kararname yetkisi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması, pek çok kurumun idari yapısında da değişikliklere yol açtığını söyledi. SHÇEK’in kapatıldığını, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün hizmet birimi olarak bakanlığa bağlandığını, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın hizmet birimi olduğunu söyleyen Akın, yoksulluğun, işsizliğin yüksek olduğu ülkede parasız, nitelikli, erişilebilir, kamusal sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kamu görevlilerinin örgütlü olduğu sendikaların haberi dahi olmadan çalışma yaşamı ile ilgili değişiklikler yapmanın sendikal haklara da saldırı olduğunu dile getiren Akın, “aile” ve “sosyal yardım” kavramlarıyla AKP muhafazakarlığının “hak” kavramının yerini “yardım” kavramına devrettiğini belirtti. Akın, 12 Eylül referandumu ile kadın-erkek eşitliğini sağladığını iddia eden AKP’nin, kadını aile kavramı içine hapsettiğini, toplumsal cinsiyet eşitliğinden ise uzaklaşıldığını vurguladı.
SHÇEK’in kapatılması neoliberal yerelleşmedir
SHÇEK’in kapatılmasına da değinen Akın, engelli hakları, çocuğun güvenliği ve korunması, yoksullukla merkezi olarak mücadele edilmesi, kadının korunması, yaşlı hizmetleri konularında neoliberal yerelleşme mantığının güdüldüğünü ifade etti. AKP’nin seçimi garantiye almışçasına davrandığını, seçmenin iradesini yok saydığını belirten Akın, kanun hükmünde kararnamelerin otoriterleşen AKP’nin göstergesi olduğunu dile getirdi.
Sendika.Org / Ankara