Gazetelerde şeker fabrikalarının özelleştirilmesi hakkındaki haber en diplerde verildi. Dan Brown adlı postmodern romancının İstanbul ziyareti basının daha çok ilgisini çekti. Tokat’ın ilçesi Turhal Şeker fabrikası da özelleştirilenler arasında idi. Ancak, yedi erin kaybı nedeniyle, tüm halkımız gibi Tokat’lıların da, bu önemli olay dikkatlerini çekmedi diyeceğim, ama Tokat Sigara Fabrikası özelleştirilirken ve kapatılırken de zaten […]
Gazetelerde şeker fabrikalarının özelleştirilmesi hakkındaki haber en diplerde verildi. Dan Brown adlı postmodern romancının İstanbul ziyareti basının daha çok ilgisini çekti. Tokat’ın ilçesi Turhal Şeker fabrikası da özelleştirilenler arasında idi. Ancak, yedi erin kaybı nedeniyle, tüm halkımız gibi Tokat’lıların da, bu önemli olay dikkatlerini çekmedi diyeceğim, ama Tokat Sigara Fabrikası özelleştirilirken ve kapatılırken de zaten ilgisini çekmemişti.
Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikaları özelleştirildi. İhalede en yüksek teklifi, 606 milyon doları veren Ak-Can Şeker Sanayi fabrikaların sahibi oldu. Fabrikalar üç yıllık karına satılmış. Özelleştirmede kesin karar daha sonra gelecek. İşçiler protesto etmekte. Medya ağırlıklı olarak bunları da görmek istemiyor.
Özelleştirme yandaşlarını arttırmak için Türkiye’de şekerin Japonya’dan sonra en pahalı ülke olduğu söylenmişti. İngiliz araştırma kuruluşu LMC’nin 2008 yılına ait verilerden görüyoruz ki, Japonya da dâhil olmak üzere Türkiye fiyatından yüksek olan bir sürü Avrupa ülkesi var.
Daha da ilginci, Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, “Özelleştirmeye körü körüne karşı değiliz. Hakkıyla yapılacaksa bu kararın yanında oluruz” demiş. Başkana soralım: Bize bir tane sonucu olumlu olan özelleştirme gösterebilir misiniz? Tekel özelleştirildi. Şimdi şirketler istediği fiyattan tütünü alıyor. Çoğu üretici tütün üretmekten vazgeçti. Tekel özelleştirilmesinde de bazı sendikacılar tavşana kaç, tazıya tut politikası izliyordu. Bir kısmı iktidar partisinden aday olma peşinde idi. Malatya’lı başkanımız “Avrupa’daki gibi özelleştirme yapılsın” demiş. Başkana tekrar soralım: Bize Avrupa’da yapılmış iyi bir özelleştirme örneği gösterebilir misiniz?
Etnik ve dinsel kimlik sorunlarına kitlenen Türkiye özelleştirmelerle hızla soyuluyor. Özelleştirilen işletmelerin çoğu bir süre sonra kapatılıyor. Hani özelleştirilen işletmeler daha verimli çalıştırılacaktı? Düpedüz kapatılıyorlar. Satın alanların önemli bir kesimi de kapatmak için satın alıyorlar. İşte Tekel sigara fabrikaları kapatılıyor.
Köylere gidiyoruz. Hele dağ köyleri nerede ise tamamen dağılma yolunda. Seksenlerden bu yana süren özelleştirmeler ve uygulanan tarım politikaları sonucu köylü artık kazanamıyor. Peki kentlerde iş buluyor mu? Hayır.
Bugün fabrikaları alan şirket bir süre sonra bunları yabancılara devredecek. Şeker Fabrikaların çoğu kapanacak. Yerine GDO’lu mısırlardan şekerler üretilecek. Bunlar halkın sağlığını daha da bozacak.
Bu özelleştirme onaylanmamalı.