Şişecam işçileri direnişi – İstanbul (Davutpaşa)
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Aralık 2012
Direnişteki işçi sayısı: 420
Direnişin sebebi: Şişecam’ın İstanbul Topkapı’daki fabrikasının Eskişehir’e taşınması ve mevcut işçilerin Eskişehir’de asgari ücretle çalıştırılmaya zorlanmasının ardından Kristal-İş üyesi Şişecam işçileri Topkapı’daki fabrikayı işgal etti. Mevcut ücret ve haklarıyla Eskişehir’de çalışmayı talep eden işçiler talepleri karşılanana kadar fabrikayı terk etmeyeceklerini duyurdu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Abdi İbrahim işçileri direnişi – İstanbul (Hadımköy)
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Aralık 2012
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: Abdi İbrahim’in İstanbul Hadımköy’deki fabrikası’nda “İlaç fiyatlarının azalması ve şirketin zarar etmesi” gerekçesiyle 15 işçi 26 Aralık günü işten çıkarıldı. Firmanın İstanbul Maslak’ta buluna fabrikasında da işten çıkarmalar olduğu son aylarda 180 işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi. İşten çıkarılan üç işçi 27 Aralık günü Hadımköy’deki Abdi İbrahim İlaç fabrikası önünde direnişe geçti.
Kuzu Deri işçisi Mehmet Şefik Dağ’ın direnişi – İstanbul (Zeytinburnu)
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Aralık 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Deri-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan Mehmet Şefik Dağ, fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçti. Dağ’a sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri destek oluyor.
DEBA direnişi – Denizli ve İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Aralık 2012
Direnişteki işçi sayısı: 50
Direnişin sebebi: Denizli Basma Fabrikası (DEBA) işçileri, 10 aylık ücretleri ve kıdem tazminatları ödenmeden fabrikanın kapanması üzerine TEKSİF öncülüğünde Denizli’deki fabrika önünde direniş çadırı kurdu. İşçilerin çadırı zabıta ekipleri tarafından kaldırıldıktan sonra işyerine “Bu işyeri İş Banaksı’nın mülküdür” yazısı asıldı. Bu yazı üzerine işçiler 21 Aralık günü İstanbul’daki İş Bankası Kuleleri önünde eylem yaptı ve direnişlerini İstanbul’a taşıdı. İşçiler her hafta eylem yapacaklarını duyurdu.
TOKİ inşaat işçileri direnişi – Giresun
Direnişin başlangıç tarihi: 9 Aralık 2012
Direnişteki işçi sayısı: 15
Direnişin sebebi:Giresun’da TOKİ’nin yaptırdığı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi şantiyesinde, 7 haftalık ücretlerini alamadıkları için iş bırakan işçiler işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 15 işçi direnişe geçti. 16 gündür direnişlerini sürdüren işçiler 25 aralık günü İnşaat İşçileri Derneği tarafından şirketle yapılan görüşmelerin ardından kazanıma ulaştı. İşçiler, 25 Aralık akşamı, ödenmeyen ücretlerini alarak memleketleri Samsun’a geri döndü.
Elkim Radyatör işçileri direnişi – Kocaeli (Dilovası)
Direnişin başlangıç tarihi: 30 Kasım 2012
Direnişteki işçi sayısı: 600
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi’ne üye olan 600 işçi, patronun makinelerin bir kısmını alıp ortadan kaybolmasının ardından 30 Kasım tarihinde fabrika önünde direnişe geçerek fabrikadan malların ve başka marinaların çıkışına izin vermedi. İşçiler, bir aylık maaş ve kıdem tazminatlarını almak için direniyorlar.
Taşgök Galvaniz işçileri direnişi – Ankara
Direnişin başlangıç tarihi: 20 Kasım 2012
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: Ankara OSTİM’de bulunan Taşgök Galvaniz fabrikasında çalışan iki işçi, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. 31 Ekim’de işten çıkarılan işçiler 20 Kasım günü işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. Direniş önemli kazanımları beraberinde getirdi. Fabrikada ilk defa denetim yapıldı ve çeşitli cezalar kesildi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmaya başladı ve yıllardır takılmayan havalandırmalar takıldı. Hatta fabrikanın bulunduğu bölgedeki diğer galvaniz fabrikalarında da işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmaya başladı. İşçiler 1 Aralık günü bir basın açıklaması yaparak direnişlerini sonlandırdı.
Daiyang-SK Networks Metal San. Ve Tic. Ltd. Şti işçileri grevi – Çorlu
Direnişin başlangıç tarihi: 14 Kasım 2012
Direnişteki işçi sayısı: 150
Direnişin sebebi:
Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Daiyang-SK Networks Metal San. Ve Tic. Ltd. Şti. işyerinde Birleşik Metal İş üyesi işçiler, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktılar. Grevin ardından bir açıklama yapan Birleşik Metal İş tüm sendikaları, demokratik kitle örgütlerini ve emekten yana güçleri greve çıkan Daiyang-SK Networks işçilerinin başlattığı mücadeleye destek olmaya ve dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı
Koşuyolu Hastanesi Ziya İncedere’nin direnişi – İstanbul (Kartal)
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Ekim 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş işyeri temsilcisi Ziya İncedere, Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne sürgün edilmesine karşı direnişe geçti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
OMK Kağıt ve Karton fabrikası işçileri direnişi – Eskişehir
Direnişin başlangıç tarihi: 21 Eylül 2012
Direnişteki işçi sayısı: 22
Direnişin sebebi: Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan OMK Kağıt ve Karton fabrikasında Selüloz-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 22 işçi direnişe geçti. İşçilerin fabrika önündeki direnişi sonlandırdı. Ancak 21 Kasım günü Selüloz-İş’in toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sendika olduğuna dair yazı geldi.
Güven Elektrik işçileri direnişi – İstanbul (Şişli)
Direnişin başlangıcı: 11 Eylül 2012
Direnişteki işçi sayısı: 265
Direnişin sebebi: Güven Elektrik fabrikasında çalışan 265 işçi fabrikanın kapatılmasının ardından 3 aydır tazminatlarının verilmemesine karşı direnişe geçti. Direnişe geçen DİSK Birleşik Metal İş üyesi işçiler, gasp edilen hakları için fabrikanın bağlı olduğu Cankurtaran Holding binası önünde direniş çadırı kurdu. İşçiler haklarını alana kadar her gün 08.00 ile 18.00 saatleri arsında çadırlarındaki direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.
16 Ekim günü patron işçilerin kıdem tazminatlarını ve alacaklarını vermek zorunda kaldı. Patron, ilk taksidi yatırdıktan sonra teminat olarak Şişli’deki Cankurtaran Holding binasını ve borsadaki hisselerini gösterdi. Bu gelişme üzerine işçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Bilgi Üniversitesi işçileri direnişi – İstanbul (Kağıthane)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Eylül 2012
Direnişteki işçi sayısı: 5
Direnişin sebebi: Bilgi Üniversitesi’nde Sosyal İş üyesi 16 işçi, üniversite içerisinde bir binanın hizmet dışı bırakılması gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Sosyal İş üyesi 5 işçi işlerine geri dönmek için üniversite önünde direnişe başladı. Direnişçiler ; üniversite önünde hergün 11.00-17.00 saatleri arasında oturma eylemi yaptı. İşçilerin direnşine sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de destek veriyor. Sosyal-İş ile üniversite yönetimi arasında 23 Kasım’da imzalanan protokol ile işçilerden 3’ünün 26 Kasım günü işbaşı yapmasına karar verildi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Elit Çikolata işçileri direnişi – İstanbul (Esenyurt)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Eylül 2012
Direnişteki işçi sayısı: 7
Direnişin sebebi: Tek Gıda-İş üyesi işçiler, geriye dönük mesai ücretlerini istedikleri için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 7 işçi fabrika önünde direnişe geçti.
Darkmen Tekstil işçileri direnişi – İstanbul (Güngören)
Direnişin başlangıç tarihi: 31 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: Resmi tatil olan 30 Ağustos’ta işe gitmemeleri gerekçe gösterilerek tazminatsız bir şekilde işten çıkarılan Darkmen Tekstil işçileri, Güngören’deki fabrika önünde, işlerine geri dönmek için direnişe geçti.
Mevsimlik tarım işçileri grevi – Manisa (Turgutlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 500
Direnişin sebebi: Manisa’nın Turgutlu ilçesi Sarıbey köyünde 500’e yakın mevsimlik tarım işçisi iş bıraktı. Domates toplama işinden üzüm toplama işine geçen Kürt işçiler yevmiyelerinin 35 liradan 32 liraya düşürülmesi üzerine iş bıraktıklarını açıkladılar. Urfa’nın Suruç ilçesinden gelen tarım işçileri, Sarıbey köyünde kanal boyundaki çadırlarda oldukça sağlıksız koşullarda yaşıyor. 1500 km yol katederek Manisa’ya gelen işçiler, en düşük yevmiyenin net 35 lira olmasını talep etti. Toprak sahipleri işçilerin eylemi üzerine yevmiyeleri 36 liraya çekmek zorunda kaldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tekboy Boyahanesi işçileri direnişi – Kırklareli (Lüleburgaz)
Direnişin başlangıç tarihi: 18 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 40
Direnişin sebebi: Kırklareli Lüleburgaz’da kurulu Tekboy Boyahanesi’nde 40 işçi DİSK Tekstil üyesi oldukları için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler Lüleburgaz merkezde bir eylem yaptıktan sonra fabrika önünde direnişe geçti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Fontana Metal işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: İstanbul Tuzla Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Fontana Pietro Kalıp San. ve Tic. A.Ş fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 4 işçi işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçilerden birinin işbaşı yapması ve diğer işçilerin başka iş bulması üzerine işçilerin aldığı ortak bir karar sonucunda fabrika önünde mesai saatleri içinde süren direniş 11 Eylül günü sonlandırıldı.
Bakır işçileri grevi – Elazığ (Maden)
Grevin başlangıç tarihi: 15 Ağustos 2012
Grevdeki işçi sayısı: 283
Grevin sebebi: Elazığ’ın Maden İlçesi’nde bulunan Eti Gümüş A.Ş Maden Bakır fabrikasında çalışan 283 işçi maaşlarını alamadıkları için 15 Ağustos günü greve gitti. Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve 65 gündür alamadıkları maaşlarını almak için greve gittiklerini vurgulayan işçiler, haklarını elde edene kadar greve devam edeceklerini söylüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Melyat Çay Fabrikası işçisi Metin Posta’nın direnişi –Rize (Pazar)
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Rize’de Çaykur’un Melyat Çay Fabrikası’nda “iki gün izinsiz işe gelmemek” gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Metin Posta, fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçti. Çay-Sen üyesi işçilerin de destek verdiği direnişte Posta’nın işe geri alınması için bir imza kampanyası başlatıldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tekstil işçileri grevi (Şireci, Gürteks, Gür İplik, Motif İplik, Canan Tekstil) – Antep
Grevin başlangıç tarihi: 9 Ağustos 2012
Grevdeki işçi sayısı: 6 bin
Grevin sebebi: Gaziantep Oragnize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 5 teksil fabrikasında işçiler; ücretlerinin arttırılması, verilmeyen 3 aylık ikramiyelerinin verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve başladı. 5 fabrikada çalışan işçiler bir toplantı yaparak talepleri yerine getirilene kadar ortak bir mücadele yürütme kararı aldı. Grev 18 Ağustos günü kazanımla sonuçlandı. İşçilerin maaşlarına ortalama 100 lira zam yapıldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Teksim işçileri direnişi – İstanbul (Merter)
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 24
Direnişin sebebi: İstanbul Merter’de bulunan Teksim Fabrikası’ndaki işçiler TEKSİF Sendikası üyesi oldukları için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin işe geri dönmek işyeri önünde sürdürdükleri direniş kazanımla sonuçlandı. Sendikanın Teksim patronu ile yaptığı görüşmede anlaşma sağlandı. Direnişte olan işçilerin 19’u fabrikaya geri dönerken, 17’si de kendi istekleriyle ayrıldı. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra 10 brüt ücretleri üzerinden ekstra tazminat aldı.
FCMP TR Metal işçileri direnişi – Manisa (Turgutlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Ağustos 2012
Direnişteki işçi sayısı: 21
Direnişin sebebi: FCMP TR Metal işyerinde Birleşik Metal-İş üyesi oldukları için işten çıkarılan 21 işçi, 1 Ağustos günü fabrika önünde direnişe geçti. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de desteklediği direniş sonucunda 9 Ağustos günü işten çıkarılan işçiler işlerine geri döndü.
Süreyyapaşa Hastanesi işçileri direnişi – İstanbul (Maltepe)
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Temmuz 2012
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: İstanbul Maltepe’de bulunan Süreyyapaşa Hastanesi’nde taşeron şirketin el değiştirmesi sırasında “iş kanunundan doğan tüm haklarımızı aldık” yazılı belgeleri imzalamadıkları için işten çıkarıldı. Dev Sağlık İş üyesi 3 işçi, 23 Temmuz’da hastane önünde çadır kurarak direnişe geçti. Hastane önünde sabah 7’den gece yarılarına kadar direniş çadırında bekleyen işçiler her çarşamba çadırda film gösterimleri düzenledi. İşçiler 14 Aralık günü kazanıma ulaştı ve işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kiğılı işçileri direnişi – İstanbul (Yenibosna)
Direnişin başlangıç tarihi: 21 Temmuz 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: İstanbul Yenibosna’daki Kiğılı mağzasında çalışırken işten atılan Didem Sorhun, işe geri alınması talebi ile 21 Temmuz’da işyeri önünde direnişe geçti. Sorhun’un direnişine arkadaşları da destek veriyor.
Senkromeç işçisi direnişi –İzmir (Çiğli)
Direnişin başlangıcı: 20 Temmuz 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: İzmir Çiğli’de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Senkromeç fabrikasında üretimde daralmaya gidileceği gerekçe gösterilerek 40 kişi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerden Muharrem Ali Subaşı fabrika önünde işe geri iadesinin yapılması talebiyle direnişe geçti. Subaşı, direnişini 15 Ekim tarihinde sonlandırdı. Hukuki süreci takip eden işçilerden 10’u 25 Aralık’ta işe iade davasını kazandı. Davayı kazanan işçilerden 4’ü 26 aralık 2012 tarhinde patron tarafından işe davet edildi. 7 işçinin daha işe iade davası sürüyor.
Roseteks işçileri direnişi – İstanbul (Nişantaşı-Levent)
Direnişin başlangıç tarihi: 15 Temmuz 2012
Direnişteki işçi sayısı: 42
Direnişin sebebi: Roseteks Giyim Sanayi A.Ş. çalışanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde sebep gösterilmeden işten çıkartıldı. Patronların hiçbir açıklama yapmadan sessizce ortadan kaybolmasının ardından, 382 işçi işsiz kaldı. İşçiler ödenmemiş 10 yıllara varan kıdem tazminatları ve 2 ay 8 günlük maaşlarını geri alabilmek için Roseteks Giyim A.Ş sahibi Nedim Aşkın, Bülent Temuroğlu ve Yalçın Aytaç Temuroğlu’nun ortak olduğu Köşebaşı Restaurant Zincirleri’nin Levent ve Nişantaşı şubeleri önünde direniş eylemlerine başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
DHL işçileri direnişi – İstanbul (Esenyurt)
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Haziran 2012
Direnişteki işçi sayısı: 28
Direnişin sebebi: İstanbul’da bir lojistik firması olan DHL işvereni, 28 işçiyi TÜMTİS üyesi oldukları için işten çıkardı. İşten çıkarılan TÜMTİS üyesi 28 işçi 19 Haziran günü DHL önünde direnişe geçti. DHL Lojistikte yürütülen sendikal örgütlenme çalışması sırasında işten çıkarılan 20 işçinin TÜMTİS öncülüğünde işyeri önünde başlattığı direniş kapsamında bir de işçilerin geri alınması talebiyle imza kampanyası yürütülüyor. Direniş, Kıraç ve Esenyurt’taki DHL önünde devam ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
ETİ Bakır AŞ işçileri direnişi – Samsun
Direnişin başlangıç tarihi: 15 Haziran 2012
Direnişteki işçi sayısı: 21
Direnişin sebebi: Nisan ayında Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye olup örgütlenme çalışması başlattı. Çalışma sonunda Mayıs ayında 190 işçi sendikaya üye oldu. Ancak 23 işçi çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. 105 işçi de sendika üyeliğinden vazgeçti. Sendika üyesi olmamaları için işyerinden baskı gördüklerini ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını iddia eden 23 işçi daha sonra Eti Bakır İşletmelerinin girişinde direniş çadırı kurdu. Gündüz hep beraber çadırda bekleyen işçiler gecede nöbet sistemiyle çadırda kalmaya başladı. Bu süreçte işe iade edilmeleri için yargıya başvurdu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 8 Haziran 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Dev Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Eyüp Dalboy, sendikal faaliyet gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan Dalboy, 8 Haziran günü hastane bahçesinde direnişe geçti. Dalboy’u Dev Sağlık-İş üyeleri yalnız bırakmadı. Defalarca polis ve özel güvenlik saldırısına uğrayan Dev Sağlık-İş üyeleri direnişlerini sürdürüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Borusan Lojistik işçilerinin direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Haziran 2012
Direnişteki işçi sayısı: 25
Direnişin sebebi: Borusan Lojistik, Nakliyat-İş üyesi olduğu için 25 işçiyi işten çıkardı. Nakliyat-İş üyeleri işlerine geri dönmek için 1 Haziran’da Borusan Lojistik’in Tuzla’daki deposu önünde çadır kurarak direnişe geçti. İşçiler kıdem tazminatlarını aldı ve 9 Temmuz günü direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Havayolu işçilerinin direnişi – İstanbul (Atatürk Havaalanı)
Direnişin başlangıç tarihi: 30 Mayıs 2012
Direnişteki işçi sayısı: 305
Direnişin sebebi: AKP’nin sivil havacılık işkolunda grev yasağı getirmesine karşı Hava-İş üyeleri 29 Mayıs günü eylem yaptı. 200’den fazla uçak seferinin iptal olduğu eylem sonrasında THY yönetimi birçok işçiye cep telefonu mesajı göndererek işten çıkarıldıklarını söyledi. Mesaj üzerine Atatürk Havaalanı’na giden Hava-İş üyelerinin bir kısmı işbaşı yaparken 300’e yakın Hava-İş üyesihe işbaşı yaptırılmadı. Hava-İş üyeleri de bunun üzerine direnişe geçti. İşçiler direnişlerini her hafta cumartesi günü THY bilet satış büroları önünde yaptıkları bir saatlik oturma eylemleriyle sürdürüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Havayolu işçilerinin grevi – İstanbul (Atatürk Havaalanı)
Grevin başlangıç tarihi: 29 Mayıs 2012
Grevdeki işçi sayısı: 13.000
Grevin sebebi: AKP’nin sivil havacılık işkolunda grev yasağı getirmesine karşı Hava-İş üyeleri 29 Mayıs günü greve çıktı. 200’den fazla uçak seferinin iptal olduğu eylem sonrasında THY yönetimi birçok işçiye cep telefonu mesajı göndererek işten çıkarıldıklarını söyledi.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
BEDAŞ işçilerinin direnişi – İstanbul (Taksim)
Direnişin başlangıç tarihi: 21 Mayıs 2012
Direnişteki işçi sayısı: 116
Direnişin sebebi: İstanbul Avrupa Yakası’ndaki Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’de (BEDAŞ) 2 aydır maaşlarını alamadıkları için 21 Mayıs’ta iş bırakan enerji işçileri işten çıkarıldı. Enerji işçileri, Enerji-Sen öncülüğünde Taksim’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde direnişe geçti. Enerji işçileri hafta içi 24 saat BEDAŞ önünde. BEDAŞ işileri 14 Aralık günü direnişlerini kazanımla sonuçlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kamu emekçilerinin grevi – Türkiye
Grevin başlangıç tarihi: 23 Mayıs 2012
Grevdeki işçi sayısı: 100.000’den fazla
Grevin sebebi: Kamu emekçileriyle hükümet arasında 14 Mayıs’ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin sosyal haklar konusunda hiçbir iyileştirmeye gitmemesi ve kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 3 + 3 oranında zam önermesi üzerine KESK grev ilan etti. Kamu-Sen de KESK’le birlikte grevde olacağını açıkladı. Toplu sözleşmede anlaşmazlım çıkması üzerine AKP’nin güdümündeki Memur-Sen’e bağlı bazı sendikalar bile grev eylemlerine katıldı. 23 Mayıs’ın ilk dakikalarında ülke genelindeki tüm trenler durdu. Okullar boşaltıldı, birçok hastane ve vergi dairesinde ve postanede hizmet üretilmedi. Hizmet üretimini durduran kamu emekçileri hemen hemen tüm kentlerde sokağa çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde on binlerce kamu emekçisinin katıldığı mitingler yapıldı.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
EPTA işçileri grevi – Tekirdağ (Çorlu)
Grevin başlangıç tarihi: 11 Mayıs 2012
Grevdeki işçi sayısı: 28
Grevin sebebi: Birleşik Metal-İş ile EPTA işvereni arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık çıkması üzerine işçiler 11 Mayıs günü greve çıktı. Greve çıkan işçiler, işverenin sendikanın teklifini
kabul etmesi üzerine 17 Mayıs günü toplu iş sözleşmesini imzalayarak kazanıma ulaştı.
ART Mobilya işçileri direnişi – İstanbul (Bayrampaşa)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Mayıs 2012
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: İstanbul Bayrampaşa’da ART Mobilya’da çalışan işçiler ücretlerini alamadıkları ve işçi sağlığı önlemlerinin alınması için fabrika önünde direnişe geçti. İşçilerin gerçekleştirdikleri ilk bsın açıklamasında patronun oğlu arabasını işçilerin üzerine sürdü, bir işçi yaralandı. İşçiler, patronun tehdit ve baskılarına rağmen direnişlerini sürdürdü ve 8 Mayıs günü patron, işçilerin ücret alacaklarını ödedi. İşçiler de ücretlerini aldıktan sonra dirtenişlerini sonlandırdı.
Sağlıkçılara şiddete karşı g(ö)rev – Türkiye
G(ö)revin başlangıç tarihi: 19 Nisan 2012
G(ö)revdeki sağlıkçı sayısı: On binlerce
G(ö)revin sebebi: Antep’te Dr Ersin Aslan, bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu 18 Nisan günü hayatını kaybetti. Aslan’ın ölümü üzerine tüm Türkiye’de TTB öncülüğünde, SES, Dev Sağlık-İş üyeleri başta olmak üzere sağlıkçıların çok büyük kısmı bir günlüğüne iş bıraktı. Tüm Türkiye’de gerçekleşen eylemlere özel hastanelerde çalışanlardan da yoğun katılım oldu. Bir günlük iş bırakma eylemi sonucunda Sağlık Bakanı, TTB ile görüşme talep etti. Eylemlerin ardından TBMM’de sağlıkçılara yönelik şiddete karşı bir komisyon kurulması kararı alındı.
TOGO işçileri direnişi – Ankara
Direnişin başlangıç tarihi: 2 Nisan 2012
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: Ankara Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOGO deri fabrikasında 9 işçi, Deri-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldılar. İşçiler işlerine geri dönmek için direnişe geçti. Fabrikada çalışan diğer işçilerin de direnişe destek vermesinin ardından patron tüm işçilere bir aylık izne çıkardı. İşçiler 19 Eylül günü bir açıklama yaparak TOGO önündeki direniş çadırlarını kaldırdı. İşçiler, hukuki süreci takip ediyor.
MEPA işçileri direnişi – İstanbul (Esenyurt)
Direnişin başlangıç tarihi: 8 Mart 2012
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: İstanbul’un Esenyurt İlçesi’nde Kıraç bölgesinde bulunan, metal ve plastik mobilya aksesuarları üreten MEPA fabrikasında 3 işçi sendikalı olduğu için işten çıkarıldı. İşlerine geri dönmek isteyen işçiler 8 Mart günü fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler, direnişlerini 9 Nisan günü sonlandırdı. İşten atılan işçiler geri alınmasa da çalışanların sigortalarının maaşları üzerinden yatması, işçi sağlığı önlemlerinin alınması, başka işçi atılmaması sağlandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Toroslar EDAŞ işçileri direnişi – Adana
Direnişin başlangıç tarihi: 5 Mart 2012
Direnişteki işçi sayısı: 33
Direnişin sebebi: Adana’da, ödenmeyen maaşlarını istedikleri için işten çıkarılan Enerji-Sen üyesi enerji işçileri işlerine geri dönmek için Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ Demirköprü Şubesi önünde direnişe geçti. İşçilerin açtığı işe iade davası 18 Ekim günü sonuçlandı. Mahkeme TEDAŞ’ın işçilere 9 aylık maaşlarını ödemesine ve işçilerin işe iade edilmesine karar verdi. Defalarca polis saldırısına uğrayan işçiler direnişlerini sürdürdü. Enerji-Sen öncülüğündeki direniş, Adanalıların desteğini aldı. Statlarda, eylemlerde sürekli “atılan işçiler geri alınsın” sloganları atılmaya başladı. Direniş alanından geçen arabalar korna çalarak direnişe destek oldu. İşçiler, direniş alanını şenlik alanına çevirmesini de bildi.
Amylum Nişasta işçileri grevi – Adana
Grevin başlangıç tarihi: 5 Mart 2012
Grevdeki işçi sayısı: 70
Grevin sebebi: Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Amylum Nişasta’da Tek Gıda-İş ile işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşmazlık çıkması üzerine Tek Gıda-İş greve çıktı.
Cansel Malatyalı’nın direnişi – Ankara
Direnişin başlangıç tarihi: 20 Şubat 2012
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: İnşaat Mühendisleri Odası’nda çay servisi ve temizlik işinde çalışan Tez Koop-İş üyesi Cansel Malatyalı performans eksikliği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Malatyalı, 20 Şubat günü Ankara’da bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nde işine geri dönmek için direnişe geçti. Cansel Malatyalı, ekim ayında açlık grevine başladı. 19 Ekim tarihinde İMO, Malatyalı’nın işine geri dönebileceğine dair bir yazılı açıklama yayımladı.
HEY Tekstil işçileri direnişi – İstanbul (İkitelli)
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Şubat 2012
Direnişteki işçi sayısı: 420
Direnişin sebebi: İstanbul İkitelli’de 212 AVM’nin hemen arkasında bulunan HEY Tekstil’de dört aydır maaşları verilmeyen işçiler 6 Şubat’ta eylem yapmaya başladı. Yemekhanede oturma eylemleriyle başlayan süreçte 13 Şubat günü 420 işçi işten çıkarıldı. Çoğunluğu kadın işçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla birlikte 4 aydır ödenmeyen maaşlarını almak için HEY Tekstil önünde direnişteler.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Saya işçileri direnişi – Adana
Direnişin başlangıç tarihi: 11 Ocak 2012
Direnişteki işçi sayısı: 500
Direnişin sebebi: Adana’da saya fiyatlarının artması, sigortalı olmak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle saya işçileri iş bıraktı. Bir hafta süren eylemler sonucunda saya işçileri kendi aralarında bir heyet oluşturup taleplerini işverenlere iletti. Eylemlerin sonucunda saya fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı.
ELTA Elektrik işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Ocak 2012
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: İstanbul’un Tuzla İlçesi’ndeki RMK Tersanesi’ne bağlı taşeron ELTA Elektrik’te sağlıksız, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücrete itiraz ettiği için işten çıkarılan 3 işçi 4 Ocak günü asıl işveren RMK Tersanesi önünde direnişe geçti. Geçmişe dönük haklarını alan işçiler, 6 Ocak günü direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Billur Tuz işçileri direnişi – İzmir (Çiğli)
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Ocak 2012
Direnişteki işçi sayısı: 54
Direnişin sebebi: İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Billur Tuz’da, Tek Gıda-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler 20 Aralık 2011 tarihinde işyeri önünde direnişe geçti. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamayla direniş çadırı kaldırıldı. İşçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Beşiktaş Belediyesi BELTAŞ işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 2 Ocak 2012
Direnişteki işçi sayısı: 135
Direnişin sebebi: İstanbul’daki Beşiktaş Belediyesi’nde taşeron şirket BELTAŞ bünyesinde park ve bahçe işlerinde çalıştırılan işçiler işten çıkarıldı. İşçiler belediyenin Levent’teki binası önünde direnişe geçti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
21 Aralık g(ö)revi – Türkiye
Grevin tarihi: 21 Aralık 2011
Grevdeki işçi sayısı: On binlerce
Sağlık emekçilerinin kararını aldığı, KESK ve TTB’nin çağrısıyla ülke çapında örgütlenen 21 Aralık G(ö)revi İstanbul, Ankara ve Diyarbakır başta olmak üzere ülke pek çok kentte etkili oldu ve kitlesel iş bırakmaya mitingler eşlik etti. KESK ve TTB üyelerinin işyerleri önünde yaptıkları açıklamalarla başlayan G(ö)rev emekçilerin bulundukları tüm kentlerde meydanlara çıktıkları ortak eylemlerle sürdü. Güvencesiz öğretmenler ve taşeron sağlık işçileri de G(ö)rev’in ilk eylemlerini yapanlar arasında
Grevle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Maltepe Belediyesi taşeron park ve bahçe işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 21 Aralık 2011
Direnişteki işçi sayısı: 1 işçi işten çıkarıldı 400 işçi direnişe dönüşümlü olarak destek oluyor
Direnişin sebebi: İstanbul’daki Maltepe Belediyesi’nde taşeron şirket bünyesinde park ve bahçe işlerinde çalıştırılan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 21 Aralık’ta belediye binası önünde direnişe geçti. Direniş süresince bir işçi de işten çıkarıldı ve işçilerin taleplerinin arasına “işten çıkarılan işçinin geri alınması da eklendi. İşçiler 17 Ocak günü belediye ile yaptıkları görüşmeler sonucunda taleplerini kabul ettirdi. İşten çıkarılan işçilerin 23 Ocak günü işbaşı yapacağı, haftalık 45 saati aşan çalışmanın fazla mesai olarak kayda geçeceği ve iş ekipmanlarının işçilere verileceği kararlaştırıldı. İşçiler bu kazanımın ardından direnişlerini sonlandırdı. Belediye Başkanı’nın sözünü tutmaması üzerine sonlandırılan direniş 24 Ocak günü tekrar başladı. Direnişteki 9 işçi de 7 Nisan’da belediye ile sendika arasında yapılan görüşmenin ardından işbaşı yaptı ve direniş sonlandırıldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
HMS Makine işçileri direnişi – İzmir (Çiğli)
Direnişin başlangıç tarihi: 20 Aralık 2011
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan HMS Makine’de, Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler 20 Aralık 2011 tarihinde işyeri önünde direnişe geçti. 30 Aralık günü işbaşı yapan işçiler direnişlerini sonlandırdı.
Armine Moda işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Aralık 2011
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Armine Moda işçisi Yavuz Güneş, hiçbir hakkı ödenmeden işten çıkarıldı. Güneş, işyeri önüne direniş çadırı kurarak direnişe geçti. Patronun adamları tarafından üç defa yıkılan çadırı her seferinde yeniden kuran Güneş, 13 Aralık günü ücret ve diğer alacaklarını alarak direnişini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
BEDAŞ işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Ekim 2011
Direnişteki işçi sayısı: 123
Direnişin sebebi: BEDAŞ bünyesindeki taşeron şirketlerde çalışan ve taşeron şirketin sözleşme süresi bittiği gerekçesiyle işten çıkarılan Enerji-Sen üyeleri 10 Ekim günü BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde çadır kurarak direnişe geçti. İşçiler 4 Kasım 2011 tarihinde kazanıma ulaştı. İşçilerin Taksim’den BEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirdikleri kitlesel yürüyüşler ve 4 Kasım günü gerçekleştirlen kitlesel eylem kazanımda önemli rol oynadı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İmpo Motor işçileri direnişi – İzmir (Torbalı)
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Ekim 2011
Direnişteki işçi sayısı: 7
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 7 işçi fabrika önünde direnişe geçti. İşçilerin direnişi 28 Kasım 2011 tarihinde kazanımla sonuçlandı, işçiler 1 Aralık günü işbaşı yaptı.
Snop Metal işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 30 Eylül 2011
Direnişteki işçi sayısı: 32
Direnişin sebebi: Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Snop Metal fabrikasında 32 işçi Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldı ve 7 işçi fabrika önünde direnişe geçti. İşyeri önündeki direnişlerini 15 Ekim günü sonlandıran işçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Hugo Boss işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Eylül 2011
Direnişteki işçi sayısı: 75
Direnişin sebebi: İzmir’de bulunan Hugo Boss Fabrikası’nda 75 işçinin işine son verildi. İşçilerden 13’ü TEKSİF Sendikası’na üye. Sendikalı oldukları için kendilerinin işten atıldığını belirten işçiler 26 Eylül’de direnişe geçti. İşçilerin direnişlerini 18 Mart sonlandırarak çadırlarını kaldırdı. İşçiler hukuki süreci takip ediyor.
DEDAŞ işçileri direnişi – Diyarbakır
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Eylül 2011
Direnişteki işçi sayısı: 26
Direnişin sebebi: Enerji-Sen’e üye oldukları için işten çıkarılan 26 enerji işçisi DEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde direnişe geçti. İşçiler 14 Ekim 2011 tarihinde işlerine geri döndü ve direnişi sona erdirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Birnak işçileri direnişi – Konya
Direnişin başlangıç tarihi:17 Ağustos 2011
Direnişteki işçi sayısı: 10
Direnişin sebebi: Konya’daki Yöntem Kargo’nun taşeronu Birnak şirketinde çalışan 10 işçi, Nakliyat-İş üyesi olduğu için işten çıkarıldı. İşçiler işlerine geri dönmek için işyeri önünde direnişe geçti. İşçiler 26 Eylül 2011 tarihinde işlerine geri döndü. Birnak direnişi, sendikasızlaştırmaya karşı önemli bir kazanım oldu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Savranoğlu deri işçileri direnişi – İzmir (Menemen)
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Ağustos 2011
Direnişteki işçi sayısı: 2 Direnişin sebebi: İzmir Menemen’de bulunan Savranoğlu Deri’de 2 işçi Deri-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler, işlerine dönmek için 3 Ağustos’tan itibaren fabrika önünde direnişe geçti. Direniş işyeri önündeki çadırda sürdü. Direnişi 14 Temmuz 2012’de bitiren işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Mersin Liman işçileri direnişi – Mersin
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Temmuz 2011
Direnişteki işçi sayısı: 35
Direnişin sebebi: Mersin Limanı’nda bulunan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’ne bağlı taşeron Nuri Çiftçi Denizcilik şirketinde, 35 işçi Liman-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler Mersin Limanı’nda 23 Temmuz günü, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. Direniş 15 Mayıs 2012 tarihinde kazanıma ulaştı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Taksim İlkyardım hastanesi Güllü Hanoğlu direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Temmuz 2011
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: İstanbul’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Devrimci Sağlık-İş üyesi Güllü Hanoğlu, Atlas adlı taşeron şirketin dayattığı ve geçmişe dönük tüm alacaklarından vazgeçtiğini ifade eden taahhütnameyi imzalamadığı için işten çıkarıldı. Hanoğlu hastane önüne çadır kurarak işine geri dönmek için direnişe geçti. Güllü Hanoğlu 16 Ağustos 2011 tarihinde işine geri döndü ve direniş çadırını kaldırdı. Direniş boyunca hastanedeki Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin yanı sıra SES üyeleri ve diğer sağlıkçılar Güllü Hanoğlu’nu yalnız bırakmadı. direniş çadırının sürekli ziyaretçileri oldu. Hasta ve hasta yakınları da direnişe destek oldu. Direniş sürecinde gerçekleştirilen 2 saatlik iş bırakma eyleminin ardından başhekim işçilerle anlaşabileceğini söyledi. Direniş sürecinde Taksim’deki taşeron sağlık işçileri Samsun’da süren Gazi Devlet Hastanesi direnişine de destek oldular.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İŞBİR işçileri direnişi – Balıkesir
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Haziran 2011
Direnişteki işçi sayısı: 70
Direnişin sebebi: Balıkesir İŞBİR Sentetik Dokuma Sanayi AŞ’de taşeronda çalışan 70 işçi, TEKSİF sendikasına üye oldukları için kıdem tazminatı verilmeden işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler 29 Haziran’da işyeri önünde direnişe geçti. Direniş sürüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Form Mukavva işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Haziran 2011
Direnişteki işçi sayısı: 16
Direnişin sebebi: İzmir Ayrancılar’da bulunan Form Mukavva ve Ambalaj Fabrikası’nda işçiler Selüloz-İş üyesi oldukları için işten çıkarılan işçiler 23 Haziran günü fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler direnişlerini sonlandırdı. Hukuki süreç devam ederken 13 Aralık 2012 günü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilki gerçekleşti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
BEDAŞ enerji işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi:15 Haziran 2011
Direnişteki işçi sayısı: 22
Direnişin sebebi: BEDAŞ’a bağlı taşeron Sezen Yavuz şirketinde Enerji-Sen’li işçiler, haklarını talep ettikleri için işten çıkarıldı. Enerji-Sen üyesi işçiler işlerine geri dönmek için 15 Haziran günü direnişe geçti. Direniş iki saat sürdü ve BEDAŞ Genel Müdürü, işçilerin işbaşı yapabileceğini söyledi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
GEA Klima direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Haziran 2011
Direnişteki işçi sayısı: 62
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde kurulu bulunan Alman sermayeli GEA Klima fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 4’ü işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İlerleyen günlerde işçilere yönelik saldırılar ve işten çıkarmalar devam etti. 62 işçi, 19 Temmuz’dan itibaren işlerine geri dönmek için direndi. İşçiler açtıkları işe iade davasını 28 Şubat günü kazandı. Mahkeme işçilerin işe iadesine ve işverenin işçilere kötü niyet tazminatı ödemesine karar verdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Burger King çağrı merkezi çalışanları direnişi – İstanbul (Mecidiyeköy)
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: Burger King’in çağrı merkezinde Tez Koop-İş üyesi oldukları için işten çıkarılan 4 işçi, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler Burger King önlerinde eylemler yaparak kamuoyu desteği yaratarak işlerine geri dönmeye çalışıyor. İşçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Legrand işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 18 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) kurulu bulunan Legrand’da patron tarafından keyfi gerekçelerle işten çıkarılan 2 kadın işçi işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. Direniş sonlandırıldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kubatoğlu Fıratpen işçisi Caner Timtik’in direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: İstanbul Tuzla’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Fıratpen tedarikçisi Kubatoğlu Alüminyum Cam şirketinde 7 Mayıs günü işten çıkarılan 15 işçiden Caner Timtik, 12 Mayıs günü işine geri dönmek için direnişe geçti. Timtik direnişini sona erdirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Bekaert işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 8 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 400
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş’in kazanımla sonuçlanan grevinin ardından Bekaert işvereni fazla izin kullanma, devamsızlık ve uyumsuzluk gibi bahanelerle 9 Birleşik Metal-İş üyesini işten çıkardı. Bekaert’te çalışan 400 işçi arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle fabrika içine kapanarak direnişe geçti. İşçiler 14’üncü günün sonunda kazanıma ulaştı. 9 işçi işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Atlas Halı Fabrikası işçileri direnişi – Kayseri
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 100
Direnişin sebebi: Borçlarından dolayı Türkiye İş Bankası tarafından ipotek altına alınan Kayseri’deki Atlas Fabrikası’nda işçiler, 2008’den bu yana alamadıkları tazminatları için fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler bir süre sonra direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Saybolt grevi – Gebze, İstanbul, Aliağa, Mersin, Batman, Kocaeli
Grevin başlangıç tarihi: 4 Mayıs 2011
Grevdeki işçi sayısı: 174
Grevin sebebi: Saybolt ile Petrol-İş arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık çıkması sebebiyle Petrol-İş, Saybolt işyerinde greve çıktı ve 10 Mayıs 2011’de işçiler kazandı. Petrol-İş, ilk kez toplu sözleşme masasına oturduğu Saybolt’ta, bir haftalık grevin ardından işverenle anlaşma sağladı. Buna göre, işyerinde çalışan 74 işçinin aylık ücretine net 125 TL’lik artış getirildi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Moda Stil Giyim işçisi Ramazan İnalöz’ün direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Mayıs 2011
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Ramazan İnalöz, patron tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Tekstil-Sen’e başvuran İnalöz Tekstil-Sen’le birlikte direnişe geçti. 5 Mayıs 2011 tarihinde yapılan görüşmede patron, Ramazan İnalöz’ün çalışmaya devam edebileceğini söyledi. İnalöz işbaşı yapınca direniş sona erdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Standart Depo işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Nisan 2011
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş’in grev yaptığı ve kazandığı Kocaeli’nde bulunan Fransız sermayeli Standart Depo’da 4 işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler direnişe geçti. Direniş birkaç hafta sonra sona erdi. Hukuki süreç devam ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Ilısu Barajı inşaat işçileri direnişi – Batman (Hasankeyf)
Direnişin başlangıç tarihi: 22 Nisan 2011
Direnişteki işçi sayısı: 400
Direnişin sebebi: Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı inşaatında çalışan işçiler ağır çalışma koşullarına karşı iş bıraktı. İnşaatı yürüten Cengiz ve Nurol holding, onlarca işçiyi iş bırakma eyleminden dolayı işten çıkardı. İşten çıkarma saldırısının üzerine 400 işçi arkadaşlarının işe geri alınması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gerekçesiyle direnişe geçti. İşçiler maaşların verileceğine dair söz alınca direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tüm sağlık çalışanları grevi
Grevin başlangıç tarihi: 19-20 Nisan 2011
Grevdeki sağlıkçı sayısı: 300 bine yakın
Grevin sebebi: Tüm sağlık çalışanları 19 – 20 Nisan tarihleri arasında iş güvencesi, gelir güvencesi, can güvencesi, mesleki bağımsızlık ve herkese eşit, parasız sağlık hizmeti talepleriyle greve çıktı. 2 gün süren grev yeni grevlerin mesajını verdi.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Asistan hekim ve sağlık çalışanları grevi – Edirne
Grevin başlangıç tarihi: 11 Nisan 2011
Grevdeki sağlıkçı sayısı: 300
Grevin sebebi: Edirne’deki Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde asistan hekimler ve sağlık emekçileri, fazla çalıştırıldıkları ve döner sermayelerinin kesilmesi sebebiyle 11 Nisan günü iş bıraktı. 4 saat süren eylemin ardından asistan hekimler kazanıma ulaştı ve performans sistemi öncesindeki haklarına kavuştu.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Bianchi işçileri direnişi – Manisa
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Nisan 2011
Direnişteki işçi sayısı: 40
Direnişin sebebi: Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Accell Bisiklet Sanayi A.Ş.(Bianchi) fabrikasında 6 işçi Türk Metal’e üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler işlerine geri dönmek için fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçti. Direniş süresince işten çıkarılan işçi sayısı 40’a ulaştı. İşçiler işyeri önündeki direnişlerini 28 Nisan 2011 tarihinde sonlandırdı. İşçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
II. Mas-Daf direnişi – İstanbul ve Düzce
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Nisan 2011
Direnişteki işçi sayısı: 120
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler işlerine geri dönmek için işyeri önünde direnişe geçti. Jandarma zoruyla fabrikadan çıkarılan işçiler işten çıkarıldıklarını da jandarma komutanından öğrendiler. Fabrika önünde patronun makineleri kaçırma ihtimaline karşı nöbet tutan işçilerden 20’si 13 Nisan’da Mas-Daf şirketinin İstanbul Ataşehir’deki Genel Merkezi önünde de direniş çadırı açtı. İşçilerin direnişi Ataşehir’deki şirket genel merkezi önündeki çadırda sürdü. Direniş çadırını toplayan işçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Okmeydanı taşeron sağlık işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Nisan 2011
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan 3 işçi 4 Nisan’da hastane önünde direnişe geçti. İşçilerden 2’si 5 Nisan günü işbaşı yaptı ve bir gün süren direniş işçilerin 2’sinin işe alınmasıyla son buldu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
DEÜ asistan hekimler ve sağlık çalışanları grevi – İzmir
Grevin başlangıç tarihi: 1 Nisan 2011
Grevdeki çalışan sayısı: 1000
Grevin sebebi: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde asistan hekimler ve sağlık çalışanları, performans sisteminin ellerinden aldığı özlük haklarını geri kazanmak için 1 Nisan günü hastane önünde g(ö)reve çıktı. DEÜ yönetimi 5 Nisan günü sağlıkçılarla masaya oturmak zorunda kaldı ve sağlıkçılar performans sistemi öncesindeki haklarına kavuştu. Asistan hekimler 5 Nisan günün Türkiye Asistan Hekimler Günü olarak ilan etti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
BAT sigara fabrikası işçileri direnişi – Samsun
Direnişin başlangıç tarihi: 31 Mart 2011 Direnişteki işçi sayısı: 108
Direnişin sebebi: Samsun’un 19 Mayıs İlçesi’nde bulunan British American Tobbaco (BAT) işvereni 120 işçinin işine hiçbir gerekçe göstermeden son verdi. Bunun üzerine işçiler fabrikayı terk etmeyerek direnişe geçti. Sendika ile işveren 31 Mart 2011 tarihinde anlaşma yaptı ve işçilerin tamamı kıdem ve ihbar tazminatlarını aldı. Kazanıma ulaşan işçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Üçüncü Çel-Mer direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Mart 2011
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: Çel-Mer Çelik patronu Gazi Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkili sendika olarak ilan ettiği Birleşik Metal-İş’i tanımadığını belirterek, kendisini toplu sözleşme masasına çağıran BMİS üyesi işçilerden ikisini işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler 23 Mart günü Çel-Mer Çelik önünde çadır açarak direnişe geçti. İşyeri önündeki direniş ilerleyen günlerde sona erdi, işçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Birleşik Metal-İş grevleri (İstanbul, Kocaeli, Gebze, Mersin, Eskişehir)
Grevin başlangıç tarihi: 22 Mart 2011
Grevdeki işçi sayısı: 15.000
Grevin sebebi: DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası(MESS) arasında yürütülen 2010-2012 metal işkolu grup toplu iş sözleşmelerinde anlaşmazlık çıkması üzerine Birleşik Metal-İş 28 fabrikada grev kararı aldı. MESS’in dayatmalarıyla 14 fabrikada grev oylamasına gidildi ve 7 işyerinde ‘greve evet’ çıkmasıyla birlikte 21 işyerinde grev sürecine girildi. Grev kararı alınan 21 işyerinde 15 bin civarında işçi çalışıyor.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kampana Deri işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Grevin başlangıç tarihi: 21 Mart 2011
Grevdeki işçi sayısı: 16
Direnişin sebebi: Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kampana Deri’de Deri-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan 16 işçi, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. Direniş işyeri önünde sürüyor. Direnişin 458’inci gününde fabrika kapandığı için işçiler direnişi sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Konak Belediyesi taşeron işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Şubat 2011
Direnişteki işçi sayısı: 180
Direnişin sebebi: 2 aydır ücretleri ödenmeyen ve primleri yatırılmayan İzmir’in Konak Belediyesi’nde Efekent adlı taşeron şirket bünyesinde çalıştırılan temizlik işçileri taşeron sisteme karşı direnişe geçti. İşçiler açlık grevi dahil çok sayıda eylem yaptı, defalarca polisin saldırısına maruz kaldı. Haziran ayında direnişlerini sona erdiren işçiler hukuki aşamaları takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
DSC işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 24 Şubat 2011
Direnişteki işçi sayısı: 34
Direnişin sebebi: Kocaeli’nde kurulu bulunan D.S.C Otomotiv Koltuk Sistemleri fabrikası’nda işveren, Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için 23 Şubat günü 24, 24 Şubat günü de 10 işçi olmak üzere 34 işçiyi işten çıkardı. 34 işçi 24 Şubat günü işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçilerin işyeri önündeki direnişi iki hafta sürdü. 9 Mart tarihinde işyeri önündeki direnişlerini sonlandıran işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Ontex işçileri direnişi – İstanbul (Yenibosna)
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Şubat 2011
Direnişteki işçi sayısı: 16
Direnişin sebebi: Sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan Ontex işçileri, işlerine geri dönmek için İstanbul Yenibosna’da bulunan fabrika önünde direnişe geçti. Ontex işçileri direnişlerini PTT işçilerinin direnişiyle birleştirdi. 5 Ağustos 2011 tarihinde direnişlerini sonlandıran işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
KDS Pres Döküm işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Şubat 2011
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Arka Kapısı karşısı, Pelitli Köyü yolu üzerinde kurulu bulunan KDS Pres Döküm AŞ’de keyfi olarak işten çıkarılan 3 işçinin 4 Şubat günü işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler işe geri alınmasa da mesai ücretlerine zam yapıldı, çalışma koşulları iyileştirildi, yıllardır verilmeyen iş kıyafetleri ve kömür yardımları verildi. İşçiler bu gelişmeler üzerine direnişlerini 19 Mart 2011 tarihinde sonlandırdı ve hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Altınbaş Tekstil işçileri direnişi – İstanbul (Beylikdüzü)
Direnişin başlangıç tarihi: 2 Şubat 2011
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: İstanbul Beylikdüzü’ndeki Bakırcılar Sanayi Sitesi’nde bulunan Altınbaş Tekstil fabrikasında işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatının verilmesi ve diğer işçilerin ücret, asgari geçim indirimi, tatil ve kıdem tazminatı gibi haklarının güvence altına alınması talebiyle Tekstil-Sen öncülüğünde direnişe geçti. İşçiler 8 Şubat 2011 tarihinde kazanıma ulaştı ve direnişlerini bitirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tecasa işçileri direnişi – Bursa
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: Bursa’da Tecasa fabrikasında çalışan 3 işçi, Birleşik Metal-İş üyesi oldukları için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler işlerine geri dönmek için 26 Ocak günü fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler iki ay boyunca işyeri önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdürdü. 25 Mart 2011 tarihinde direnişlerini sonlandıran işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Gazi Devlet Hastanesi taşeron sağlık işçileri direnişi – Samsun
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde, Dev Sağık-İş üyersi oldukları için işten çıkarılan 2 işçi 26 Ocak günü işlerine geri dönmek için hastane bahçesinde direnişe geçti. Direniş hastane bahçesinde sürüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Casper işçileri direnişi – İstanbul
Grevin başlangıç tarihi: 22 Ocak 2011
Grevdeki işçi sayısı: 20
Direnişin sebebi: İstanbul’da Casper fabrikasında çalışan 20 işçi Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler fabrika önünde çadır kurarak işlerine geri dönmek veya kıdem tazminatlarını almak için direnişe geçti. İşçiler 159 gü bounca işeri önünde sürdürdükleri direniş sonucunda kazanıma ulaştı. İşçilerin tamamı 30 Hazirna 2011 tarihinde işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Öztiryakiler işçileri direnişi – İstanbul (Büyükçekmece)
Direnişin başlangıç tarihi: 21 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: Büyükçekmece eski Hadımköy yolu üzerinde kurulu olan Öztiryakiler fabrikasında 17 Ocak’ta ‘iş daralması’ bahanesiyle işten çıkarılan 14 işçi 21 Ocak günü işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler kazanıma ulaştı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
DESA işçileri direnişi – Sefaköy (İstanbul)
Direnişin başlangıç tarihi: 18 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 11
Direnişin sebebi: DESA’nın İstanbul Sefaköy’deki fabrikasında işveren, sendikal çalışma sebebiyle 11 Deri-İş üyesi işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler sendikalı olarak işe geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler direnişlerini hukuki alanda sürdürüyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tepe Klima Denizcilik işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: İstanbul Tuzla’da bulunan Tepe Klima ve Denizcilik’te işçiler, 3 aydır ödenmeyen maaşlarını almak için iş durdurdu. Direniş sürecinde Limter-İş’e üye olan işçilerin maaşlarını almak için başlattıkları direniş 4 Mart 2011 tarihinde kazanımla sona erdi. Direnişin 37’inci gününde fabrikayı işgal eden Tepe Klima işçileri, kendilerini fabrikaya kilitleyerek kapı önlerine barikatlar kurdu. İşçiler, 9 gün süren fabrika işgalinin ardından kazanıma ulaştı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Taşeron PTT işçileri direnişi – İstanbul (Topkapı – Sarıyer), Ankara (Çankaya)
Direnişin başlangıç tarihi: 5 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 10
Direnişin sebebi: PTT Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da 200’e yakın Ankara’da da 80’e yakın taşeron PTT işçisinin işten çıkarılacağını duyurmasının ardından işten çıkarılan işçilerin bir kısmı İstanbul ve Ankara’daki PTT önlerinde işlerine geri dönmek için direnişe geçti. PTT işçileri direnişlerini Ontex işçilerinin direnişiyle birleştirdi. 5 ağustos 2011 tarihinde direnişlerini sonlandıran işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Adana Numune Hastanesi taşeron işçileri direnişi – Adana
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Ocak 2011
Direnişteki işçi sayısı: 30
Direnişin sebebi: Adana Numune Hastanesi’nde taşeron şirket tarafından ‘Geçmişe dönük tüm haklarımdan vazgeçiyorum’ yazılı kağıdı imzalamayan işçiler işten çıkarıldı ve hastane önünde 4 Ocak günü direnişe geçti. Direniş, 29 Nisan 2011’de kazanımla sonuçlandı. Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan zincirli eylemler kazanımda önemli pay sahibi oldu. İşçiler 2 Mayıs 2011’de işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Gemlik Nemtrans işçileri direnişi – İstanbul ve Bursa
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Aralık 2010
Direnişteki işçi sayısı: 43
Direnişin sebebi: İş Bankası’na bağlı Bursa’nın Gemlik İlçesi’ndeki Serbest Bölge’de bulunan Nemtrans işçileri Nakliyat-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldı ve işlerine sendikalı olarak geri dönmek için direnişe geçti. Nemtrans işçileri 46 gün süren direnişlerinde 11 Şubat 2011 tarihinde kazanıma ulaştı. Kazanımda, direnişin hedefinin üst işveren olan İş Bankası’na yönelmesi ve destek ziyaretlerinin yarattığı kamuoyu baskısı etkili olurken, İş Bankası bünyesindeki Şişe Cam işçilerinin ziyareti de önemli bir etki yarattı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Berikap işçileri direnişi – Kocaeli Darıca
Direnişin başlangıç tarihi: 25 Aralık 2010
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Darıca İlçesi’nde bulunan, Almanya merkezli çok uluslu bir firma olan Berikap Kapak San. Ltd. Şti’de 4 işçi, Petrol-İş üyesi olduğu için işten çıkarıldıktan sonra 25 Aralık günü direnişe geçti. Direniş 209. Gününde işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının verilmesi ile (20 Temmuz 2011 tarihinde) sona erdi. İşten çıkarılan 4 işçiye tüm işçilerin destek olması kazanımı getirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Sa-Ba işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 22 Aralık 2010
Direnişteki işçi sayısı: 100
Direnişin sebebi: İstanbul Tuzla’da bulunan Sa-Ba fabrikasında, Petrol-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan 104 işçinin direnişi 8 Ocak 2011 tarihinde sona erdi. İşçilerin direnişi karşısında Sa-Ba patronu geri adım atmak zorunda kaldı ve 8 Ocak 2011 günü Petrol-İş yetkilileriyle bir anlaşma imzaladı. İşçilerin iş bırakma eylemleri kazanımda etkili oldu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Konveyör işçileri direnişi – Tuzla (İstanbul)
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Aralık 2010
Direnişteki işçi sayısı: 37
Direnişin sebebi: Tuzla Organize Deri Yan Sanayi Bölgesi’nde bulunan Konveyör fabrikasında 13 Aralık 2010’da bir kağıdı zorla imzaladıktan sonra ‘sözleşme süresi dolduğu’ gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler 17 Aralık 2010’da fabrika önünde işe geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler direnişi sonlandırarak hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Grup Suni Deri işçileri direnişi – Tekirdağ (Çorlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Aralık 2010
Direnişteki işçi sayısı: 15
Direnişin sebebi: Deri-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 15 işçi işyeri önünde çadır kurarak direnişe geçti. Çadır defalarca yakılmasına rağmen işçiler tarafından tekrar kuruldu ve direniş sürdürdü. Direnişlerini sonlandırıp hukuki süreci takip eden işçiler 10 Şubat 2012 tarihinde işe iade davasını kazandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Sapphire Tower inşaatı işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Kasım 2010
Direnişteki işçi sayısı: 20
Direnişin sebebi: İstanbul Levent’te bulunan Sapphire Tower inşaatında çalışırken bir işçinin ölmesi üzerine çalışma koşullarını Birgün gazetesine anlatan işçiler asıl işveren Kiler Holding tarafından işten çıkarıldı. İşçiler 26 Kasım günü inşaat önünde direnişe geçti. İşçiler 31 Aralık 2010 tarihinde ödenmeyen haklarını alarak direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Buca Belediyesi taşeron işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 25 Kasım 2010
Direnişteki işçi sayısı: 7
Direnişin sebebi: Buca Belediyesi’nde taşeron şirkette çalışırken iş güvencesi istediği için işten çıkarılan işçiler belediye önünde çadır açarak direnişe geçti. 19 Ocak 2011 tarihinde CHP İl Başkanı Tacettin Bayır’la görüşen işçiler işe geri alınacakları sözünün verimesi üzerine direnişlerini sonlandırdı. İşçiler şubat ayında iş başı yaptı fakat işçilerden Batıgül Tunç alınmadı. Tunç direnişini devam ettirdi ve Ankara’da gerçekleştirilen eylemin ardından işçine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Polyplex işçileri direnişi – Tekirdağ – Çorlu
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Kasım 2010
Direnişteki işçi sayısı: 5
Direnişin sebebi: Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki Avrupa Serbest Bölgesi’nde bulunan fabrikada, Petrol-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan işçiler direnişe geçti. İşyeri önündeki direniş 5 Ağustos 2011 tarihinde sona erdi, işçiler hukuki mücadeleyi takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Astaş metal işçileri direnişi – Tekirdağ (Çorlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 9 Kasım 2010
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: Tekirdağ Çorlu’da kurulu Astaş Alüminyum’da Birleşik Metal-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan 9 işçi 9 Kasım günü direnişe geçti. 25 Kasım 2010 günü anlaşma sağladı. Varılan anlaşmaya göre 5 işçi işbaşı yaptı ve direniş sona erdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Eruslu Sağlık Ürünleri işçileri direnişi – Antep
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Kasım 2010
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde, Sleepy ve Babyfit markalarıyla çocuk bezi üreten, 220 işçinin çalıştığı Eruslu Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. işçiler, Petrol-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan 4 arkadaşları için 4 Kasım günü direnişe geçti. İşçiler bir süre sonra direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Akdeniz Çivi işçileri direnişi – Mersin
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Ekim 2010
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: Mersin’de bulunan Akdeniz Çivi fabrikasında işveren, sendikalı oldukları için Birleşik Metal-İş üyesi 14 işçinin işine son verdi. İşçiler, hem ödenmeyen ücretlerini ve fazla mesai ücretlerini almak hem de işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. İşçilerin direnişi 1 ay sürdü. Direniş sona erdikten sonra işçiler Mersin CHP binasını işgal ederek seslerini duyurdu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Çizmeci Gıda işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 5 Ekim 2010
Direnişteki işçi sayısı: 33
Direnişin sebebi: Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için Çizmeci Gıda’da işten atılan 33 işçi 5 Ekim’de direnişe geçti. İşçiler fabrika önündeki direnişi 20 Ekim günü sendikanın kararıyla sona erdirdi ve hukuki mücadeleyi takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İkinci Tekel direnişi – İstanbul (Sona erdi)
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Ekim 2010
Direnişteki işçi sayısı: 25
Direnişin sebebi: Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyen ve sendikaları Tek Gıda-İş’ten bir açıklama bekleyen Tekel işçileri 4 Ekim günü, İstanbul 4. Levent’teki Tek Gıda-İş’in Genel Merkezi önünde direnişe geçti. Direniş 25 Kasım günü sona erdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Anakonda işçileri direnişi – Kırklareli (Lüleburgaz)
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Eylül 2010
Direnişteki işçi sayısı: 6
Direnişin sebebi: Kırklareli Lüleburgaz’da kurulu bulunan İtalyan sermayeli Anakonda Isıtıcı ve Pişirici Cihazlar San. ve Tic. A.Ş’de, 6 işçi Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldıktan sonra 27 Eylül günü fabrika önünde işlerine sendikalı olarak dönebilmek için direnişe geçti. İşçilerin tamamı, 4 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan TİS’le birlikte işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Metal işçilerinin toplu iş sözleşmeleri DİSK Birleşik Metal-İş, kendi iş kolundaki tüm toplu iş sözleşmesi süreçlerini internet sayfasından duyuruyor. Sayfada işçi sınıfı ve sendikacılık hareketinde yaşanan güncel gelişmeler, iktisadi analizler, toplu iş sözleşme süreçleri, 2010-2012 grup toplu iş sözleşmesi hazırlıkları, işyeri toplu iş sözleşme bilgileri, işyeri sorunları, yasalar, yargı kararları, incelemeler, eğitim malzemeleri yer alıyor.
Birleşik Metal-İş’in toplu iş sözleşmeleri sayfası için tıklayınız tıklayınız
Hacettepe Hastanesi taşeron sağlık emekçileri direnişi – Ankara
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Eylül 2010
Direnişteki işçi sayısı: 1000
Direnişin sebebi: Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron şirket bünyesinde çalıştırılan emekçiler bir buçuk aydır ödenmeyen maaşlarını almak ve maaşlarının düzenli ödenmesini sağlamak için direnişe geçti. İşçiler 8 Eylül 2020 tarihinde kazanıma ulaştı. İşçiler iki günlük iş bırakma eylemiyle bir buçuk aydır yatmayan ücretlerini aldı. İşçiler kazanımın ardından toplu şekilde Dev Sağlık-İş’e üye oldu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Mutaş işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 7
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze ilçesi çıkışı E-5 karayolu üzerinde kurulu Mutaş Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ’de Birleşik Metal-İş üyesi oldukları için işten çıkarılan işçiler, sendikalı olarak işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler 29 Ekim 2010 tarihinde fabrikayı işgal etti ve üretimi durdurdu. 43 saat süren işgalin ardından patron işçileri işe geri almak zorunda kaldı. İşçiler 31 Ekim 2010 tarihinde işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Rimaks Kot işçileri direnişi – Bartın
Direnişin başlangıç tarihi: 15 ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 51
Direnişin sebebi: Bartın’daki Rimaks Kot Fabrikası’nda sendikalı oldukları için 9 ve 11 Ağustos günlerinde işten çıkarılan işçiler direnişe geçti. İşçiler fabrika içinde başlattıkları eylemlerini kent merkezine taşıdılar. İşçiler sendikalı olarak işlerine geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler 4 Ekim 2010 tarihinde işverenle yaptıkları anlaşma sonucunda işlerine geri döndü. Kazanımda işçilerin fabrikayı işgal etmelerinin ve kararlı bir şekilde direniş göstermelerinin büyük payı oldu.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Rimaks Kot işçileri direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 15 ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 64
Direnişin sebebi: Tuzla Organize Deri Sanayi bölgesinde bulunan Rimaks Kot Fabrikası’nda sendikalı oldukları için 9 ve 11 Ağustos günlerinde işten çıkarılan işçiler, işlerine sendikalı olarak geri dönmek için 15 Ağustos’ta fabrika önünde çadır kurup direnişe geçti. İşveren, 4 Ekim 2010 tarihinde işçilerle anlaşma yapmak zorunda kaldı ve işçiler işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Betesan işçisi Zeynel Kızılaslan’ın direnişi – İstanbul (Tuzla)
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Tuzla’da tersaneler bölgesinde bulunan BETESAN Elektrik’te çalışan ve Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı olan Zeynel Kızılaslan, örgütlenme çalışması yaptığı için 6 Ağustos’ta işten çıkarıldı. Kızılaslan, işe geri alınmak için 10 Ağustos’tan itibaren fabrikanın önünde direnişini sürdürdü. Kızılaslan işe iade davasını kazandı ve 2 Aralık 2010 tarihinde işine geri döndü.
İZGAZ işçileri direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 11
Direnişin sebebi: İzmit Gaz Dağıtım Şirketi’nde (İZGAZ) 11 sayaç okuma işçisi, “çalıştıkları birime ihtiyaç duyulmaması” gerekçesiyle 2 Ağustos günü işten çıkarıldı. İşçiler işlerine geri dönmek için 3 Ağustos günü Sabri Yalım Parkı’nda çaoır açarak direnişe geçti. İşçiler kent merkezinde kurdukları direniş çadırını 22 Eylül 2010 tarihinde kaldırdı ve hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Mas Daf Makine işçileri direnişi – Düzce
Direnişin başlangıç tarihi: 2 Ağustos 2010
Direnişteki işçi sayısı: 22
Direnişin sebebi: Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Mas Daf Makine Sanayi’de Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan işçiler, işlerine sendikalı olarak geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler 29 Kasım günü iş başı yaptı ve direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
II. Çel-Mer direnişi – Gebze (Kocaeli)
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 63
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Şekerpınar Mahallesi’nde bulunan Çel-Mer Çelik’te patron, sendikalı oldukları gerekçesiyle 23 işçiyi işten çıkardı. İşçiler sendikalı bir şekilde işlerine dönmek için direnişe geçti. İşçiler 2 Ağustos sabahı fabrikayı işgal ederek vinçleri durdurdu. Çevik kuvvet ablukasına alınan fabrikada 3 gün süren işgalin ardından patron geri adım attı ve işçiler işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kadıköy belediye işçileri grevi – İstanbul (Kadıköy)
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 407
Direnişin sebebi: İstanbul Kadıköy Belediyesi’nde çalışan DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Kadıköy Belediyesi, 26 Temmuz 2010 tarihinde işçilerle anlaşmak zorunda kaldı. Belediye işçilerin şartlarını kabul etti ve grev sona erdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Disa Otomotiv işçileri direnişi – Tekirdağ (Çorlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 17
Direnişin sebebi: Çorlu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Disa Otomotiv fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan işçiler işlerine geri dönmek için direnişe geçti. TİS sürecinde gerçekleşen direniş üç gün sürdü. TİS imzalanmasının ardından işçiler işlerine geri döndü. 2 işçi kendi isteğiyle istifa ederken 15 işçi işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Bizimköy engelli işçilerin direnişi – Kocaeli
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 20
Direnişin sebebi: Kocaeli’ndeki Bizimköy Engelli Üretim Merkezi’nde haklarını talep ettikleri için işten çıkarılan engelli işçiler, sosyal haklarıyla birlikte işe geri dönmek için direnişe geçti. Bir hafta sonunda engelli işçiler, işyeri önündeki direnişlerini sonlandırarak hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
ÜNİBEL grevi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 9 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 20
Direnişin sebebi: DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası üyesi ÜNİBEL çalışanları, dördüncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev başlattı. Grev, 15 Temmuz 2010 tarihinde kazanımla sonuçlandı ve toplu iş sözleşmesi imzalandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Paşabahçe Devlet Hastanesi temizlik işçisi Türkan Albayrak’ın direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 9 Temmuz 2010
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Sendikalı olduğu için işten çıkarılan Paşabahçe Devlet Hastanesi temizlik işçisi Türkan Albayrak işe geri dönmek için hastane bahçesine çadır kurarak direnişe geçti. Albayrak’ın direniş çadırı çevik kuvvetin saldırısıyla yıkıldı ancak Albayrak çadırını tekrar kurdu. Hastanede çalışanların yanı sıra Paşabahçe’de yaşayanların da desteğini alan Albayrak, 17 Ocak 2011’de direnişini kazanımla sonlandırdı. Albayrak, bulunduğu semte yakın bir sağlık kuruluşunda iş başı yaptığı gün direniş çadırını kaldırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Termo Makine işçileri direnişi – Düzce
Direnişin başlangıç tarihi: 28 Haziran 2010
Direnişteki işçi sayısı: 70
Direnişin sebebi: Düzce’de bulunan Termo Makine Fabrikası’nda çalışan ve sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. 54 işçi 16 Temmuz 2010 tarihinde işlerine geri döndü ve işçiler işyeri önündeki direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Çelmer Metal işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Haziran 2010
Direnişteki işçi sayısı: 12
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde, Şekerpınar’da kurulu Çelmer’de Disk/Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 12 işçi 19 Haziran günü fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler on gün sonunda işlerine geri döndü ve direniş sona erdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Numarine Denizcilik işçileri direnişi – Gebze (Kocaeli)
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Haziran 2010
Direnişteki işçi sayısı: 2
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki tersanelerde faaliyet gösteren Numarine Denizcilik adlı taşeron şirket, sendikalı oldukları gerekçesiyle 16 Haziran’da iki işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler ve Limter-İş üyesi işçiler 17 Haziran sabahı Numarine Denizcilik önünde “Sendika düşmanlığına son” talebiyle bir direniş başlattı. Patron, geri adım attı ve işçileri işe almak zorunda kaldı. 27 Haziran 2010 tarihinde işlerine geri dönen işçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Yeşil Kundura işçileri direnişi (Tekirdağ)
Direnişin başlangıç tarihi: 31 Mayıs 2010
Direnişteki işçi sayısı: 3
Direnişin sebebi: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Yeşil Kundura Fabrikası’nda çalışan 3 kadın işçi sendikalı oldukları için 27 Mayıs günü işten çıkarıldı. İşçiler, işlerine geri dönmek için fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler 17 Ağustos 2010 tarihinde işe iade davalarını kazanarak işlerine geri döndü ve direnişlerini işe başladıkları gün sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Koşuyolu Hastanesi taşeron sağlık işçileri direnişi – İstanbul (Kartal)
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Mayıs 2010
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: İstanbul Kartal Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan taşeron şirket işçileri, 26 Mayıs genel eylemine katıldıktan sonra sebepsiz yere işten çıkartıldı. İşçiler işlerine geri dönmek için hastane önünde direnişe geçti. 1 Temmuz 2010 tarihinde taşeron şirket ve hastane yönetimi, oluşan kamuoyu baskısı sonucu geri adım attı ve işçiler işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Samka Metal işçileri direnişi- İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Mayıs 2010
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: İstanbul’un Pendik İlçesi Kurtköy bölgesinde bulunan Samka Metal fabrikasında Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için işten çıkarılan işçiler 12 Mayıs günü fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler, 12 Ağustos günü işyeri önünde sürdürdükleri direnişlerini sona erdirerek hukuki süreci takip etmeye başladı.
UPS işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Mayıs 2010
Direnişteki işçi sayısı: 160
Direnişin sebebi: UPS’de TÜMTİS üyesi oldukları için işten çıkarılan işçiler 3 Mayıs günü İstanbul Mahmutbey’deki aktarma merkezi önünde direnişe geçti. İşçilerin kararlı tutumu sonucunda ve uluslararası dayanışma eylemlerinin de etkisiyle direniş 1 Şubat 2011 tarihinde kazanıma ulaştı. İşçilerin tamamı sendikalı olarak iş başı yaptı ve direniş çadırı kaldırıldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Procast Metal işçileri direnişi- İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Nisan 2010
b>Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: Tuzla Vernikçiler ve Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Procast Metal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nde Birleşik Metal-İş üyesi oldukları için işten çıkarılan 12 işçi fabrika önündeki direnişe geçti. İşçiler 45 günlük direniş sonunda 11 Haziran 2010 tarihinde işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tuğla işçileri grevi – Diyarbakır
Direnişin başlangıç tarihi: 15 Nisan 2010
Direnişteki işçi sayısı: 400
Direnişin sebebi: Tuğla işçileri, kölece çalışma koşullarına karşı zam, sigorta, servis ve yemek hakkı talepleriyle iş bıraktı. Ertesi gün ildeki tüm tuğla fabrikalarında çalışan işçiler ücret ve insanca çalışma koşullarına dair talepleri kabul edilene kadar işi durdurduklarını açıkladı. İşçiler, 2 gün sonunda haklarını kazandı ve direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Elkim Metal işçileri direnişi – Düzce
Direnişin başlangıç tarihi: 8 Nisan 2010
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: Düzce 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Elkim Metal Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan işçiler, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. Bir ay süren direnişin sonunda işveren ile Birleşik Metal-İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı ve işten çıkarılan işçilerin tamamı işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Toros Devlet Hastanesi taşeron sağlık emekçileri direnişi – Mersin Direnişin başlangıç tarihi: 31 Mart 2010
Direnişteki işçi sayısı: 16
Direnişin sebebi: Mersin Toros Devlet Hastanesi’nde 1 yıl önce, 40 yaşını doldurduğu için işten çıkarılan ve hukuk mücadelesini kazanarak iki ay önce işlerine dönen Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçileri çalıştıkları iki aylık sürenin ücretleri dahi ödenmeden tekrar işten çıkarıldı. Bunun üzerine işçiler 31 Mart günü, yargı kararlarına uyulana ve gasp edilen hakları geri verilene kadar direnişe geçti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Mahle Mopisan işçileri direnişi İzmir – Konya
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Mart 2010
Direnişteki işçi sayısı: 11
Direnişin sebebi: İşveren, Birleşik Metal-İş’in yetkisinin önünü kesmek için işçileri Türk Metal’e zorla üye yapmak istedi. Buna karşı çıkan işçilerden 7’si Konya’daki fabrikada, 4’ü de İzmir’deki fabrikada olmak üzere 11’i işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 11 işçi fabrikalarının önünde direniş çadırı açtı. 2 gün süren direnişin ardından işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı ve işçiler 18 Eylül 2010 tarihinde işe iade davalarını kazandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İSKİ işçileri direnişi – İstanbul (Sona erdi)
Direnişin başlangıç tarihi: 15 Mart 2010
Direnişteki işçi sayısı: 150
Direnişin sebebi: İSKİ’nin sayaç okuma, barkod, açma-kesme, ihbar, sayaç değiştirme işlerini yapan Karel, Sistem ve Elsan taşeron şirketlerinde çalışan işçiler, 15 Mart’ta işlerine son verilmesinin ardından direnişe geçtiler. 56 gün süren direnişlerini 10 Mayıs 2010’da sonlandıran işçiler hukuki süreçleri takip etmeye başladılar.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Samatya Hastanesi inşaat işçileri direnişi – İstanbul (Sona erdi) Direnişin başlangıç tarihi: 14 Şubat 2010
Direnişteki işçi sayısı: 80
Direnişin sebebi: Samatya Hastanesi’nin inşaatında çalışan işçiler, bünyesinde çalıştıkları RT taşeron şirketinden maaşlarını alamadıkları için 14 Şubat’ta iş durdurma eylemine başladılar. İşçiler iki ay sürdürdükleri direnişlerini sonlandırdılar.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Atv Sabah işçileri grevi – İstanbul (Yeniden başladı)
Grevin başlangıç tarihi: 13 Şubat 2009, 4 Mart 2010’da yeniden başladı
Grevdeki işçi sayısı: 10
Grevin sebebi: Turkuvaz Medya’da (Atv-Sabah) çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye işçiler Toplu İş Sözleşmesi için greve çıktı.
Grev ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Tariş işçileri – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Mart 2010
Direnişteki işçi sayısı: 600
Direnişin sebebi: İzmir’deki TARİŞ Fabrikası zarar ettiği için 1 yıldır işsizlik tazminatı ödediği işçileri işten çıkarttı. 1 Mart günü işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını almak için direnişe geçti. İşçiler, direnişlerini 15 Nisan 2010 tarihinde, kıdem ve ihbar tazminatlarını aldıktan sonra sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Akkardan işçileri Kocaeli/Gebze
Direnişin başlangıç tarihi: 12 Şubat 2010
Direnişteki işçi sayısı: 108
Direnişin sebebi: Kocaeli’nin Gebze ilçesinde otomotiv yan sanayi malları üreten Akkardan fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi 108 işçi kriz sebebiyle işten çıkartıldı. İşçiler işlerini geri almak için fabrika önünde direnişe geçti. İşçiler 11 Nisan 2010 tarihinde direnişlerini sona erdirdi ve hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Daiyang işçileri direnişi – Tekirdağ (Çorlu)
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Şubat 2010
Direnişteki işçi sayısı: 12
Direnişin sebebi: Çorlu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Daiyang fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten çıkarılan işçiler işlerine geri dönmek için direnişe geçti. 20 gün boyunca işyeri önündeki direnişlerini sürdüren işçiler 26 Şubat 2010 tarihinde işyeri önündeki direnişlerini sonlandırdı. İşçiler 2 Aralık tarihinde işe iade davalarını kazanarak sendikalı bir şekilde işbaşı yaptı.
Eko Depar Metal işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi: 26 Ocak 2010
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: İzmir Kemalpaşa’da bulunan Eko Endüstri Ltd. Şti ve Depar Yedek Parça Sanayi Ltd. Şti.’de çalışan işçiler Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkartıldı. İşten çıkartılan 14 işçi 26 Ocak günü direnişe geçti. İşçiler, işyeri önündeki direnişlerini 1 ay boyunca sürdürdü. 26 Şubat 2010 tarihinde direnişlerini sona erdiren işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili bilgilendirme için tıklayınız
Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi işçileri direnişi – Muğla
Direnişin başlangıç tarihi: 8 Şubat 2010
Direnişteki işçi sayısı: 1000
Direnişin sebebi: Muğla’nın Yatağan ilçesinde yeralan tüm kömür havzaının özelleştirilmesinin ilk adımı olan ihale bedelinin belirlenmesi için ilçeye gelen konsorsiyumun heyeti Yatağan Termik Santrali (YEAŞ) ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) işçileri tarafından kovuldu. İşçiler, YEAŞ ve GELİ’de özelleştirmeye karşı nöbet tutmaya başladı. Nöbet bir hafta kadar sürdü ve konsorsiyum heyeti termik santrale giremedi. İşçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili bilgilendirme için tıklayınız
Marmaray işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Ocak 2010
Direnişteki işçi sayısı: 80
Direnişin sebebi: Marmaray projesi inşaatında kötü çalışma koşulları, düşük ücret ve sigorta primlerinin düzenli ödenmemesi nedeniyle iş bırakan taşeron Polat Deniz inşaat işçileri direnişe geçti. İki defa şantiyeyi işgal eden işçiler, şantiyedeki çalışma koşullarının düzelemesini sağladı. İşçilerin kararlı direnişi sürecinde Marmaray şantiyesinde işten çıkarma yaşanmadı. Direnişlerini nisan ayının başına kadar sürdüren işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı ve kıdem tazminatlarını aldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Balnak Lojistik işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Ocak 2010
Direnişteki işçi sayısı: 25
Direnişin sebebi: Balnak Lojistik Nakliyat’ta 7 Kasım 2009’dan bu yana DİSK/Nakliyat-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, sendikalı olarak işe geri dönmek için direnişe geçti. İşçiler, diğer işçi direnişlerine destek oldu ve 29 Ağustos 2010 tarihinde işveren, işçilerin işlerine geri dönebileceğini söyledi. Bunu üzerine işçiler direnişlerinin sonlandırıp hukuki süreci beklemeye başladı. İşe iade davaları da 14 Ocak 2012 tarihinde sonalndı ve işilerin işlerine iadesine karar verildi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Çemen Tekstil işçileri grevi – Gaziantep
Direnişin başlangıç tarihi: 14 Ocak 2010
Direnişteki işçi sayısı: 525
Direnişin sebebi: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Çemen Tekstil Fabrikası’nda 525 işçi adına sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Çemen Tekstil işçileri 28 Mart 2010 tarihinde kazanıma ulaştı ve işçiler 6 Nisan 2010 tarihinde işlerine sendikalı olarak geri döndü. İşçilerin direniş sürecinde gerçekleştirdikleri fabrika işgali ve polisin defalarca düzenlediği saldırılara rağmen yılmadı.
Grevle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İtfaiye işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 1 Ocak 2010
Direnişteki işçi sayısı: 68
Direnişin sebebi: 1 Ocak 2010 günüyle birlikte iş sözleşmeleri sona eren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan itfaiye işçileri güvencesiz çalıştırmanın dayatıldığı yeni şirketle sözleşme imzalamadı ve Saraçhane Parkı’nda çadır kurarak direnişe geçti. Çadırdaki direnişlerini bir hafta kadar sürdüren işçiler hukuki süreci takip etmeye başladı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
TEKEL işçileri direnişi
Direnişin başlangıç tarihi: 14 Aralık 2009
Direnişteki işçi sayısı: 12 bin
Direnişin sebebi: TEKEL’in özelleştirilmesiyle birlikte Samsun, Diyarbakır, Adıyaman, Muş, Bitlis, İzmir, Adana, Hatay, İskenderun, Tokat gibi illerde kapatılması düşünülen fabrikalarda çalışan 12 bin TEKEL işçisi, AKP tarafından 4/C statüsünde başka kurumlarda çalıştırılması kararına karşı direnişe geçti. Tüm haklarının yok sayılacağı ve düşük ücretle çalışmak anlamına gelen 4/C statüsünde çalışmayı reddeden TEKEL işçileri tüm özlük haklarıyla beraber başka kurumlarda çalışmayı talep etti. Ankara’da 78 gün boyunca süren direniş 2 Mart 2010 tarihinde çadırların sökülmesinin ardından sona erdi.
Direnişin tarihçesi ve direniş ile ilgili bilgilendirme için tıklayınız
Torgem tersanesi işçileri direnişi – İstanbul / Tuzla
Direnişin başlangıç tarihi: 9 Kasım 2009
Direnişteki işçi sayısı: 25
Direnişin sebebi: Torgem Tersanesi’nin taşeronlarından Yet Denizcilik için çalışan 25 işçi, 4 aylık maaşları ile sosyal haklarının ödenmemesi üzerine 9 Kasım’da Torgem Tersanesi önünde direniş başladı. 23 Aralık 2009 tarihinde işçiler tersaneyi işgal etti. 24 Aralık 2009 tarihinde Torgem patronu Kenan Torlak işgal karşısında geri adım attı ve işçilere ücret alacaklarını vereceğini söyledi. Patronun söz vermesi üzerine işgali sonlandıran işçiler alacaklarını tahsil ettikten sonra da direnişlerine son verdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Nema Tekstil işçileri direnişi – Düzce
Direnişin başlangıç tarihi: 4 Kasım 2009
Direnişteki işçi sayısı: 32
Direnişin sebebi: Düzce’de yüzde 90 Alman Winkelmann Kombi ortaklı Nema Makine Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti. işyerinde çalışan 32 işçi Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkartıldı. İşten çıkartılan işçiler 4 Kasım günü direnişe geçti. 2010’un Mayıs’ında işçiler kazanıma ulaştı.
Direnişle ilgili bilgilendirme için tıklayınız
Azim Kargo işçileri direnişi – İstanbul (Kartal)
Direnişin başlangıç tarihi: 20 Ekim 2009
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: İstanbul Kartal’da kurulu Azim Kargo’da çalışan 4 işçi, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye oldukları için işten çıkarılan işçiler işyeri önünde direnişe geçti. Patron işçileri işten çıkardıktan sonra yeni işçi almaya çalıştı ancak direnişteki işçilerin ve sendikanın müdahaleleri sonucu yeni işçi alamayan Azim Kargo iflas noktasına geldi ve direnişteki işçilerle anlaşmak zorunda kaldı. İşçiler, direniş sürecinde patronun baskılarının yanı sıra polis baskısına karşı da direndi. İşçiler 15 Temmuz 2010 tarihinde işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Dev Sağlık-İş, Okmeydanı Hastanesi direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 5 Ekim 2009
Direnişteki işçi sayısı: 18
Direnişin sebebi: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan taşeron sağlık işçileri Dev Sağlık-İş’e üye oldukları için işten çıkartıldı. İşçiler işe geri alınma ve sendikal baskılara karşı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik Binası önünde direnişe geçti. İşçilerin sürdürdükleri direniş, hastane yönetimine karşı yoğun bir kamuoyu baskısı yarattı. Sonuç olarak 19 Kasım günü işten çıkarılan işçilerin tamamı işbaşı yaptı. İşbaşı yapan işçiler direnişlerini sona erdirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Arçelik işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Eylül 2009
Direnişteki işçi sayısı: 350
Direnişin sebebi: Mahkeme kararına rağmen işbaşı yaptırılmayan Arçelik işçileri 29 Eylül 2009’da işbaşı yapma ve mahkeme kararının uygulanması talebiyle direniş başlattı. 2010 başına kadar işyeri önünde süren direniş 18 Ocak 2010 tarihinde mahkemenin, işçilerin işe iade edilmesine karar verilmesiyle sona erdi. 178 işçi sendikalı olarak işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
RENTA işçileri direnişi – Eskişehir
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Eylül 2009
Direnişteki işçi sayısı: 18
Direnişin sebebi: Candy Group’a ait RENTA fabrikasında sendikalaşmadan rahatsız olan patron 18 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkan 18 işçinin 16’sı DİSK/Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü. Eskişehir halkının ve demokratik kitle örgütlerinin işçilere yoğun desteği oldu. İşçiler de toplumsal muhalefetin eylemlerine destek verdi ve 26 Ekim 2009 tarihinde Halkevleri’nin Ankara’da düzenlediği “Halkın Hakları Var” mitingine de katıldılar. Geçen süre içinde işçilerden 6’sı ısrarla mücadelesini sürdürdü. Sonuç olarak 5 Kasım 2009 tarihinde 18 işçi de işlerine geri döndü.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Sabiha Gökçen Havaalanı İSG işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 10 Eylül 2009
Direnişteki işçi sayısı: 351
Direnişin sebebi: Hava-İş’in Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki İSG şirketi bünyesinde yer hizmetleri bölümünde çalışan işçileri örgütlemesinin ardından hem İSG hem de asıl işveren konumundaki Limak Holding işten çıkarma saldırısına geçti. İşçilerin işe iade davaları sürüyor. Limak, Hava-İş üyelerini işten çıkarmaya ve yeni işçileri işe almaya devam etti. Yeni işe giren işçiler de Hava-İş’te örgütlenmeye başladı. Direniş, 3 Kasım 2011 tarihinde Hava-İş ile İSG arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde işten çıkarılan işçilerin işe iadesinin kabul edilmesiyle sona erdi. Direnişlerini sürdüren 114 işçi 3 Kasım’dan sonra işbaşı yaptı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Mutaf Ambar işçileri direnişi – Balıkesir
Direnişin başlangıç tarihi: 31 Ağustos 2009
Direnişteki işçi sayısı: 10
Direnişin sebebi: Balıkesir Mutaf Ambar’da sendikalı oldukları için işten atıan 10 işçi aileleriyle birlikte direnişe geçti. İşçiler işyeri çnünde sürdürdükleri direnişi 18 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirdikleri bir basın açıklamasıyla sonlandırdı. İşçiler hukuki süreci takip ediyor.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Esenyurt belediye işçileri direnişi – İstanbul
YENİLENDİ
Direnişin başlangıç tarihi: 19 Ağustos 2009
Direnişteki işçi sayısı: 27
Direnişin sebebi: Belediye-İş sendikasına üye işçilere yönelik işten atma saldırılarına karşı Esenyurt Belediyesi işçileri direniş başlattı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Ayzi Moda işçileri direnişi – İstanbul (sona erdi)
Direnişin başlangıç tarihi: 20 Ağustos 2009
Direnişteki işçi sayısı: 75
Direnişin sebebi: İstanbul İkitelli’de bulunan Ayzi Moda patronu, Ocak ayından bu yana asgari geçim indirimlerini ve son 3 aydır maaş ödemelerini yapmadığı işçileri kriz bahanesiyle işten çıkarttı. Bunun üzerine işçiler direnişe geçti. İşçiler patronun makineleri kaçırma ihtimaline karşı işyeri önünde nöbet tuttu. 9 Eylül 2009 tarihinde İstanbul’da meydana gelen sel den Ayzi Moda işyeri de etkilendi. İşyerine gitmek isteyen işçiler çevik kuvvet engeliyle karşılaştı. İşçiler işyerine gittiklerinde makinelerin olmadığını gördüler ve fiilen direnişlerini sonlandırmak zorunda kaldılar.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. İşçileri grevi – Eskişehir
Grevin başlangıç tarihi: 13 Ağustos 2009
Grevdeki işçi sayısı: 2067
Grevin sebebi: Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Eskişehir ve Bilecik’e bağlı Bozöyük İlçesi’ndeki fabrikalarında çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanmayınca şirketin greve çıktı. 21 Ağustos 2009 tarihinde TİS imzalandı ve işçiler yıllık yüzde 11,6 ücret zammı kazandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İGDAŞ Sayaç Okuma İşçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 3 Ağustos 2009
Direnişteki işçi sayısı: 45
Direnişin sebebi: İGDAŞ’ın taşeronu Beypınarlılar Ltd Şti’de çalışan sayaç okuma işçileri haziran ve temmuz ayı ücretlerinin verilmemesi, kıdem ve ihbar tazminatlarının verilmemesi, asgari geçim haklarının verilmemesi, sigortalarının eksik yatırılması ve maruz kaldıkları keyfi ücret kesintilerine karşı Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece ve Avcılar’da iş bırakarak direnişe geçti. İşçiler 14 Ağustos 2009 tarihinde alacaklarının çok büyük kısmını aldıktan sonra direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Halkalı Karton Sanayi işçileri grevi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Temmuz 2009
Direnişteki işçi sayısı: 82
Direnişin sebebi: TİS görüşmelerinde işverenin 2009 da sıfır, 2010 için de 40 TL zam yapma önerisine karşı Halkalı Karton Sanayi’nde çalışan ve Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası’na üye işçiler greve çıktı. 18 Ağustos 2009 tarihinde TİS imzalandı ve işçiler patronun öngördüğünün çok üstünde bir ücret zammı kazandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Aka-Deri işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Temmuz 2009
Direnişteki işçi sayısı: 4
Direnişin sebebi: Sendikalı olduğu gerekçesiyle işten atılan Bayram Ateşoğlu direnişe başladı. Ateşoğlu’nun direnişine keyfi şekilde işten çıkartılan 3 işçi daha eklendi. İşçiler yaklaşık bir ay sonra işlerine geri döndü ve direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Sega Otomotiv Kimya Fabrikası işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 2 Temmuz 2009
Direnişteki işçi sayısı: 19
Direnişin sebebi: 2 ile 8 ayık ücretlerini alamayan kadın işçiler direnişe geçti.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Dearsan Teranesi Pozitif Denizcilik işçileri direnişi – Tuzla
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: işten atılan DİSK/Limter-İş üyesi, Dearsan Tersanesi’nde iş yapan Pozitif Denizcilik firması işçileri taşeron sistemine karşı, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla tüm sosyal haklarını almak için direnişe geçti. Bir ay kadar süren direnişin ardından işçiler haklarını kazandı ve direnişlerini sona erdirdi.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Ağ Tekstil işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 25 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 180
Direnişin sebebi: İstanbul İkitelli Parseller bölgesindeki Ağ Tekstil firmasında işten atılan işçiler 3 aylık maaşları, mesaileri, kıdem ve ihbar tazminatlarını almak için Tekstil-Sen öncülüğünde direnişe geçtiler. İşçiler bir ay boyunca işyeri önünde direnişlerini sürdürdü. Ardından hukuki süreci takip etmeye başladılar ve süreci sonuna kadar takip eden 18 işçi 6 Mayıs 2011 tarihinde haklarını aldılar. Ağ Tekstil’de bir yıl SGK’lı olarak çalışan 18 işçi, işverenin ödemeden kaçtığı 2 aylık ücreti İşkur’dan asgari ücret olarak aldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
İNTO Denizcilik işçileri direnişi – Pendik
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 19
Direnişin sebebi: Pendik Askeri Tersanesi’nde CHT firmasının İNTO Denizcilik adlı taşeron şirketinde çalışan DİSK/Limter-İş’e üye işçiler 4 aylık ücretlerini almak için direnişe geçtiler. 15 Temmuz 2009 tarihinde işlerine geri dönen işçiler kazanıma ulaştı. Kazanımda, Limter-İş’in mücadelesinin yanı sıra Harb-İş Sendikası’nın verdiği desteğin de payı büyük oldu. Öte yandan aynı dönemde direnişlerini sürdüren Dearsan Tesanesi işçilerinin de dayanışması İnto Denizcilik işçilerinin kazanıma ulaşmalarında etkili oldu.
Direniş ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Stil Tekstil işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 50
Direnişin sebebi: İstanbul Beylikdüzü Pirinççiler Sanayi Sitesi’ndeki Stil Tekstil firmasında çalışan işçiler 4.5 aydır maaşlarını ve 2.5 aydır mesailerini alamadıkları için direnişe geçtiler. İşçiler bir haftanın ardından direnişlerini sonlandırdılar.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Entes Elektronik işçisi Gülistan Kobatan’ın direnişi – İstanbul (sona erdi)
Direnişin başlangıç tarihi: 14 Mayıs 2009
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Gülistan Kobatan işe geri alınmak için direnişe geçti. Kobatan kriz gerekçesiyle 13 Mayıs 2009’da işten çıkartılmıştı. Direniş 17 Şubat 2011’de sona erdi.
Direniş ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kent A.Ş. işçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi:30 Nisan 2009
Direnişteki işçi sayısı: 140
Direnişin sebebi: Kent A.Ş. işçileri Karşıyaka Belediyesi tarafından işten çıkartılmalarına ve Altaş adlı bir taşeron firmanın sokulmasına karşı direnişe geçtiler. Direnişlerini uzun süre şantiye önünde sürdüren işçiler çevik kuvvetin saldırısıyla şantiyeden çıkarıldı. İşçiler bir ay süren bir yürüyüşün ardından Ankara’ya ulaştı ve CHP Genel Merkezi önünde direnişlerini sürdürdü. Bir aya yakın süre Ankara’da direnişlerini sürdüren işçiler İzmir’e geri döndü. İşe iade davalarını kazanan işçiler 8 Eylül 2010 tarihinde işlerine geri döndü.
Direniş ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Kocaeli Belediye-İş işçileri direnişi
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Nisan 2009
Direnişteki işçi sayısı: 700
Direnişin sebebi: Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na üye işçiler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce sendika değiştirmeye zorlandıkları ve görevleri dışında işlerde çalıştırıldıkları için direnişe geçtiler. Direniş 31 Temmuz 2009 tarihinde Belediye-İş’in yetkiyi almasıyla sona erdi.
Direniş ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Gramer işçileri direnişi – Bursa
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Nisan 2009
Direnişteki işçi sayısı: 149
Direnişin sebebi: Patron tarafından zorla Türk Metal’e üye yapılmak istenen işçiler işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler 2 hafta boyunca fabrika önünde direnişe geçti. Direniş 20 Nisan 2009 tarihinde sonlandırıldı.
Asil Çelik işçileri grevi – Bursa – TİS imzalandı (15 Eylül 2009)
Grevin başlangıç tarihi: 30 Ocak 2009
Grevdeki işçi sayısı: 550
Grevin sebebi: DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye işçiler insanca yaşayacak bir ücret konusunda işverenle anlaşamadığı için greve çıktı.
Grev ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Asemat işçileri grevi – Bursa (Mahkeme kararıyla durduruldu)
Grevin başlangıç tarihi: 31 Aralık 2008
Grevdeki işçi sayısı: 59
Grevin sebebi: DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye işçiler işverenle insanca yaşayacak düzeyde ücret konusunda anlaşamadıkları için greve başladılar. Uzun süre nöbetleşe bir şekilde işçiler tarafından sürdürülen eylemler sonlandı. Grev, 21 Haziran 2011 tarihinde mahkeme kararıyla durduruldu.
Grev ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Gürsaş işçileri direnişi – İstanbul (Ümraniye)
Direnişin başlangıç tarihi: 24 Aralık 2008
Direnişteki işçi sayısı: 14
Direnişin sebebi: Birleşik Metal-İş’in çoğunluk tespitini engellemek için kriz bahanesiyle işten çıkarılan 14 Birleşik Metal-İş üyesi işçi 24 Aralık tarihinde işyeri önünde direnişe geçti. İşçiler direnişlerini 2 ay sürdürdükten sonra işyeri önündeki direnişi sonlandırıp hukuki süreci takip etmeye başladılar.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Sinter işçileri direnişi – İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 22 Aralık 2008
Direnişteki işçi sayısı: 280
Direnişin sebebi: İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Sinter Metal işyerinde çalışan işçiler işten atıldıktan sonra işlerine geri dönmek ve işsiz kaldıkları süre içerisinde de kıdem ve ihbar tazminatları dahil tüm haklarını almak için direnişe geçtiler. İşçiler fabrika önünde sürdürdükleri direnişlerini 6 ay sonra bitirip hukuki süreci takip etmeye başladılar. İşçiler, direnişin 16’ıncı ayında açlık grevine başladı. Bir hafta sonra açlık grevini sonlandıran işçiler 13 Aralık 2010’da mahkeme kararıyla haklarını aldı. Direniş boyunca Sinter patronu işyerine sendikanın girmemesi için her yolu denedi, hatta fabrikayı kapatmayı bile düşündü.
Sinter işçilerinin direnişiyle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
ÜNSA Ambalaj işçileri direnişi – İstanbul (Kartal)
Direnişin başlangıç tarihi: 6 Aralık 2008
Direnişteki işçi sayısı: 300
Direnişin sebebi: Kartal Samandıra’da ÜNSA Ambalaj’da ‘kriz” gerekçesiyle yaşanan işçi çıkartmalara karşı işçiler, işlerine geri dönmek için direnişe geçti. Uzun süre işyeri önünde süren direniş 26 Ocak 2009 tarihinde kazanımla sonuçlandı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Dostel Makine işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 27 Kasım 2008
Direnişteki işçi sayısı: 40
Direnişin sebebi: Krizi gerekçe göstererek işçileri ücretsiz izine zorlayan işveren, izindeki 40 Birleşik Metal-İş üyesi işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. İşçiler işten çıkarmalara karşı direnişe geçti. 40 gün süren direnişin ardından işveren, işten çıkarılan işçilere kıdem tazminatını ödemek zorunda kaldı. Kıdem tazminatını alan işçiler direnişlerini sonlandırdı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Philips işçileri direnişi – Kocaeli (Gebze)
Direnişin başlangıç tarihi: 7 Kasım 2008
Direnişin sebebi: Kriz gerekçesiyle kapatılan Philips fabrikasında çalışan işçiler haklarını almak için direnişe geçti. İşçiler kitlesel basın açıklamaları ve yürüyüşlerle gerçekleştirdikleri eylem süreçlerinde son olarak 6 Ocak 2009 tarihinde kendilerini fabrikaya kapattı. Bir gün süren eylem sonunda işçiler savcılık kararıyla fabrikadan çıkarıldı ancak işçiler haklarını aldı.
Direnişle ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
E-kart işçileri grevi – Gebze
Grevin başlangıç tarihi: 16 Haziran 2008
Grevdeki işçi sayısı: 17
Grevin sebebi: Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Eczacıbaşı ortaklı E-Kart firmasında çalışan ve Türk-İş’e bağlı Basın-İş sendikasına üye işçiler Toplu Sözleşme hakkı ve Basın-İş sendikasının işveren tarafından tanınması için greve başladı. Grevin birinci yılının ardından işçiler fiili direnişi sonlandırdı. Grev, hukuki aşamada sürüyor.
E-Kart grevi ile ilgili haberler ve bilgilendirme için tıklayınız
Bu sayfadaki eksiklikler, yazılmayan direniş ve grevler, devam eden grevler için öykü ve anlatımlarınızı [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.