Türkiye’nin sabrını zorlayan Barzani, “ABD yardım etmese bile kendimizi savunuruz” ve “PKK’yı terör örgütü olarak tanımayız” sözlerini yinelediği açıklamasında, Türkiye ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına da tepki gösterdi. Barzani, “Anlaşmada yer alan bir madde Irak petrollerinin yüzde 10’unun Türkiye’ye verilmesini öngörüyor. Neyse ki böyle bir anlaşmaya İçişleri Bakanı’nın imza yetkisi yok. Hatta Başbakan’ın bile […]
Türkiye’nin sabrını zorlayan Barzani, “ABD yardım etmese bile kendimizi savunuruz” ve “PKK’yı terör örgütü olarak tanımayız” sözlerini yinelediği açıklamasında, Türkiye ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına da tepki gösterdi. Barzani, “Anlaşmada yer alan bir madde Irak petrollerinin yüzde 10’unun Türkiye’ye verilmesini öngörüyor. Neyse ki böyle bir anlaşmaya İçişleri Bakanı’nın imza yetkisi yok. Hatta Başbakan’ın bile yok. Irak parlamentosunun onaylaması gerekir” dedi. Barzani, Araplardan da kendilerine destek olmaları çağrısında bulundu.
Barzani, El-Arabiya televizyonunda PKK sorununun 1984 yılından bu yana var olduğunu ve bölgesel Kürt yönetiminin bu örgütü denetimi altındaki topraklara yerleştirilmediğini savundu. Mesut Barzani, IKDP’ye bağlı ‘Kurdistan TV’ ile ‘Zagros TV’de de yayınlanan röportajda “23 yıldır varlığını sürdüren PKK, askeri yöntemlerle çözüme kavuşacak bir sorun değil. Eğer öyle olsaydı bunca yıldır sürdürülen askeri mücadele başarıya ulaşırdı. Eğer Türkiye askeri yöntemler yerine barışçıl siyasi seçeneği denerse bundan olumlu bir sonuç alacaktır. Ankara siyasi çözümü kabul ederse o zaman bu konuda elimizden gelen her türlü desteği Türkiye’ye sunarız” dedi.
“PKK BARIŞÇIL SEÇENEĞİ REDDEDERSE TERÖRİST OLUR”
Mesud Barzani, PKK’yı neden terörist bir örgüt olarak kabul etmediklerini şöyle anlattı: “Ben Kuzey Irak’ın diğer parçalarındaki Kürtler’in de haklarına kavuşmasının yanındayım. Diyelim ki PKK’ya ‘terörist’ dedik, peki 50 Milyon Kürt de mi teröristtir? Türkiye, barışçıl seçenek sunmadan ve PKK da bu seçeneği reddetmeden bu örgütü terörist olarak tanımlamıyorum. Bunun yanında PKK’nın uyguladığı şiddete ve topraklarımızı saldırı amaçlı kullanmasına da karşıyız.”
“YAKLAŞTIRMAYIN EMRİNİ VERDİM”
Olası sınırötesi operasyonda ABD’nin kendilerine yardım etmese bile ‘Kürt halkını savunacaklarını’ öne süren Barzani, ‘Yerel Kürt Bölgesi Başkanı’ ve gerekse ‘Başkomutan’ olmaktan doğan sorumluluğunu yerine getireceğini anlatırken, “Peşmerge ve diğer güvenlik güçlerine olası bir saldırıya karşı hazır olmaları yönünde talimat verdim. PKK veya Türkiye, ‘Her ikisini de yaklaştırmayın’ emrini vermiş bulunmaktayım. Tekrar belirtiyorum; PKK hiçbir şekilde denetimiz altındaki yerleşim alanlarında bulunmamaktadır. Onlar sadece yerleşim alanı olarak kullanılmayan ve hiçbir Peşmerge’nin bulunmadığı sınır üzerindeki sarp dağlık arazilerde bulunmaktalar” dedi.
“PKK’YI SİLAHLI MÜCADELEYE SURİYE HAZIRLADI”
Mesut Barzani ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “Kuzey Irak’a yönelik askeri operasyonu destekliyoruz” sözlerini “Çok kötü bir açıklama” olarak değerlendirdiğini söyledi. Kürt lider, “PKK’yı silahlı mücadeleye hazırlayan Suriye idi. Bu ülke PKK’yı barındırdı ve bu düzeye ulaşmasını sağladı. Esad’ın açıklaması bizi derinden incitti” dedi.
TALABANİ’Yİ SAVUNDU
Irak Cumhurbaşkanı CelalTalabani’nin “Bir kediyi bile Türkiye’ye teslim etmeyiz” sözlerinin hatırlatılması üzerine Mesut Barzani, “Talabani’nin sözleri yanlış yansıtıldı. Düzenlediğimiz ortak basın toplantısında sayınTalabani’ye iki ayrı soruldu. Birinci soru; ‘Türkiye’ye PKK’nin lider kadrolarını teslim edecek misiniz?’di Talabani bu soruya karşılık PKK’nın lider kadrolarının denetimleri altındaki topraklarda bulunmadığını bu nedenle gerçekleşmesinin imkansız olduğunu söyledi. İkinci soru ise ‘Türkiye bazı Irak’lı Kürt yetkililerin de teslim edilmesini istemekte bu konudaki tavrınız ne olacak?’tı. Sayın Talabani işte bu ikinci soruya karşılık ‘Bir kedimizi bile vermeyiz’ dedi. Yani Talabani Iraklı Kürt yetkililerin teslim edilmesine karşılık olan tepkisini gösterdi” iddiasında bulundu.
GÜVENLİK ANLAŞMASI RAHATSIZ ETTİ
Mesud Barzani, Türkiye ile bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilere yönelik ise Ankara’nın sadece Bağdat yönetimini esas almasından dolayı ilişkilerin zarar gördüğünü, Türkiye’nin kendileriyle görüşmek istemediğini dolayısıyla kendilerinin de onların arkasından gitmeyeceğini belirtti.
El-Arabiya televizyonunda Irak ile Türkiye içişleri bakanları arasında imzalanan güvenlik anlaşması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Barzani bu anlaşmanın bazı maddelerinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Barzani, şöyle devam etti: “İki İçişleri Bakanı arasında imzalanan güvenlik anlaşmasında yer alan bir madde 1926 anlaşmasına atıfta bulunuyor ve Irak petrollerinin yüzde 10’unun Türkiye’ye verilmesini öngörüyor. Yani Irak, ülke petrollerinin yüzde 10’unu Türkiye verme aşamasında mıdır? Bazen öyle şeyler yapılıyor ki kendi sorumluluk alanlarını bile hesaba katmıyorlar. Neyse ki böyle bir anlaşmaya İçişleri Bakanı’nın imza yetkisi yok. Hatta Başbakan’ın bile imza yetkisi yok. Irak parlamentosunun bu anlaşmayı onaylaması gerekir. Bu arada nasıl oluyor da, Irak yönetiminden bir heyet başka bir ülkeye gidip anlaşma imzalıyor ve bu heyette hiçbir Kürt yetkili yok. Yani bu tür şeyler kabul edilemez. Bunlara yönelik rahatsızlıklarımızın olduğu da kuşkusuz doğrudur. Irak hükümetinin ilk dönemlerdeki boyun eğmeci tavırları bizi oldukça rahatsız etti. Ancak sonradan gerek Irak hükümeti, gerek parlamento gerekse siyasi gruplar çok olumlu bir tutum sergilemeye başladı.”
Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim, yabancı şirketlerle petrol anlaşmaları imzalamıştı.
“O BÖLGEDE SAVAŞMAK İMKANSIZ”
Amerikan televizyonu CBS News’e de konuşan Mesut Barzani, terör örgütü PKK’nın bulunduğu dağlık bölgenin savaşmayı imkansız kıldığını savunarak, “Türk savaş uçakları 3 ay boyunca söz konusu bölgeyi bombardıman etti ancak sonuç olarak bir tek PKK’lıyı bile etkisiz hale getiremedi” iddiasında bulundu. Kürt lider, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ nın PKK’ya “Silahı bırak ne sorunun varsa gel parlamentoda çöz” çağrısını son derece olumlu bulduğunu, bu çağrının barışçıl bir çözüm önerisi adı altında pratiğe geçirilmesi gerektiğini ekledi.
ARAPLARDAN DESTEK İSTEDİ
Bu arada, Barzani, Araplara “Kürdistan’da kardeşlerinin isteklerine destek olmaya” çağırdı.