İşsiz ve güvencesiz çalıştırılan öğretmenler 6 Ekim’de Ankara’da eylemdeler. Son bir aydır güvencesiz ve işsiz öğretmenleri sendikaya fahri üye yazmaya başlayan Eğitim-Sen tarafından örgütlenen eylemde, işsiz ve güvencesiz öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde saat 12.00’de taleplerini dile getirecekler. İşsiz ve Güvencesiz Eğitim Emekçilerinin Talepleri * EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET! * ÖĞRETMEN ÜNVANI ALAN HERKESE DERHAL […]
İşsiz ve güvencesiz çalıştırılan öğretmenler 6 Ekim’de Ankara’da eylemdeler. Son bir aydır güvencesiz ve işsiz öğretmenleri sendikaya fahri üye yazmaya başlayan Eğitim-Sen tarafından örgütlenen eylemde, işsiz ve güvencesiz öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde saat 12.00’de taleplerini dile getirecekler.
İşsiz ve Güvencesiz Eğitim Emekçilerinin Talepleri
* EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!
* ÖĞRETMEN ÜNVANI ALAN HERKESE DERHAL SINAVSIZ GÜVENCELİ İŞ (KADRO) HAKKI!
* NET YASAL TANIMLAMA!
* FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİNE ÜCRETSİZ FORMASYON HAKKI!
* Eğitimin içeriği ve sistemin yapılandırılmasında
ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ-VELİ DENETİMİ!
* Eğitim kurumları ticarethane değildir
HERKESE PARASIZ EĞİTİM HAKKI!
* Ulaşım, kültürel etkinlikler, sosyal ve resmi hizmetler gibi çeşitli alanlarda kadrolu eğitimcilere verilen Milli Eğitim Personel Kimliği, Öğretmen evi Kimliği, İndirimli Seyahat Kartı (Paso) türü kimliklerin verilmesi.
Eğitim-Sen’den eylem çağrısı:
Şimdi Geleceğimize Sahip Çıkma zamanıdır!
6 Ekim’de Bakanlık Önündeyiz!
Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli çalışanlar, ders ücreti karşılığı çalışanlar ve hiç çalışmayan işsiz öğretmenlerin sorunları yıllardır çözüm bekliyor. Bakanlık ise sorunu çözmek yerine, çözümsüzlükte ısrar ediyor.
Eğitim Sen olarak, iş güvencesiz çalıştırılmaya karşı, güvenceli-kadrolu istihdam mücadelesi sürdürmekteyiz. İş güvencesinden yoksun, geleceği hem belirsiz hem de eğitim yöneticilerinin iki dudağı arasında olan eğitim emekçileri sorunlarına çözüm arıyoruz. Hiçbir sosyal hakkı olmayan, gelecekleri belirsiz olan güvencesiz eğitim emekçilerinin kadroya alınması ve iş güvenceli olarak istihdam edilmesi gerekmektedir.
Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde esnek, parçalı ve tek amacı eğitim emekçileri arasındaki dayanışmayı yok ederek, onları rekabete zorlayan tüm istihdam biçimlerine son verilmesini ve herkese kadrolu, iş güvenceli çalışma hakkının tanınmasını savunmaktadır. Eğitimde iş güvenceli ve kadrolu istihdam için mücadelemizi, güvencesiz eğitim emekçileri ile omuz omuza sürdürmeye kararlıyız.
Okullarımızda mevcut öğretmen açığının 165 bin civarında olduğu göz önüne alındığında, atama bekleyen öğretmenlerin bir kez daha işsizliğe mahkum edilmelerinin makul bir gerekçesini bulmak mümkün değildir. Yüz binlerce arkadaşımız okulunu bitirip, öğretmenlik diplomasını aldığı halde, ataması yapılmamakta ve işsizler ordusuna dahil edilmektedir.
Güvencesiz çalıştırılan arkadaşlarımız ve işsiz öğretmen arkadaşlarımızla birlikte taleplerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’na bir kez daha iletmek için 6 Ekim 2007 tarihinde Saat: 12.00’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması eylemi gerçekleştireceğiz. Eyleme İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Samsun illerinden araçlar kaldırarak katılacağız. Ayrıca diğer illerden gelecek arkadaşlarımız bulundukları ilde Eğitim Sen Şubesi ile irtibata geçerek eyleme katılabileceklerdir. Ankara çevresi illerin katılımı Eğitim Sen Ankara Şubeleri ile birlikte örgütlenecektir.
İşsizliğe mahkum olmamak için, güvencesiz çalıştırılmaya karşı işimize, emeğimize ve geleceğimize birlikte sahip çıkalım.
Eğitim-Sen İstanbul: 6 Ekim’de MEB önündeyiz
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri 29 Ekim Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanı’nda yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini iletmek için 6 Ekim günü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde olacağını duyurdular. Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hasan Toprak, sermayenin çıkarları için eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, taleplerini bir kez daha MEB’e ileteceklerini söyledi. Ücretli öğretmen olan Ayfer Çiçek de bir konuşma yaptı. “Biz sözleşmeli sisteme ücretli kölelik düzeni dediğimizde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bize yaygaracılar demişti” hatırlatmasını yapan Çiçek, bakanın gelip bir hafta bu koşullarda çalışmasını istedi. Kadrolu öğretmenlerle aynı haklardan yararlanmak istediklerini belirten Çiçek, “Kadrolu, güvenceli, insanca yaşayabilecek, onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz” dedi.
İşsiz ve güvencesiz öğretmenlerle ilgili veriler
* 20 bin beden öğretmeninden her yıl sadece bin tanesi atanıyor.
* Şu ana kadar atanamadığı için 6 öğretmen intihar etti.
* Sözleşmeli ve güvencesiz öğretmenlerin iş güvencesi müdürün iki dudağının arasında.
* Hiçbir ek ödeme alamıyorlar ve 5-6 ay ücret alabiliyorlar
* İşçi statüsünde oldukları için 90 gün prim ödemeden sağlık karnesi alamıyorlar. Geçen yıl
bu yüzden Burdur’da ücretli öğretmen Sevim Bahadır zatürree tedavisi göremediği için öldü.
* Kadrolu, güvenceli, insanca yaşayabilecek onurlu bir yaşam talebi.
* Ayrıca askerliğini yapmamış sözleşmeli öğretmenler atanamıyor ve sendikaya üye olamıyorlar. Eğitim-Sen güvencesiz öğretmenleri fahri üye yapmaya başladı. Biri Genel Merkeze diğeri öğretmene olmak üzere 2 üye fişi hazırlanıyor. Ancak bakanlığa bildirilmiyor. İsteyen öğretmen de üye aidatı verebiliyor.
* Bakan Çelik, Türkiye’nin net öğretmen ihtiyacının 165 bin 826 olduğunu söyledi. Eğitim sendikalarının açıklamalarına göre ise öğretmen açığı 200 bin.
• KPSS sınavına giren öğretmen adayı 2006 yılında 202,710, buna rağmen atanan öğretmen sayısı sadece 10 bin ve Şubat atamasında sayının daha az olacağı ise aşikar.
• Yaklaşık 25 bin öğretmen bakanlık sözleşmesine tabii çalışıyor.
• Usta öğretici sayısı yaklaşık 40 bin. Ders ücreti karşılığı çalıştırılan öğretmenlerin sayısı da 100 bin civarında.
* 50 bin dershane öğretmeni ve 28 bin özel okul öğretmeni var.
* Dershane öğretmenleri haftada ortalama 6 gün çalışıyorlar ve 500-600 YTL alıyorlar. Çoğunun da sigortası yok ve stajyer statüsünde çalışıyorlar.
* Ve on binlerce öğretmen adayı işsiz.
İlgili linkler:
www.egitimguncel.org
http://www.egitimiscileri.com
http://www.egitimemekcileridernegi.org
www.egitimsen.org.tr