Dünyaca ünlü tekstil devi firmalarında çalışan işçiler adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu döneminde de uzlaşmaya varılamaması sonrasında Teksif Sendikası ıo Eylül’de greve çıkacağını açıkladı. Greve gidilecek işyerleri arasında Söktaş, Narin Tekstil, Yunsa, Levi’s, Saray Halı, Kasar ve Dual, Pisa Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko gibi firmalar bulunurken, sektördeki 32 bin işçi adına […]
Dünyaca ünlü tekstil devi firmalarında çalışan işçiler adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu döneminde de uzlaşmaya varılamaması sonrasında Teksif Sendikası ıo Eylül’de greve çıkacağını açıkladı. Greve gidilecek işyerleri arasında Söktaş, Narin Tekstil, Yunsa, Levi’s, Saray Halı, Kasar ve Dual, Pisa Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko gibi firmalar bulunurken, sektördeki 32 bin işçi adına görüşmeleri yürüten DİSK’e bağlı Tekstil, Hak-İş’e bağlı Öz-İplik İş ve Türk-İş’e bağlı Teksifin kendi aralarında bir anlaşmaya varmadığı iddia ediliyor.
Geçen yılki görüşmelerden sonra da grev kararı alan fakat grevin uygulanmasına bir gün kala Öz-İplik İş ve Teksifin patronlarla anlaştığını hatırlatan Tekstil Sendikası yetkilileri bu yıl aynı durumla karşılaşabileceklerini ve sürece ilişkin diğer sendikalara güvenleri olmadığını belirtti.
Sayı olarak en çok işçiyi temsil eden Teksifin tutumu bu süreci belirlerken, sendika açıklamada grev kararı aldığını ilan etti ve şunları kaydetti: “Tekstil ve hazır giyim sektörünün bunalımlı günleri adattığı, ihracat rakamlarının yükseldiği sektördeki yetkili ağızlardan açıklandığı istikrar ortamında işveren sendikasının uzlaşmaz tutumu kabul edilemez bir durum yarattı.
Üyelerinin, yeri gelince iş yerlerinin haklı taleplerini ön plana çıkaran Teksife karşı takınılan bu tavır karşısında tabandan gelen yoğun talepler dikkate alınarak greve çıkılması kararlaştırıldı.” Açıklamada, 3 Ağustos’ta 17 işyerinde alınan grev kararının yarından itibaren işyerlerine ilan edileceği ve 10 Eylül Pazartesi günü de n işyerinde greve başlanacağı bildirildi. Diğer 6 iş yerindeki grev tarihinin ise daha sonra belirleneceği ifade edildi.
Sendika, görüşmelerde işçi ücretlerine birinci 6 ayda yüzde 10, ikinci, üçüncü, dördüncü 6 aylarda yüzde 8’er zam yapılmasını talep ederken, sosyal yardımlarda da yüzde 50-60 oranında artışa gidilmesini istemişti Tekstil Sendikası ücredere birinci 6 ayda yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda TÛFE+yüzde 7’şer zam talep ederken, Öz İplik-İş de ücretlere birinci 6 ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda ise TÜFE oranında artış istemişti.
Kaynak: Birgün