İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Denizli, Konya, Bursa, Antalya, Samsun ve Ankara’dan gelen sözleşmeli, ücretli, işsiz ve özel sektörde çalışan onlarca öğretmen bugün Milli Eğitim Bakanlığı önündeydi. Saat 12.00’de MEB önüne gelen öğretmenler burada bir açıklama yaptılar. Basın açıklamasını kendilerini İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri olarak adlandırılan öğretmenler adına Yusuf Döner Güneş okudu. Devlet okullarındaki kadrolu […]
İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Denizli, Konya, Bursa, Antalya, Samsun ve Ankara’dan gelen sözleşmeli, ücretli, işsiz ve özel sektörde çalışan onlarca öğretmen bugün Milli Eğitim Bakanlığı önündeydi. Saat 12.00’de MEB önüne gelen öğretmenler burada bir açıklama yaptılar.
Basın açıklamasını kendilerini İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri olarak adlandırılan öğretmenler adına Yusuf Döner Güneş okudu. Devlet okullarındaki kadrolu öğretmenlerle aynı diplomaya sahip olduklarını söyleyen Güneş, kendilerinin ya işsiz olduğunu yada her türlü iş güvencesinden ve sosyal haktan yoksun olarak çalıştıklarını söyledi.
Öğretmen açığının 200 bine ulaştığı Türkiye’de on binlerce öğretmenin işsiz beklediğini, iş güvencesinin ve sosyal hakların olmadığı ücretli ve sözleşmeli öğretmenliği bile büyük bir şans saydığını belirtirken devletin ise her geçen yıl atamalarda kadrolu sayısını azaltarak “ücretli” ve “sözleşmeli” öğretmenliği yaygınlaştırdığını belirtti. Bu atamalarda bile devletin adaleti sağlayamadığını, meslek ve teknik eğitim dallarında uzun yıllardır atama yapılmadığını söyleyen Güneş sözleşmeli ve ücretli öğretmenlikte karşılaştıkları koşulların ise “modern kölelik” koşulları olduğunu söyledi.
“KPSS yeterlilik için değil”
KPSS’nin öğretmen yeterliliğini belirleyen bir sınav olmadığını dile getiren Güneş “Yüz binleri bulan öğretmen açığına rağmen atanamıyor oluşumuz öğretmen olma yeterliliğine sahip olmayışımızdan değil, bu çarpıklığın devlet tarafından bir eğitim politikası haline getirilmiş olmasındandır” dedi.
MEB’in daha önce 30 bin atama yapılacağını açıklamasına rağmen atama sayısının sonradan 20 bine düşürülmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Güneş bakanlığın atama yapılacak öğretmen sayısını sürekli gündemde tutarak yeterli öğretmen atanıyormuş izlenimi yarattığını bunun bir aldatmaca ve şovdan ibaret olduğunu söyledi.
Yapılan açıklamanın ardından öğretmenlerin temsilcileri bir yetkili ile görüşmek için bakanlığa girdiler fakat karşılarında hiçbir muhatap bulamadılar. Bunun üzerine arkadaşlarının yanına dönen öğrenciler bir yetkili kendileri ile görüşene kadar beklemeyi sürdüreceklerini söylediler. Polis yetkililerinin “basın alacağını aldı” diyerek eylemi sonlandırma girişimine karşı öğretmenler bekleyişlerini sürdürdüler ve “amaçlarının basına çıkmak olmadığını, atanmak olduğunu” söylediler. Polisin saldırı hazırlıkları yapması üzerine öğretmenler temsilcilerini bakanlıkta bırakarak Eğitim Sen 1 Nolu şubeye geçtiler.
Remzi Kaya: IMF’nin belirlediği kadroyu aşamıyoruz
Yoğun ısrar sonucu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ile görüşen öğrenciler sorunlarını Kaya’ya anlattılar. Öğretmenlerin temsilcilerinin verdiği bilgiye göre Kaya durumu anladığını, Maliye Bakanlığı kendilerine bütçe ayırmadığı için atama yapamadıklarını, yapılan mevcut atamaları da kendi inisiyatiflerini kullanarak yaptıklarını söyledi. Öğretmenlere IMF’nin belirlediği kadro sayısının üzerine çıkamadıklarını söyleyen Kaya bu konuda ellerinin kollarının bağlı olduğunu söyleyerek “Maliye Bakanlığı’na gidip oradan kadro için onay alın ben de hemen kadroları açayım” dedi.
KPSS sınavında yapıldığı söylenen usulsüzlüklere dair usulsüzlük dilakçesi verilmesini öneren Kaya KPSS’ye giren, bugüne kadar atanmadığı için askerlik süresi dolan ve bu nedenle puanları yettiği halde atanamayan öğretmenlerin sorunun çözüleceği sözünü verdi. Kaya ayrıca şubatta atma yapılmayacağını 10 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını söyledi.
Eğitimcilerin talepleri şöyle
İşsiz ve Güvencesiz öğretmenlerin talepleri şöyle:
– Bütçeden eğitime ayrılan pay iki katına çıkartılsın
– KPSS derhal kaldırılsın ve 200 bin öğretmen açığı mezuniyet yılı itibariyle, geçmişe dönük sırayla derhal kapatılsın
– Ücretli, usta öğretici, sözleşmeli isimleri altında sürdürülen güvencesiz öğretmen istihdamı son bulsun ve öğretmen ünvânı olan herkese derhal iş güvenceli kadro hakkı verilsin.
On binlerce öğretmen güvencesiz çalışıyor
İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri adına yapılan açıklamadaki bilgilere göre bugün Türkiye’de 100 binden fazla öğretmen hiçbir sosyal güvenceden yararlanmadan, iş güvencesinden yoksun bir şekilde ayda sadece 400 YTL ücretle “ücretli öğretmen” adı altında çalıştırılıyor. Binlerce öğretmen özel dershanelerde “stajyerlik” adı altında hiçbir ücret ödenmeden ve hiçbir sosyal haktan yaralanmadan kölelik koşullarında günde 10 saatten fazla çalıştırılıyor. Öğretmen açığının 200 bine ulaştığı ulaştığı Türkiye’de her yıl 100 binlerce öğretmen sınava girerken Milli Eğitim Bakanlığı yılda sadece 10 bn ila 20 bin arasında öğretmen atıyor.
Eğitim Sen de destek verdi
İşsiz ve Güvencesiz öğretmenlerin yaptığı eyleme Eğitim Sen MYK üyeleri de katılarak destek verdiler. Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek bir açıklama yaparak hükümeti eleştirdi ve kadro bekleyen 185 öğretmenin atanması için plan yapılması gerektiğini söyledi.
Sendika.Org / Ankara