Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Lal Camii’nde dün başlatılan operasyonun sona erdiği ve külliyede silahlı militan kalmadığı açıklandı. Askeri sözcü Tümgeneral Vahid Erşad, askerlerin içerideki silah ve patlamamış mühimmatı temizlemeye çalıştığını söyledi. Sözcü, ayrıca içeride kadın ve çocuklara ait cesetler olduğu yolunda kendisine ulaşan bir bilgi olmadığını açıkladı. İçeride toplam kaç kişinin öldüğü konusunda kesin sayı vermeyen […]
Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Lal Camii’nde dün başlatılan operasyonun sona erdiği ve külliyede silahlı militan kalmadığı açıklandı. Askeri sözcü Tümgeneral Vahid Erşad, askerlerin içerideki silah ve patlamamış mühimmatı temizlemeye çalıştığını söyledi. Sözcü, ayrıca içeride kadın ve çocuklara ait cesetler olduğu yolunda kendisine ulaşan bir bilgi olmadığını açıkladı. İçeride toplam kaç kişinin öldüğü konusunda kesin sayı vermeyen yetkili, sadece 10 askerin öldüğünü söylemekle yetindi.
Dün yapılan açıklamalarda, içeridekilerin lideri durumundaki Abdülraşid Gazi’nin de aralarında olduğu yaklaşık 50 kişinin öldürüldüğü duyurulmuştu. Hükümet yetkilileri, içeride rehin tutulan ve canlı kalkan olarak kullanılan çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu söylüyorlardı. Bu kişilerin sayısı ve akıbeti henüz bilinmiyor.
Sekiz gündür süren abluka ardından, içeride güvenlik kuvvetlerine teslim olmayı kabul etmeyen İslamcı gruba karşı dün şafak sökerken operasyon başlatılmıştı. Çatışmalar neredeyse 36 saat sürdü ve ancak akşam çökerken sona erdi. Operasyonun hedefi cami ve külliyeyi, radikal İslamcılardan yetkililerin deyimiyle ‘temizlemekti’.
Lal Camii Pakistan’da şeriat düzenine geçilmesi talebiyle aylardır süren eylemlerin merkezi konumundaydı.
Operasyona tepki eylemleri düzenlenebileceği belirtiliyor. Lal Camii ve külliyesinin en önde gelen liderlerinden Abdülraşid Gazi’nin nasıl geliştiği anlaşılamayan bir şekilde ölmüş olması da bir kaygı unsuru. Gazi, öldürülmesinden birkaç saat önce Geo TV adlı özel televizyon kanalında operasyonu ‘düpedüz tecavüz’ diye niteleyip, “Şehadetim artık kesin” demişti.
Gazi’nin Belucistan’daki köyünde defnedilmesi planlanıyor. Bölgede herhangi bir gerginlik yaşanması ihtimaline karşı binlerce asker buraya sevkedildi. Muhalefetteki İslami ittifaklardan MMA’nın (Birleşik Eylem Meclisi), muhafazakarların en güçlü konumda bulunduğu Kuzeybatı Sınır Eyaleti’nde üç gün yas ilan ettiği haber veriliyor.
Son gelişmeler sonrası İslamcı grupların saldırılarından çekinen Pakistan yönetimi başkent İslamabad’da da güvenlik önlemlerini artırdı.
Pakistan’da Taliban benzeri İslami bir rejim isteyen güçlü bir hareket var. Bu hareketin nükleer güç konumundaki bu Ortadoğu ülkesinde iktidarı almasının hem bölgesel hem de küresel ölçekte sarsıcı etkilerinin olması kaçınılmaz. Olası tehlikelerin farkında olan ABD yanlısı Müşerref rejiminin sertleşmesi bekleniyor, ki bu da sürecin çığrından çıkmasına yol açabilir.
[BBC / Sendika.Org]