Demiryolu işçileri, tren şefliğinin kaldırılmak istenmesi nedeniyle iş durdurdu. Ancak uygulama sürünce, Gebze’de meydana gelen kazada bir yolcu yaşamını yitirdi, bir yolcu da ağır yaralandı. BTS, yeni ölümler olabilir uyarısında bulunuyor. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ile Türk Ulaşım Sendikası üyesi demiryolu işçileri, tren şefliğinin kaldırılmak istenmesine karşı dün iş durdurma eylemi yaparak, buna izin vermeyeceklerini […]
Demiryolu işçileri, tren şefliğinin kaldırılmak istenmesi nedeniyle iş durdurdu. Ancak uygulama sürünce, Gebze’de meydana gelen kazada bir yolcu yaşamını yitirdi, bir yolcu da ağır yaralandı. BTS, yeni ölümler olabilir uyarısında bulunuyor.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ile Türk Ulaşım Sendikası üyesi demiryolu işçileri, tren şefliğinin kaldırılmak istenmesine karşı dün iş durdurma eylemi yaparak, buna izin vermeyeceklerini gösterdi. Eylem dolayısıyla Ankara, Kars, Konya ve Adana’ya yapılan ana hat tren seferleri yapılamadı. Gardan hareket eden banliyö tren seferleri ile İzmit-Adapazarı tren seferlerinin ise gecikmeli olarak gerçekleştirilebildi.
BTS: Uygulama ölümler demek
Atılım Gazetesi’ne açıklamada bulunan BTS Şube Basın Yayın ve Dış İlişkiler Sekreteri Mithat Ercan, “Tren Şefliğinin kaldırılması başta güvenlik açısından asla kabul edilebilir bir şey değildir. Seferin gidişatından bilet kontrolüne ve güvenliğine kadar her şeyden sorumlu olan tren şeflerinin kaldırılarak, bu sorumlulukların makiniste yüklenmesi can kayıplarına varan sonuçlar yaratacaktır. Nitekim dün Tren şefi olmadan 16.37’de hareket eden 17616 sayılı Haydarpaşa-Adapazarı treni Gebze’de kaza yapmıştır. Makinistin yolcuları görememesi üzerine iki kişi tren ile istasyon platformu arasına düşmüş, Yılmaz isimli bir kişi kaldırıldığı Gebze Devlet Hastanesi’nde beyin kanaması sonucu yaşamını yitirirken, bir kişi de ağır yaralanmıştır. Üzülerek söylüyorum ki, bu henüz başlangıçtır ve meydana gelebilecek yeni can kayıplarından Genel Müdürlükler sorumlu olacaktır” dedi.
“Tren şefliğinin kaldırılması dışa bağımlı ekonomi politikalarının bir sonucudur” diyen Ercan, “Çalışan sayısını azaltma hedefini taşıyan bu uygulama iki yıldır gidip geliyor, eylemlerimiz sayesinde hayata geçirilemiyordu” hatırlatmasında bulundu.
Saldırı eylemle püskürtülmüştü
Demiryolları çalışanları daha önce de 5 Şubat 2007’de iş durdurma eylemi yapmış, bu eylem sonucunda 12 makinist işten çıkarılmıştı. Ancak işçilerin kararlı mücadelesi sonucunda işten çıkarılan makinistler işine geri döndüğü gibi, tren şefliğinin kaldırılması uygulaması geri çekilerek; BTS, Türk Ulaşım Sen, Memur Sen, DEMARD ve DEKAD ile Genel Müdürlük arasında bir çalışma grubu oluşturularak sorunun burada çözümlenmesi kararı alınmıştı.
Kaynak: Atılım.org.tr