İzmir Halkevleri ve Konak Belediyesi’ nin birlikte düzenlediği 2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İzmir’de Dr. Selahattin Akçiçek, Güzelyalı, Alsancak Kültür Merkezlerin’de ve yoksul mahallelerde yapılan gösterimlerle gerçekleşti.. 1 Mayıs vurgusunun öne çıkartıldığı festivalde gösterilen tüm filmlerin öncesinde de ‘1 Mayıs 1977′ den 2007′ ye’ adlı slayt gösterildi. İzmir halkının yoğun ilgi gösterdiği festivale toplam 4000 […]
İzmir Halkevleri ve Konak Belediyesi’ nin birlikte düzenlediği 2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İzmir’de Dr. Selahattin Akçiçek, Güzelyalı, Alsancak Kültür Merkezlerin’de ve yoksul mahallelerde yapılan gösterimlerle gerçekleşti.. 1 Mayıs vurgusunun öne çıkartıldığı festivalde gösterilen tüm filmlerin öncesinde de ‘1 Mayıs 1977′ den 2007′ ye’ adlı slayt gösterildi. İzmir halkının yoğun ilgi gösterdiği festivale toplam 4000 kişi katıldı.
Taksim’ de İşçi Sınıfı Kendi Hikayesini Yazdı
3 Mayıs’ta Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen galada oyuncu Burcu Tuna, Gülnihal Demir, Nevzat Şenol, yönetmen Aydın Sayman, Disk Sine-Sen Genel Sekreteri Ahmet Keskin, İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur geceye katılan sanatçılar arasındaydı. 800 kişinin katıldığı gecede salonun dolması üzerine Kültür Merkezi’nin önüne sinevizyon kurularak dışarıda kalan seyircilerinde etkinliği izlemesi sağlandı. Gecede konuşma yapan Konak Halkevi Başkanı Nail Tursun ‘Herkesin bir hikayesi var. Her sınıfın hikayesi var. Sermayenin hikayelerini televizyon dizilerinden, emperyalizmin hikayelerini hollywood filmlerinden izliyoruz. Gerici iktidarın tüm çabalarına rağmen 1 Mayıs’ ta Taksim’ de işçi sınıfı kendi hikayesini yazdı. Kazanmanın hikayesidir, 30 yıl sonra verilen onca mücadelenin sonunda kazanılan bir hikayedir bu. Biz işçi sınıfının hikayesinin yazımına küçük bir katkı sunduk bu festivalle’ diye konuştu. Gece İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur’ un verdiği konserle son buldu.
Festival boyu özel gösterimler gerçekleştirildi.
Bu Film Halkevi Mirasıdır
4 Mayıs akşamı Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ nde Dondurmam Gaymak filminin özel gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından geceye katılan film yönetmeni Yüksel Aksu ve film oyuncuları Burcu Tuna, Gülnihal Demir ve Özcan Gözer ile söyleşi gerçekleştirildi. Sanatçılar çekim sürecinde köyde yaratılan dayanışmayı ve deneyimlerini paylaştılar. Yüksel Aksu yaptığı konuşmada ‘Bu gerçekten bir film olmanın ötesinde bir halkevi mirasıdır. Bu filmi 1930’lardan itibaren halkevleri geleneği üzerine inşa ettik’ dedi
Bizler Hala Varız.
5 Mayıs akşamı ise Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ nde Beynelmilel filminin özel gösterimi gerçekleştirildi. Özel gösterime yönetmen Sırrı Süreyya Önder ve oyuncu Cezmi Baskın katıldı. Cezmi Baskın AST emekçileri olarak M.Gorki’nin Ana adlı romanını sahneye koyduklarında oyun müziği olarak 1 Mayıs marşını kullandıklarını, kitlelerle buluşturduklarını ardından 1 Mayıs marşının söylenmeye başladığını ve böyle bir olayın tanığı olmaktan, işçi sınıfının neferi olmaktan duyduğu mutluluğu belirtip, ‘Dünyada nasıl değişiklikler olursa olsun bizler olacağız. Bizler hala varız. Dünyayı değiştirmeye ve yeniden kurmaya yetkili olan sadece işçi sınıfıdır’ diye konuştu.
Festival Yoksul Mahallelerde
7-8-9 Mayıs tarihlerinde ise festival yoksul mahallelerle buluştu. Gültepe, Limontepe ve Güzeltepe mahallelerinde açık hava sinemaları kuruldu. Mahalle halkının yoğun ilgi gösterdiği gösterimler de Ayşe teyze’nin ‘sayenizde sinemada gördük’ sözü festivalin önemli vurgularından birisiydi.
Festival de oluşturulan iletişim ağı ile önümüzde ki dönem İzmir’ lilerin de yoğun olarak katıldığı bir festival kurgusu şimdiden tartışılmaya başlandı.
2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali temmuz ve ağustos aylarında Ege Bölgesi’nde gezici festival biçiminde devam edip bölge halkıyla buluşacak.
Sendika.org – İzmir