Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, genel ve katma bütçeli kuruluşlarda, KİT ve belediyelerde çalışan geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına ilişkin yasayı onayladı. Toplam 218 bin 733 geçici işçinin sınavla daimi kadroya alınması öngörülürken, bu uygulamanın bütçeye yıllık maliyeti de yaklaşık 900 milyon YTL olarak hesaplandı. “Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel […]
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, genel ve katma bütçeli kuruluşlarda, KİT ve belediyelerde çalışan geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına ilişkin yasayı onayladı.
Toplam 218 bin 733 geçici işçinin sınavla daimi kadroya alınması öngörülürken, bu uygulamanın bütçeye yıllık maliyeti de yaklaşık 900 milyon YTL olarak hesaplandı.
“Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
Yasa’da daimi kadroya geçmek için sınav şartı getirilirken, düzenlemeyle beraber 244 bin çalışandan 218 bin 733’ünü daimi kadroya alınacak.
6 AY ŞARTI
Yasa, altı ay ve daha fazla süreyle istihdam edilen işçileri kapsıyor. Geriye kalan, altı aydan daha az istihdam edilen 26 bin kamu işçisi ise bu düzenlemeden yararlanamayacak.
Yasa kapsamında kuruluşlarda 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonunda altı aydan fazla süreyle çalışan geçici işçiler yasadan yararlanabilecek. Değişiklikle çalışanların ücretlerinde herhangi bir artış olmayacak.
HANGİ KURULUŞLARI KAPSIYOR
Yasa kapsamındaki kurumlar şunlar:
“Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşeküller ile hizmetlerini genel bütçenin transferinden yardım olarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları. İl özel idareleri, belediyeler, bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikler ve işletmeleri.”
Kaynak: Hürriyet