Milli Eğitim Bakanlığı her gün farklı bir yeniliğe (!) imza atıyor. Son icraatı, 24-28 Nisan tarileri arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştireceği “Eğitim 2007 Eğitim Günleri”. İlginç oturumlar var. İşte konu başlıkları: Yeni müfredat AB sürecinde Türk eğitim sisteminin hedef ve stratejileri Yeni müfredat kapsamında ortaöğretime geçiş modeli Milli Eğitim Bakanlığı personel politikaları Eğitimde teknoloji kullanımı […]
Milli Eğitim Bakanlığı her gün farklı bir yeniliğe (!) imza atıyor. Son icraatı, 24-28 Nisan tarileri arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştireceği “Eğitim 2007 Eğitim Günleri”. İlginç oturumlar var. İşte konu başlıkları:
Yeni müfredat
AB sürecinde Türk eğitim sisteminin hedef ve stratejileri
Yeni müfredat kapsamında ortaöğretime geçiş modeli
Milli Eğitim Bakanlığı personel politikaları
Eğitimde teknoloji kullanımı
Okulöncesi eğitim
Öğretmen yeterlilikleri
Özel eğitimde bütünleştirme
Bakanlık, “Eğitimdeki bu güzel dönemi, gelin hep birlikte paylaşalım” diyor. Ve bu güzellikleri de şöyle sıralıyor:
100.000 yeni derslik
Eğitime 500.000 bilgisayar
Her okula ADSL internet
250.000 kızımıza okuma imkânı
Ezberci eğitimden bilimsel eğitime geçiş
40 yıllık müfredattan yeni müfredata geçiş
100.000 öğretmene dizüstü bilgisayar
250 bin öğretmene bilişim eğitimi
Özürlülere eğitim önceliği
Bütçede en yüksek pay eğitime ayrıldı
Öğrenci kredileri 4 kat arttı
Ar-Ge’ye ayrılan fonlar 10 kat arttı
Bir milyon yeni okur yazar kazandırıldı
3000 kapalı köy okulu açıldı
Okulsuz bölgelere mobil okullar götürüldü
15 yeni üniversite açıldı
Okullara yeni bir mimari yaklaşım kazandırıldı
Eğitimde internet devrimi gerçekleştirildi
400 milyon ücretsiz ders kitabı dağıtıldı
Mesleki eğitimde yeni yaklaşımlar hayata geçirildi
Şimdi şov zamanı
Bakan Çelik şovu seviyor. Belli ki seçim öncesinde imajını parlatıp liste başı olmayı düşünüyor. Onlarca sponsor da buna destek çıkıyor. Böylesi bir şova ilk kez şahit oluyoruz. Yapılanlar elbette gösterilmeli ama böylesine tek yanlı değil.
Yukarıdaki verilere bakıldığında, Türk eğitim sisteminin büyük bir değişim sürecinden geçip çağı yakaladığını sanırsınız. Oysa daha da artan sorunlar ve kadrolaşmanın ötesinde akılda kalan ne var? Bunu bir kez daha düşünün. Çevrenizde eğitim sisteminin içinde olan bir öğrenci, üniversite adayı ya da bir veli varsa onlara sorun: Son 4.5 yılda değişen ne olmuş?
Her iktidar, seçim öncesinde, öylesine şaşalı tablolar ortaya koyar ki sanırsınız onlardan önce hiçbir şey yapılmamış. Yukarıdaki yapılanlar listesine bakıldığında da böyle bir kanıya kapılıyorsunuz. Oysa şimdi bir de yapılamayanlar listesini çıkarsak ya da yapıldığı söylenenlerin ne kadar gerçekçi olduğunu sorgulamaya kalksak kafanız karmakarışık olur. En iyisi yorumunu sizlere bırakalım…
Bakan Çelik, önceki bakanlarla kıyaslandığında, çalışkan, hırslı, abartılı ve bir o kadar da partizan. Yaptıklarının gölgelenmesi biraz da o yüzden. Eleştiriye açık olmaması, yaptıklarını sorgulamaması, yanlıştan dönmenin bir fazilet olduğunu hâlâ anlayamaması ve dar çevresinin dışında hiç kimseye kulak vermemesi en büyük handikapları.
Kendisi gibi dediğim dedikçi ve ben yaptım oldu diyen dayatmacı bakanları hatırlayan bile yok. Muhtemelen o da unutulanlar kervanına katılacak. Ya da yaptığı olumlu işlerden çok olumsuz icraatlarıyla hatırlanacak. Her ne kadar aksini düşünse de!..
Çok oy kaybettirecek
Milli Eğitim Bakanlığı, iktidarlar için bir ömür törpüsü. Ne kadar iyi iş yaparsanız yapın hiç göze gözükmez. Onlar zaten hep yapılması gerekenlerdir. Asıl kızdıran, küstüren, verilecek oyun rengini değiştiren yapılmayanlardır. Bu kez de öyle olacak. AKP iktidarının oy erimesinin en önemli nedeni, eğitimde yapamadıkları ve yanlış yaptıkları olacak.
Özetin özeti: Siyasiler keşke kendilerini daha objektif kriterlere göre değerlendirebilseler…
Milliyet