Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde 15 yıl önce meydana gelen grizu faciasının yıldönümünde, hayatını kaybeden 263 madenci düzenlenen törenle anıldı. TTK’nın Kozlu Müessesesi’nde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenci için kuyu başında anma töreni düzenlendi. Törene, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel […]
Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde 15 yıl önce meydana gelen grizu faciasının yıldönümünde, hayatını kaybeden 263 madenci düzenlenen törenle anıldı.
TTK’nın Kozlu Müessesesi’nde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenci için kuyu başında anma töreni düzenlendi.
Törene, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Teşkilat Sekreteri Ramis Muslu, Eğitim Sekreteri Ramazan Denizer, şube yöneticileri ve çok sayıda madenci katıldı.
Yapılan konuşmalarda Çetin Altun, bir daha böyle faciaların yaşanmaması temennisinde bulundu. Yeni başlayan madencilere hayırlı olsun dileğinde bulunan Altun, “İşleri başında şehit olan tüm meslektaşları rahmet anıyoruz. Madencilik zor bir meslek, yerin yüzlerce metre altında tabiatın böğrünü biz alırken oda bizim kolumuzu, bacağımızı ve canımızı alıyoruz. Canımızı da versek, bölgemiz için ülkemiz için bu kömürü çıkartmamıza hiçbir şey engel olamaz. Bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak, bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz” dedi.
İlk kez törene katılan Rıfat Dağdelen de, tarihten ibret aldıklarını ve bu tür kazalara fırsat vermemek için mücadele ettiklerini söyledi.
Öncelikli hedeflerinin TTK’yi sağlıklı bir şekilde yaşatmak olduğunu dile getiren Dağdelen, “Bugün dünya madencilik tarihinde önemli yere sahip olan maden faciasının yıldönümü münasebetiyle buradayız. İbret aldığımız için bu şekildeki facialarının tekerrür etmemesi için elimizden geleni yapıyoruz Yeraltındaki gaz ölçümleri sondajlar, modern kuyu tesisleri ve bunların göstergesidir. Hedefimiz TTK’yi sağlıklı bir şekilde yaşatmaktır. Türkiye’nin yegane metalürjik kömürü buradadır. Yeteri kadar kömür vardır. Bu kömürü çağa uygun çalışma koşullarıyla yöntemlerle çıkartmalıyız. Bunun için de yeterli yatırımları yapmalıyız. Geçen yıl ki yatırımımız 25 milyon oldu. Bu senede benzeri olacak. İşçi sorunlarımızı çözmek içinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Geçen yıl bin 223 kişi aldık. Bu yıl tekrar işçi almak için girişimlerimiz devam ediyor. Ankara’da alacağımız her işçi başına zararı azaltacağımız sözünü verdik. Böyle işçi aldık. Bu yılda bana ne kadar kömür çıkarttığımız soruluyor. Bir komutan ordusu kadar güçlüdür. Bizim ordularımız da madencilerdir, onlar ne kadar çok çalışırsa, bende o kadar güçlü olur ve tezimizi savunabilirim. Burayı ayakta tutacağız ve torunlarımıza iş imkanı sağlayacağız. Bugün ürettiğimiz kömür ancak giderimizin yüzde 30’nu karşılıyor. Tabii dünyada böyle bir sistemin yaşaması çok zor. Ama ben diyorum ki bizim ürettiğimiz kömür giderimizin yüzde 30’unu değil, tamamını karşıladıktan sonra kar edeceğiz. Ben madencilere inanıyorum” diye konuştu.
AA