Yargıtay, Diyarbakır Cezaevi’nde 10 mahkûmun ölümüne neden olan olayla ilgili yargılanan 62 sanık güvenlik görevlisinin “Canavarca bir hisle işkence ederek adam öldürme” suçundan yargılanmasını istedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 11 yıl önce, 10 tutuklu PKK’lının ölümüne, 24’ünün yaralanmasına neden olan olayla ilgili yargılanan 62 sanık güvenlik görevlisi hakkındaki 5’er yıllık mahkumiyet kararının […]
Yargıtay, Diyarbakır Cezaevi’nde 10 mahkûmun ölümüne neden olan olayla ilgili yargılanan 62 sanık güvenlik görevlisinin “Canavarca bir hisle işkence ederek adam öldürme” suçundan yargılanmasını istedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 11 yıl önce, 10 tutuklu PKK’lının ölümüne, 24’ünün yaralanmasına neden olan olayla ilgili yargılanan 62 sanık güvenlik görevlisi hakkındaki 5’er yıllık mahkumiyet kararının esastan bozulmasını istedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan tebliğname ve dava dosyası, temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Tebliğnamede, cezaevinde ziyaretçilerin görüş yerinde meydana gelen olayın bastırılması için, mahkumların kapatıldığı bölüme giren polis ve jandarma olan sanıkların, önlenmek istenen tehlikenin ağırlığı ile orantılı olmayan müdahalede bulundukları ve aşırı güç kullandıkları bildirildi. Tebliğnamede, şöyle denildi: “Otopsi raporlarında görüleceği gibi ölenlerin yüz, kafa, göğüs, sırt ve karın gibi bölgelerinde hayati organ ayrımı yapılmaksızın çok sayıda darbelerle darp edilmeleri sonucu 10 kişinin ölümüne sebebiyet verip, eylemin bu biçimi ile failin kim olduğu belli olmayacak ve toplumun ortak bilincinin, duygusunun ve vicdanının hiçbir zaman onaylamayacağı tarzda, vahşi bir eğilim sergileyerek ve canavarca bir hisle meydana geldiği anlaşılmıştır.”
Tebliğnamede, sanıkların eski 765 sayılı TCK’nın, “Canavarca bir his sevkiyle ve işkence etmek suretiyle adam öldürme” suçunu kapsayan 450/3, 463 ve 50. maddeleri uyarınca cezalandırılması gerektiği kaydedildi. Tebliğnamede, sanık 3 emniyet amiri, 4 infaz koruma memuru ve 2 cezaevi müdürü ile cezaevi doktoru hakkında vermiş olduğu beraat kararının onanması istendi. Tebliğnamenin, temyiz incelemesi yapacak 1. Ceza Dairesini bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak, tebliğnameye aykırı bir karar çıkması halinde Başsavcılık isterse bu karar dosya yerel mahkemeye gitmeden itiraz edebilecek.
DOSYA AİHM’DE
Diyarbakır’da 10 yıl süren yargılama, 27 Şubat 2006’da sonuçlanmıştı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında mahkeme heyeti, toplam 62 sanığın “Kastın aşılması suretiyle birden fazla kişiyi öldürmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 5’er yıl hapis ve 3’er yıl kamu hizmetinden menine karar vermişti. Dava dosyası Yargıtaya gönderilmişti. Müşteki avukatları, yargılamanın uzun bir süreye yayılması nedeniyle davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştı.
Hüseyin KAÇAR / DİYARBAKIR-SABAH