ABD Başkanı George W. Bush, göçmen politikasıyla ve Irak Savaşı’yla ilgili sorulardan kaçarken Meksika’da otelinin protestocular tarafından taşlanmasıyla beraber; Venezüela Başkanı Chavez ise kıtasal entegrasyon için birçok antlaşma imzalayarak Latin Amerika turlarını sona erdirdiler. Chavez’in yaptığı antlaşmaların temel noktalarından biri de Uluslararası Para Fonu’na (IMF) karşı alternatif bir bölgesel banka kurmak oldu. Arjantin Buenos Aires’te […]
ABD Başkanı George W. Bush, göçmen politikasıyla ve Irak Savaşı’yla ilgili sorulardan kaçarken Meksika’da otelinin protestocular tarafından taşlanmasıyla beraber; Venezüela Başkanı Chavez ise kıtasal entegrasyon için birçok antlaşma imzalayarak Latin Amerika turlarını sona erdirdiler.
Chavez’in yaptığı antlaşmaların temel noktalarından biri de Uluslararası Para Fonu’na (IMF) karşı alternatif bir bölgesel banka kurmak oldu. Arjantin Buenos Aires’te onbinlerce kişiye yaptığı konuşmada Washington merkezli IMF yerine sosyalist alternatife dayanan bir Güney Bankası’ndan bahseden Chavez, “Güney Bankası ülkemize ve kardeş ülkelere dayatılan ahlaksız borç çemberini kırmamızı sağlayacaktır. Biz Venezüella’da yabancılara borçlarımızı ödeyebilmek için sınırsız kaynak aktarımı yapmak zorunda kaldık. Son 20-25 sene içinde ülkemizin zenginliğinden dışarıya transfer edilen kaynak 2.2 milyar doları buluyor. Bu rakam alınan borcun üç katından daha fazla. Bundan yedi yıl önce Güney Bankası’nı sadece ben savunuyordum, bu bankanın bizim uluslararası finansman sistemimizin yerine geçmesini istiyordum. Bugün çok daha somut adımlar atıyoruz. 15 gün önce yaptığımız antlaşmayla birlikte Arjantin ve yarın yapacağımız antlaşmayla beraber Bolivya, Güney Bankası’na katılıyorlar. Artık Latin Amerika ülkeleri IMF’nin emirlerine boyun eğmek zorunda değil. Yaptığımız şey bir ilk adım atmaktır, bu projeyi daha kapsamlı ve güçlü hale getireceğiz. Borçlandırma yoluyla dünyayı yönetmeye çalışan ve kaynaklarımızı durmaksızın sömüren IMF ve Dünya Bankası’na karşı verilecek en anlamlı yanıtın bu olduğunu düşünüyorum” diye konuşmuştu.
Arjantinli ekonomi uzmanı ve yabancı borçlar üzerine çalışan bir araştırmacı olan Alan Cibils, Güney Bankası’nın ahlaki bozulmanın, yolsuzluğun hakkından gelmesi ve Latin Amerika ülkelerindeki ekonomik rezervlerin kuruma ihtimali karşısında tedbirli davranması gerektiğini belirterek “Arjantin’deki hükümet gibi hükümetlerin tüketicilik ve çürümenin önüne nasıl geçebileceği halen cevaplanmayı bekleyen bir muamma” diye konuştu. Resmen Latinoamericano’ya bağlı uluslararası gazetecilerden Carlos Aznarez yaptığı açıklamada “Güney Bankası’yla ilgili ortak bir düşünce yok, her ülkenin bu projeye farklı taraflardan baktığını düşünüyorum. Chavez’in düşüncesi Latin Amerika ülkelerinin bir kaynak havuzu yaratarak fakir ülkeleri kalkındırması, halklara karşılıksız yardımlar sağlaması. Oysa Brezilya ve Arjantin çok daha kuşkucu bir bakış açısına sahipler. Güney Bankası projesi Venezüella’nın ideolojik tercihleri tarafından belirlenecek gibi görünüyor. Bolivya ekonomik ittifaklara gereksinim duyduğu için bu oluşuma dahil olur ancak Brezilya ile Arjantin sadece flört etmekle yetineceklerdir” dedi.
Güney Bankası dört ay içinde altyapısını tamamlayıp faaliyete geçiyor. Venezüella hükümeti, Nikaragua ve Ekvador’un da yakın zamanda kuruluş sermayesi 7 milyar dolar olan bankaya katılmasını bekliyor.
[Venezuelanalysis/Latinbilgi -S.T.]