Eğitim-Sen Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Selma Kılıçman, son iki ayda Adıyaman, Bursa ve Tokat’ta yaşanan öğretmen intiharlarının nedeninin iş güvencesiz ve meslek onuruna yakışmayan şekilde çalıştırılmalarından kaynaklandığını belirterek “Bu arkadaşlarımızın ailelerine tazminat ödenmesini, güvenli iş, güvenli gelecek, eşit işe eşit ücret ve kadro talebimizin karşılanmasını istiyoruz” dedi. “Sözleşmeli öğretmen” intiharlarına dikkat çeken Kılıçman, güvencesiz çalıştırılma […]
Eğitim-Sen Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Selma Kılıçman, son iki ayda Adıyaman, Bursa ve Tokat’ta yaşanan öğretmen intiharlarının nedeninin iş güvencesiz ve meslek onuruna yakışmayan şekilde çalıştırılmalarından kaynaklandığını belirterek “Bu arkadaşlarımızın ailelerine tazminat ödenmesini, güvenli iş, güvenli gelecek, eşit işe eşit ücret ve kadro talebimizin karşılanmasını istiyoruz” dedi.
“Sözleşmeli öğretmen” intiharlarına dikkat çeken Kılıçman, güvencesiz çalıştırılma biçiminin bu intiharların en önemli nedeni olduğunu kaydetti. Kılıçman, “İş güvencesinden yoksun öğretmenlerin, yani ‘eğitimin mevsimlik işçilerinin’ , aslında kadrolu olan ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerle aynı diplomayı almış olmalarına rağmen, her türlü sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırılmaktadırlar” diye konuştu.
Danıştay Kararı
Bugün devlet okullarında görev yapan 150 bin öğretmenin iş güvencesinden yoksun çalıştığının altını çizen Kılıçman, “Üstelik ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin aldığı ücretin yarısına öğretmenlik yapmaya mecbur bırakılmaktadırlar” dedi. Danıştay 12. Dairesi’nin, bu meslekte geçici personel uygulamasını doğru bulmadığı yönünde karar verdiğini, ancak bakanlığın halen ücretli ve sözleşmeli usta öğretici istihdamına devam ettiğine dikkat çeken Kılıçman, şunları söyledi: “Bakanlık, bu şekilde çalıştırılmayı meslek onuruna yakıştırmayan öğretmen arkadaşlarımızın intiharından sorumludur.”
Kaynak: Cumhuriyet