İrlanda da 40 bin hemşireyi temsil eden sendikalar 2 Mart Cuma günü ülke çapında eylem hazırlığı içinde olduklarını açıkladılar. Sendikalar daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları ve daha kısa çalışma haftası gibi taleplerini dile getirmek için iş durdurma, kısa süreli grevler gibi eylemler planladıklarını açıkladılar. İrlanda’nın geniş ölçüde devlet tarafından desteklenen ancak acil servis […]
İrlanda da 40 bin hemşireyi temsil eden sendikalar 2 Mart Cuma günü ülke çapında eylem hazırlığı içinde olduklarını açıkladılar.
Sendikalar daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları ve daha kısa çalışma haftası gibi taleplerini dile getirmek için iş durdurma, kısa süreli grevler gibi eylemler planladıklarını açıkladılar.
İrlanda’nın geniş ölçüde devlet tarafından desteklenen ancak acil servis odaları ve yatak yetersizliğinin artık sıradan hal aldığı sağlık sistemi günden güne kötüye gidiyor. Sağlık hizmeti ağırlıkla, 10 bin tanesi Filipinlerden ve Doğu Avrupa’dan göç etmiş hemşirelerin omuzlarına yıkılmış durumda.
İrlandalı Hemşireler Örgütü ve Psikatri Hemşireleri Derneği adlı iki hemşire örgütü üyelerinin 12 Mart’tan itibaren amirlerinin telefon cevaplama ve rapor doldurma gibi isteklerini red edeceği uyarısında bulunuyorlar. Ayrıca bazı hastanelerde de birkaç saatliğine iş bırakma yapabileceklerini belirtiyorlar.
İrlandalı Hemşireler Örgütü Genel Sekreteri Liam Doran hemşirelerin en fazla 35 saatlik iş haftası istediklerini belirtiyor. Eylemlerinin “idarenin bölünmesini maksimize hastanın bölünmesini minimize” edilmesine karşı olduğunu ifade ediyor.
Psikiyatri Hemşireleri Derneği Genel Sekreteri Des Kavanagh, “bu son şans ” diyor, hükümetin “masaya oturmak ve sonuçlarla yüzleşmesi” için 10 günü kaldı.
Eylem süreci 2 Mart günü ülkenin batısındaki Galway ve Limerick şehirlerindeki hastanelerde öğle arası eylemleri ile başladı. Bir başka eyşlem ise ülkenin en kalabalık ve en sorunlu hastanesi olan Dublin’deki Mater Hastanesi’nde 9 Mart’ta yapılacak.
Hastanelerinin idaresinden sorumlu Sağlık Sistemi İşverenleri Ajansı her iki örgüte de birer mektup yazarak üstü kapalı bir şekilde tehdit etti. Ajans mektubunda ‘planlanan sözde “baskın grevlerin” hastalara hayati tehlikeye yol açabileceğini ve sendikaların grev içinyeterli bir süre önceden haber verilmesini düzenleyen yasayı ihlal ettiğini’ iddia etti.
Sağlık Bakanı Mary Harney ise talep edilen 35 saatlik iş haftasının hayata geçirilmesi için binlerce hemşireye daha ihtiyaç olacağını bunund da hükümet tarafından kabul edilebilir olamadığı açıkladı. Harney “eğer 4 bin hemşire daha çalıştırmak zorunda kalmasaydık 35 saatlik iş haftasını verirdik” dedi.
International Herald Tribune‘den çeviren sendika.org